Vins de Roussillon – 6 – Cave Coopérative Riberach

Domein van 10 ha met een productie van 40.000 flessen per jaar dat een aantal jaren terug werd overgenomen door 5 partners onder impuls van Luc Richard. Het was de bedoeling om de vroegere coöperatieve nieuw leven in te blazen en de terroirs van de Roussillon tussen de valleien van de Agly en de Têt te (her)valoriseren. De terroirs op de uitlopers van de Pyreneën gaan tot 400m hoogte en genieten van een uitzonderlijke variëteit van ondergronden, gneiss magmatique, granietachtig zand, bruine en zwarte schiste en argilo-kalkachtige residuen vormen een uniek geologisch palet. Deze terroirs genieten van de middellandse zee maar ondergaan ook de invloed van het hooggebergte. Bovendien zorgen de winden voor een goede gezondheid van de wijngaarden terwijl de tegenstelling van warme dagen en frisse nachten zorgt voor een trage maturatie die vorm geeft aan de elegantie van de wijnen. Hierdoor werd een overschakeling op biologische landbouw overwogen sinds 2006, toegepast sinds 2009 en erkend in 2012, een absoluut pluspunt.

Grenache , Syrah, Carignan, en Maccabeu liggen aan de basis van de wijnen, traditionele teeltmethodes en moderne vinificatie worden gebundeld onder de naam ‘Thèse’. Een manuele oogst in cuvettes van 13 kg met tri in de wijngaarden waardoor de bessen onmiddellijk in de cuves terechtkomen waar ze spontaan fermenteren, uitsluitend op basis van de eigen natuurlijk gist. Het merendeel van de bessen fermenteert in demi-muids van 400 tot 600l die reeds 2 tot 6 millésimes meemaakte zodoende krijgen de sappen geen houttoetsen en kunnen ze zonder filtering of toevoeging van chemische producten worden gebotteld.

Cave Riberach biedt enerzijds 4 rode wijnen om te genieten en anderzijds 3 witte wijnen om figuurlijk te mediteren. Als uitgesproken wijnras voert de Grenache noir ook hier het hoge woord, met zijn barokke tinten, de geur van vlier, aroma’s van moerbei en toetsen van de organjeboom, biedt de Thèse-wijn een prachtig voorbeeld van de wijnen van het zuiden. De uitgesproken elegantie van de Syrah die indertijd uit meer noordelijke regio’s werd ingevoerd, vormt een perfect huwelijk met de natuurlijke frisheid en een kruidige fruitigheid. Cave Riberach bundelt deze aspecten in de  Antithèse. Erg oude wijnranken van de Carignan vormen het uitgangspunt van de Hypothèse-wijn. Geteeld volgens oude traditionele wijze weet men perfect de zachtheid en complexiteit samen te brengen met rustieke toetsen waardoor aangename aroma’s vrijkomen die een onvoorstelbare subtiliteit losweken. Het assembleren van de 3 Catalaanse wijnrassen zorgt voor een leuke symbiose die met Synthèse een wijn aanbiedt met leuke aroma’s van zwarte olijven, thym, kriek of zure kers, aroma dat wordt opgevrolijkt door een zeste van sinaasappel en uitmondt in een levendige structuur en delicate eindtoetsen.

Macabeu, Grenache en Carignan werden oorspronkelijk in de Roussillon aangeplant met het oog op de productie van natuurlijke zoete wijnen maar vormen ondertussen ook het belangrijkste bestanddeel voor de witte wijnen. De teelt op hogere percelen zorgt voor leuke verrassingen. Cave Riberach weet de oude Carignan blanc, waarvan in Frankrijk nog slechts een 60-tal ha worden teruggevonden, waarvan 1 ha in Riberach, na meerder proefjaren en diverse tests, om te vormen tot de Hypothèse blanc. Deze wijn vertoont een uitzonderlijke evenwicht, is zeer fris met aangename mineraliteit en enkele subtiele hints van agrumes. Hij bewijst voluit dat de Carignan gris thuishoort in de Roussillon.

De Synthèse blanc is een assemblage van 60% Macabeu, 30% Grenache blanc en 10% Carignan. Een wijn met mooi boeket en florale aroma’s met enkele verrassende maar subtiele zouterige hints. De Parenthèse blanc, waarbij de trossen van Macabeu in hun geheel worden gemacereerd zorgt voor enkele pittige tannines die de smaakpapillen bekoren en de eetlust aanmoedigen.

In de degustatieruimte van Cave Riberach kunnen ook de wijnen van een 30-tal kleine lokale producenten die volgens bio of biodynamische wijze wijnen produceren worden gedegusteerd. www.riberach.com –  www.tourisme-pyrenneesorientales.co