Vinipax 3 – De rode wijnrassen in Alentejo

De productie van rode wijnen in Alentejo steunt op een 8-tal wijnrassen, terwijl de productie van witte wijnen op een 5-tal wijnrassen terugvalt. De rode wijnen van Alentejo bieden een aantal leuke parfums, soms met mooie kruidige accenten en zijn meestal een melange van meerdere rassen, terwijl de monocepages tot de uitzondering behoren.

De Alfrodreiro duikt pas de laatste decennia op in Alentejo en heeft een ongekende herkomst. Het ras heeft bovendien geen buitenlandse referenties, de teelt is wel uit de regio Dão overgewaaid. Toch zorgen de bessen voor een stevige evenwichtige kleur, terwijl in de aroma’s vooral accenten van mur en bosaardbei worden weergevonden. De Alicante Bouschet heeft zich door zijn grote aanwezigheid als de wijnrank van Alentejo opgewerkt, het is in feite een kruising van de Petit Bouschet en de Grenache. Kleur, structuur en leuke tannines worden als de belangrijkste eigenschappen naar voren geschoven. Tussen de aromatische accenten ontdekt men cacao, olijven en ook subtiele vegetale accenten.

De Aragonez is een typische Iberische wijnrank die zowel in Spaanse als in portugal wordt weergevonden. In de regio Rioja, zijn vermoedelijke afkomst, wordt hij trouwens de Tempranillo genoemd. Een korte cyclus met latere bloei en bessenvorming behoedt de trossen tegen mogelijke hagel. Hij geeft in warme en droge contreien en op terroirs van zand en argilo-kalkachtige residuen, een mooie oogst waardoor de wijnen een elegante en mooie body meekrijgen. De Cabernet Sauvignon een van Frankrijks meest geëxporteerde wijnrassen heeft zich wonderwel aan het klimaat van Alentejo aangepast. Het is trouwens een van de weinige regio’s waar dit wijnras volledig tot ontwikkeling en rijping komt. Hij verrijkt hier diverse assemblages, zorgt voor een stevige kleur en geeft door subtiele peperaccenten een leuke toets aan talloze wijnen.

De Castelãoheeft meerdere lokale benamingen en wordt in diverse Portugese wijnregio’s weergevonden. In Alentejo worden evenwel de meeste wijngaarden bij heraanplanting, door andere rassen ingepalmd. Toch blijft de Castelão een belangrijk ras dat zorgt voor gestructureerde leuke wijnen met eerder rustiek karakter dat bij zorgvuldige aanmaak een lang bewaarpotentieel aanbiedt. De Syrah tekent voor een behoorlijke aanwezigheid die met mooie maturatie een belangrijke bijdrage levert aan de meeste prestigieuze wijnen in Alentejo. Ook de Touriga Nacional kent een ruime verspreiding over gans Portugal. De klimatologische omstandigheden van Alentejo zorgen ervoor dat de melanges waarin hij wordt opgenomen een mooi floraal en fruitig aroma meekrijgen, de intense en explosieve sappen bieden uitzonderlijk rijke aromatische accenten.

Net als andere rassen krijgt ook de Trincadeira meerdere benamingen mee. Bestand tegen hitte en droogte is het een wijnras met eerder wisselvallig en onvoorspelbaar rendement. Toch zorgt het voor een leuke ondersteuning van fruitige en aromatische wijnen, samen met de Aragonez vormt hij een van de leukste en meest complete melanges van Alentejo. Trincadeira blijft ondanks zijn moeilijk karakter een wijnras dat de Alentejo-wijnen tal van mogelijkheden aanbiedt.