Vignobles Aubert – Château Labesse – Côtes de Castillon

 

Dit domein dat eveneens aan de familie Aubert toebehoort, situeert zich net als Château German in de Côtes de Castillon. Het domein van 20 hectaren bestaat voor 80% uit Merlot-ranken en 20% ranken van Cabernet Franc en hebben een gemiddelde ouderdom van 25 jaar. Geteeld op een terroir van sablo-argileux ondergrond krijgen ze een taille bordelaise met 2 astes mee. De ranken worden gestript zodat de overbodige bladeren het rijpen van de trossen niet zou verhinderen, toch wordt ervoor gezorgd dat voldoende beschutting tegen de zon overblijft waardoor een figuurlijk ‘groene oogst’ mogelijk wordt. Deze werkwijze is aldus Heloïse Aubert-Sénéchal noodzakelijk om een kwalitatieve wijn te bekomen en voldoende homogeniteit tussen de verschillende millésimes te bewaren.

De trossen worden voor vinificatie geselecteerd en gaan vervolgens in thermo-gereguleerde betonnen kuipen. Een pre-fermentaire maceratie vindt plaats op lage temperatuur met manuele pigeage en rijping gedurende 12 maand op Franse eik.

Op de proeftafel: Château Labesse 2010

Château Labesse 2010 is een keurige plakkerige wijn met dieprode kleur en prettige purperen glinsteringen die in de neus fruitige aroma’s losweekt en door de rijping op hout ook delicate getorrificeerde aroma’s prijsgeeft.

In de mond worden de fruitige accenten uit de neus versterkt tot intense en elegante accenten van rijp rood fruit. Hoe ouder de wijn, hoe complexer de aroma’s. Op zich een wijn die best tot eind 2017 kan worden gedronken.

Deze wijn past bij een temperatuur van 16-17°C perfect bij wit en rood vlees, charcuterie, grillades en kaas maar is evenzeer een gewaarde compagnon bij een rijk assortiment desserts en zekers chocolade. Richtprijs Delhaize €6.99