Vignobles & signatures oogst 2015 – 4

Domaine de l’Hortus:

De zomer 2015 stak aldus Yvel Orliac boordevol verrassingen met onweder, bliksem, oververhitte dagen zodat heel wat mankracht nodig was om de oogst tot een goed resultaat te brengen. Ondanks de wisselvalligheden bleken de trossen van de 21 ha witte wijngaarden perfect en konden ze tijdens de nacht worden geoogst met veelbelovende vooruitzichten.

Het verhaal voor de rode wijn is aldus Yves nagenoeg identiek. De voorbereidingen verlopen optimaal, de testen op de verschillende percelen ogen goed ondanks de hoogrijpe bessen die mooie suikergehaltes aantonen. Na maceratie en rijping moeten de oenologen deze mooie sappen samenbrengen om voor een spetterend eindproduct te zorgen.

Château de Tracy:

De oogst in de regio Pouilly-Fumé kon aldus Juliette d’Assay onder ideale omstandigheden worden opgestart, mooie zonnige dagen met frisse ochtenden als inzet.

Mooi gevormde trossen met dikke blozende bessen en uitstekende maturiteit zorgen voor uitstekende geurige sappen die een mooi eindresultaat laten verhopen. De zorgvuldige oogst is ongetwijfeld een pluspunt maar toch moet men aldus Juliette de natuurlijke rijping afwachting vooraleer men victorie kan kraaien.

Domaine Rolet:

De druiven voor de Vin de Paille in de Jura werden hier als eerste geoogst mede door de dreigende aankondigingen van hagel en barslecht weer. Op deze manier konden de overnatte druiven even drogen op de geventileerde zolders vooraleer de fermentatie aan te vangen.

De verdere oogst in het domaine Rolet oogt erg leuk onder de warme nazomerzon, niet overvloedig in tegenstelling met andere jaren, maar vooral door de rijke en kwalitatieve bessen. De druiven voor de rode wijnen zijn prachtig en laten een topkwaliteit vermoeden. Alle ingrediënten zijn immers aanwezig om ondanks een minder aangenaam seizoen, toch een mooie millésime te bereiken.