Vignobles & signatures oogst 2015 – 5 en slot

Domaine Antonin Guyon – Bourgogne

Ook tal van positieve geluiden uit de regio Bourgogne, mooi gevormde trossen met leuke bessen en een perfecte gezondheid. Het te droge voorseizoen zorgt evenwel voor een duidelijk lager rendement.

Toch blijft Dominique Guyon optimistisch, 2015 groeit in de Bourgogne regio, ongetwijfeld uit tot een groot millésime met uitstekende en kwalitatieve wijnen.

Vignobles Janoueix:

De oogst startte hier pas op 22 september, behoorlijk laat, maar de opsplitsing in een 3-tal groepen vendangeurs laat heel wat mogelijkheden open. Als eerste kwam de Pomerol aan de beurt, gevolgd door de percelen Saint Emilion om af te ronden op de argilo-kalkachtige gronden.

De hoge temperaturen, 30°C en meer tijdens de dag en de vele forse winden zorgden gelukkig voor een snelle droging van de trossen na de soms intense regenvlagen.

Chinon – Val de Loire:

Het 83 ha grootte domein Couly-Dutheil in Chinon wordt uitgebaat volgens de principes van verantwoorde landbouw met respect voor de natuurlijke eigenheden. Hierdoor bekomt men natuurlijke trossen en kunnen de Cabernet Franc en Chenin Blanc rustig openbloeien met een prachtige maturatie als gevolg.

De natuurlijke teelt zorgt er eveneens voor dat de vendangeurs naar jaarlijkse gewoonte opnieuw kolonies vlinders en vluchtige schuwe hazen als compagnon meekrijgen.

Calvados Groult:

Ideale weersomstandigheden zorgden ervoor dat de appeloogst zowat 14 dagen vroeger dan normaal kon worden opgestart. Zowel de kwaliteit als de hoeveelheid vruchten oogt bijzonder mooi. Tijdens de bloei konden de bloemen onder ideale omstandigheden worden bevrucht, hoewel de bijen ietwat vocht misten. Toch kregen de 25 variëteiten die op het domein worden weergevonden, nadien voldoende water waardoor de vruchtvorming perfect verliep.

Jean-Roger Groult verwacht een opbrengst van ruim 900 ton, net zoals in 2013 wat maakt dat de rampzalige oogst 2014 deels kan worden opgevangen.