Vins de Bordeaux: wijnjaar 2020, een ongewoon jaar

Soms extreme klimaatverschijnselen, voorjaarswerken in de wijngaard waarvan de organisatie tijdens de lockdown compleet werd herdacht, vroegrijpheid in elk vegetatief stadium van de wijngaard, optimale nazomer … Het wijnjaar 2020 zal iedereen die eraan heeft meegewerkt zwaar op de proef hebben gesteld! Het lijdt geen twijfel dat dit nieuwe wijnjaar zijn stempel zal drukken op de geschiedenis van de bordeauxwijnen.

Na een bewogen voorjaar bood de zomer in Bordeaux een ideaal klimaat, zodat de druivenbessen snel konden ontwikkelen en rijpen. De warme dagen en frisse nachten in de eerste helft van september hebben een normale gezondheidstoestand en optimale omstandigheden in de hand gewerkt, waardoor mooie rijpheidsniveaus werden bereikt voor de oogst. Het lijkt er dan ook op dat het wijnjaar 2020 uitstekende wijnen zal voortbrengen. Qua volume zou de oogst dit jaar iets kleiner zijn dan het tienjarige gemiddelde, ondanks een zekere heterogeniteit binnen de AOC’s. (ter herinnering: tienjarig gemiddelde = 5 miljoen hectoliter)

Terugblik op de klimatologische omstandigheden van het wijnjaar 2020

Maart. : Heel regenachtig maar de temperaturen en het aantal uren zon lagen binnen het seizoensgemiddelde. In de wijngaard: in Frankrijk werd een lockdown afgekondigd, maar in de wijngaard ging het werk verder. Eind maart kregen sommige wijnpercelen het zwaar te verduren door twee periodes van vorst, maar in het algemeen was de schade beperkt in de Gironde.

De erg zachte winter van 2020 heeft de uitbotting versneld (laatste decade van maart), die bijna twee weken vroeger begon dan normaal.

April. : Heel zacht (hoogste gemiddelde van de minimumtemperaturen in april sinds 1920). Tot 16 april viel er amper regen, nadien bijna dagelijks. In de wijngaard: half april hebben een aantal onweders, waarvan één erg krachtig onweer op 17 april met hagel, de gebieden Entre-deux-Mers, Francs Côtes de Bordeaux, rond Saint-Émilion en in de Sauternes getroffen. De schade was groot maar zeer lokaal.

Mei. : Veel zon, heel zacht maar veel regenval de eerste 13 dagen. In de wijngaard: door de stortregen zijn sommige percelen overstroomd, waardoor de toegang tot de wijngaarden erg moeilijk werd. De meeldauw was ook dit jaar zeer agressief. De bloeitijd begon al rond 20 mei, meer dan twee weken vroeger dan normaal. Maar door de weersomstandigheden was de bloei homogeen en de vruchtzetting snel en regelmatig.

Juni. : Regelmatige en overvloedige regenval in combinatie met weinig uren zon maakte van juni een ingewikkelde maand. In de wijngaard: de regenval aan het begin van de maand werd gevolgd door warme, droge dagen, waardoor de druiventrossen goed konden groeien. Dankzij de drogere periode van half juni tot begin augustus kon de wijngaard worden gesaneerd.

Juli. : De zomer begon met 24 warme dagen (>25°C) en 12 heel warme dagen (>30°C). Het neerslagtekort viel het meeste op. In de wijngaard: net als de bloeitijd vond ook de verkleuring van de druiven vroegtijdig plaats. De eerste gekleurde druiven verschenen half juli al, met een veralgemening in de week van 20 juli.

Augustus. : De gemiddelde temperatuur lag opnieuw hoger dan normaal. In de wijngaard: begin augustus waren alle druiventrossen verkleurd onder een soms verzengende hitte maar zonder duidelijk teken van waterstress, behalve op de jongste percelen.

De regen van half augustus maakte een einde aan de waterschaarste op bepaalde percelen en verhoogde de opbrengst op andere percelen. Iets voor 15 augustus werden op de meest vroegrijpe bodems de eerste wijnstokken gesnoeid met de druiven voor crémants en de druivenrassen Sauvignon Gris en Sauvignon Blanc. Eind augustus was het de beurt aan de blauwe druivenrassen voor de productie van roséwijnen.

September. : De eerste twee weken was het uitzonderlijk zonnig. Daarna heeft het tot het einde van de maand geregend. In de wijngaard: de mooie verschillen tussen dag- en nachttemperatuur resulteerden in een goede fenolische rijpheid en de verdere ontwikkeling van de aroma’s.

Onder een stralende zon konden de druivenbessen mooi rijpen, waardoor de anthocyanen zich goed ontwikkelden. De nazomer zorgde voor een optimale rijpheid van ieder perceel. De voorbereiding van de vroegtijdige oogst verliep rustig ondanks de COVID-19-situatie die de grootste waakzaamheid eiste van de teams. Er is bijgevolg een mooi evenwicht tussen alcohol, aciditeit en tannines.

Rond 5 september ging ook de oogst van de meest vroegrijpe druivensoort Merlot van start. In de week van 14 september kwamen daar de Cabernet-druivenrassen bij. Het merendeel van de wijnbouwers waren voor het einde van de maand klaar met de oogst.

MARKANTE FEITEN

• Een heel zachte winter, een verwarrende lente (hagel, vorst, sneeuw en overstromingen), een hete zomer en een optimale nazomer.

• Vroegrijpheid van bijna twee weken in alle vegetatieve stadia van de wijngaard.

• Vroegtijdige start van de oogsttijd die alsmaar langer duurt (van half augustus tot eind september).

• Vrij rustige voorbereiding van de oogst ondanks het gezondheidsprotocol dat moest

worden gevolgd om de veiligheid te garanderen.

• Veel potentieel met kleur en een mooi evenwicht tussen alcohol, aciditeit en tannines.

• Een volume dat op het eerste gezicht iets kleiner lijkt te zijn dan het tienjarige gemiddelde.