VINESCENE, een nieuw initiatief van de Vignerons van Bel Air

De geschiedenis van de Bel-Air wijnmakers gaat terug tot 1929 wanneer een handvol wijnmakers uit de Beaujolais een eigen kelder creëren. Sedertdien is Bel Air steeds gegroeid, de productie werd uitgebreid, het gereedschap voor de wijnbereiding en opslagcapaciteit werd aangepast en gemoderniseerd. In 1984 werd de eerste winkel gebouwd.

In 2008 fuseert de kelder van Bel-Air, Saint-Jean d’Ardières, met de kelder van Chiroubles en krijgt een tweede opmerkelijke productielocatie in het hart van de Beaujolais.

Begin 2017 ziet VINESCENCE het levenslicht. Door de fusie met de kelder van St Etienne (in Saint-Etienne-des-Oullières, 69) ondertekend op 27 januari, wordt Bel Air meteen een van de belangrijkste spelers in de regio Beaujolais.

De nieuwe entiteit Vinescene brengt 350 leden samen die meer dan 1.100 hectare beheren en wordt de grootste producent in de Beaujolais Crus. De leden zijn actief binnen alle appellaties van de Beaujolais maar ook in de Coteaux Bourguignons, de witte Bourgogne en de Crémant de Bourgogne, met een globale productie van maar liefst 63 000 hl.

Vinescence is de enige structuur die in eigen productie, in staat is om het hele scala van Beaujolais wijnen aan te bieden en beschikt over exclusieve gebieden met een eigen micro-klimaat. Vinescene beschikt over drie productievestigingen en twee winkels met rechtstreekse verkoop.

Grondbeheer, bundeling van middelen, de modernisering van de wijngaarden zijn de basis van deze toenadering. Een belangrijk doel van de samenwerking is de betere ontwikkeling van de export met behoud van de identiteit van elk van de merken. De nieuwe structuur staat onder leiding van Jean-Paul Civeyrac, managing director van Bel Air Vignerons. Vinescence is voor hem een reactie op de technische en economische ontwikkelingen in de regio van de Beaujolais-wijnen. De nieuwe structuur moet niet alleen de technische diensten toegankelijker maken, maar ook een bijdrage leven voor het behoud van de eigen kenmerkende terroirs, opdracht die meteen de grote uitdaging vormt voor de nieuwe entiteit.