Brasserie -Restaurant L’Estanquet – Ukkel

Op zoek naar kleine gerechten geserveerd in een typische brasseriesfeer ? Restaurant- Brasserie L’Estanque is een perfecte keuze …

Rood fluwelen fauteuils, lederen bankjes, een houten aanrecht met cocktailstoelen,, tafels met witte tafelkleden, foto’s van de buurt uit het begin van de eeuw, alsof de tijd hier is blijven stilstaan …

Jacques Brel, Claude Brasseur en Jacky Ickx, waren stamgasten die deze Ukkelse brasserie geregeld bezochten, brasserie die nagenoeg 100 jaar bestaat gezien ze in 1920 voor het eerste de deuren opende. Aanvankelijk kreeg ze de naam Vélodrome verwijzend naar de Vélodrome Avenue Longchamps die indertijd vlakbij lag, nadien werd het brasserie Churchill en ten slotte Estanquet.

Sinds kort waait er een nieuwe wind doorheen de brasserie die door een nieuw team, Geoffroy Malgaud en Yves de Sauvage, werd overgenomen. Culinair is er niets gewijzigd, dezelfde opties inzake kwaliteit en versheid en heerlijk gesublimeerde bereidingen!

A la carte serveert men onmiskenbare klassiekers zoals huisgemaakte garnaalkroketten, tomaat-garnaal, avocado-garnalensalade, verse zalmtartaar, zwarte graankorrel … Temidden de gerechten, waterzooi van vis, een tongetjes duo façon meunière, hart van kabeljauw met mousseline saus of Escalope Estanquet, Irish Cuveroll Entrecote, Americain volgens het recept van de chef, biefstuk met sjalot, gigotin van lam met tijmsaus en of een Hamburger Estanquet … Om op zoete wijze af te ronden is er o.m. een crème brûlée, een koninklijk verloren brood, een chocolademousse, een Brésilienne of een witte dame, de dame blanche. Vaste waarden die de chef met een persoonlijke touch afwerkt.

Wij opteerden bij onze proeverij voor een creatie van St Jacobsvruchten en een carpaccio van rund als voorgerecht en een fazant Brabançonne en filet van hert met saus arlequin, als hoofdgerecht. Bij het aperitief enkel twee kleine broodjes waarmee we de ganse maaltijd door moesten krijgen. De Sint Jacobsvruchten, 4 stuks, waren mooi vers en leuk gebakken en rustten op een bedje van prei, het geheel werd overvloedig getooid met saus. Onze carpaccio rustte op een bedje van raketsla, en werd getooid met enkele sneetjes parmezaan. Een mooi grote en frisse portie.

De fazant Brabançonne kreeg het gezelschap van enkele mooi bittere kropjes gastronomisch witloof en gebakken aardappelpartjes. De filet van hert werd rond een torentje van aardappelpartjes en paarse aardappelen gespreid, leuk mals en voldoende rosé gehouden. Kerstomaatjes en lange ragfijne reepjes snijboontjes vormden het overige garnituur. Jammer dat bij de meeste gerechten een aantal smaakelementen verloren gingen in oversausde bereidingen.

L’Estanquet – Av Winston Churchill 148a – 1180 Ukkel

Geopend van dinsdag tot zaterdag van 12 tot 14u30 en van 19 tot 22u30. Open op zondag van 12 tot 14u30. Zondagavond en maandag gesloten.

Tél. +32.2.345.66.63. www.estanquet.be

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  sfeervol interieur

overvloedig aanbod saus

typische brasseriegerechten op basis van verse producten