Vinipax 5 -Herdade dos Grous

Een domein van zowat 700 ha dat eigendom is van een Duitse familie, waar naast de 73ha wijngaarden ook heel wat aandacht wordt besteed aan de kweek van dieren en ook andere landbouwproducten worden gewonnen.

Het domein biedt eveneens logement in 24 kamers en suites die een prachtige uitvalsbasis vormen om de regio te ontdekken. Bovendien vergast het huisrestaurant zowel de gasten als toevallige passanten op een ruim assortiment bereidingen die perfect aansluiten op het wijnassortiment.

De globale wijnproductie is goed voor zowat 550.000 flessen per jaar. Na de oogst start de vinificatie en fermentatie traditioneel na grondige selectie van de bessen, op inox. Afhankelijk van het beoogde resultaat gebeurt de vinificatie van ras tot ras, van perceel tot perceel. Het wijnhuis heeft permanent een oenoloog in het eigen labo en onderzoekt het suikergehalte, alcoholpercentage en de eventuele aanwezigheid van vreemde elementen. Een relatief hoge temperatuur bij de fermentatie maken deel uit van het behoud van de aroma’s en biedt een mooi natuurlijke gisting. Hoewel op het domein 7 varianten van rode wijnranken en 5 soorten witte wijnranken aanwezig zijn, worden soms kleine hoeveelheden trossen van andere producenten aangekocht om de assemblages te complementeren. Een deel van de sappen rijpt nadien op eik, 80% van Franse origine, de overige van Amerikaanse origine.

Herdade dos Grous wit 2014: fris en uitbundig fruitig boeket, assemblage van Antão Vaz, Arinto en Roupeiro, elegante en evenwichtige afdronk.

Herdade dos Grous wit reserva: assemblage van Antão Vaz, Verdelho en Viognier die zorgt voor intense aroma’s van limoen en perzik met bovenop complexe toetsen van vanille. In de mond rijkelijk fruitig, mooi minerale accenten en een complexe leuke aciditeit.

Herdade dos Grous rood 2014: behoorlijk geconcentreerde wijn met toetsen van pruim, gematureerd fruit, en lichte houtaccenten. In de mond rond, licht vettig met mooie smaaknuances en subtiele tannines. Aangemaakt op basis van Aragonez, Alicante Bouschet, Touriga Nacional en Syrah weerspiegelt hij perfect het hart van Alentejo.

Herdade dos Grous 23 Barracas 2013: assemblage van 50% Sauvignon en 50% Touriga nacional met in het glas een mooie stevige kleur en concentratie van pruim met delicate en complexe aroma’s in de neus. Biedt in de mond stevigheid, elegantie en karakter vermengd met zachte tannines en subtiele accenten van Franse eik.

Herdade dos Grous Moon Harvested 2013: nachtelijke oogst om de aroma’s te optimaliseren, mooie donkere kleur en complexe fruitige aroma’s vermengd met subtiele vluchtige nuances. In de mond volrond, zacht en aangename tannines. Een grote wijn van vooraf geselecteerde bessen. 100% Alicante Bouschet.

Herdade dos Grous reserva red 2012: assemblage van Alicante Bouschet, Touriga Nacional en Tinta Minda. Zorgt in de neus voor complexe aroma’s doorspekt met fruitige toetsen, kruiden en tabak, veroorzaakt door de lange rijping. In de mond volrond, strenge wijn met karakter en fijne tannines na een rijping van 16 maand op Amerikaanse eik. Aangename afdronk met aroma’s die zich ongetwijfeld verder in de fles ontwikkelen. Wijn met een leuke bewaarcapaciteit. www.herdadedosgrous.pt