Vinipax 4 -Witte wijnrassen in Alentejo

Het aanbod witte wijnranken in de regio Alentejo is duidelijk beperkter dat het rode aanbod en dit wegens uiteenlopende redenen, wat niet wegneemt dat temidden de witte wijnen ook frisse, leuke en kwalitatieve eindproducten worden weergevonden.

Antão Vaz maakt vooral furore in Vidigueira en Evora en staat bekend als complex en aromatisch, hierdoor eigent deze wijnrank zich een ontbetwistbare star attitude toe. De wijnrank is niet alleen goed bestand tegen de droogte maar ook tegen ziektes, anderzijds krijg je een grote productie met mooi homogeen karakter. Wijnen krijgen hierdoor een leuke structuur, mooi geconcentreerd en aangename purfums, reden waarom de Antão Vaz meermaals in melanges opduikt met Roupeiro en Arinto die een sterkere natuurlijke aciditeit bezitten. Bij vroege oogst geven de bessen een aangenaam exotisch parfum terwijl bij een latere oogst in de bessen veeleer een hoog alcoholpercentage aanwezig is.

Arinto is een wijnras dat voor een leuke souplesse en behoorlijke aciditeit zorgt. Temidden de aroma’s van groene appel, limoen, citroen en subtiel vegetaal karakter krijgen we ook variabele minerale toetsen. Een verlengde maceratie en fermentatie op lage temperatuur maken ook een eindrijping op hout mogelijk.

Fernão Pires is wellicht het meest voorkomend wijnras in Portugal, wijnras dat in Alentejo duidelijk aan belang wint, al blijft het ras voor- en tegenstanders kennen, zowel bij de wijnbouwers als onder de oenologen. Een rijke oogst met leuke aroma’s maakt hem tot ideale partner in tal van assemblages, ook voor schuimwijnen of laattijdige oogst, maar hij kan evenzeer als monocepage worden gebotteld. Bij de monocepage komen vooral toetsen van citroen, linde, basilicum, mandarine en appelsien tot uiting.

De Gouveiorank is afkomstig uit het noorden van Portugal en wordt meer dan eens verward met de Verdelho en Madere, reden trouwens waarom de rank een eigen benaming meekreeg. De aanwezigheid van roze en rode mutaties wijst op grote  onstandvastigheid en wisselvalligheid. Het rendement blijft eerder beperkt en bovendien zijn de trossen onderhevig aan Oïdium en late regenbuiten. Noten van appel, perzik en anijs ondersteunen de parfums met leuke elegante accenten en zorgen voor een mooi bewaarpotentieel.

De Roupeiro is een wijnrank van extremen, hoewel de precieze herkomst niet met zekerheid kan worden bepaald, maar zijn rijke genetische eigenschappen duiden erop dat de Roupeiro reeds zeer lange tijd in Portugal wordt weergevonden. Het is dan ook veruit de meest geplante witte variëteit in Alentejo. Hij zorgt voor een hoog rendement en enthousiaste primaire aroma’s met citroen, sinaasappel, perzik, meloen en laurier. Toch is de Roupeiro als monocepage minder geliefd gezien hij makkelijk de aroma’s afroomt en na enkele maanden botteling hierdoor een eerder flense en vlakke neutrale smaak aanbiedt. Jammer eigenlijk voor een wijnrank met tal van capaciteiten en ruime verspreiding.