Vins de Roussillon – 8 – Domaine Mas Amiel – Terres Rares

De Mas Ariel is de perfecte weerspiegeling van een historisch patrimonium gekenmerkt door de diversiteit van zijn terroirs, zijn landschappen en ruim 130 unieke percelen.

Olivier Decelle beschermt deze terroirs en laat hun identiteit op een unieke manier openbloeien. Perceel Sainte Eugenie 1900, perceel Calirole 1949, … elk van hen zorgt ervoor dat de druiventrossen op een geëigende en zorgvuldige manier kunnen worden gevinifieerd. Het resultaat zorgt voor millésimes die de genen van Mas Amiel verrijken. Het palmares van Mas Amiel werd recent met 4 nieuwe topcreaties uitgebreid, nl Origine, Initial, Vertigo en Vertigo blanc.

Op de proeftafel:

Vers le Nord, millésime 2012 – AOC Maury sec

Geteeld op het perceel La Devèze, 2ha met rijke en erg varieerde ondergrond, krijgen de wijnen een stevige basisstructuur en tonen ze tegelijk een enorme dynamiek. Syrah, circa 8%, vormt hier een aanvulling op de oude Grenache wijnranken en biedt de wijn extra frisheid. In de neus ontwikkelt zich een leuk aroma van sinaasappel, zeste van pomelo, dat vrij snel naar zwart fruit evolueert. Bovendien is er een weelde aan extra toetsen van thym, laurier, eucalyptus, maar ook zijn er kruidige en florale toetsen die zorgen voor de nodige frisheid en finesse.

In de mond blijft de dynamiek overvloedig aanwezig, met een opmerkelijke frisheid waarbij men figuurlijk het fruit kan knabbelen. Aromatische overvloed zorgt voor een leuke afdronk van een grote Grenache, meteen een mooie droge Maury. Deze wijn wordt terecht aanbevolen bij magret van eend en rosbief.

Altaïr – AOC Côtes de Roussillon – blanc 2014:

Assemblage van druiven van oude wijnranken met selectie van Grenache gris, Grenache blanc en Maccabau. Leuke frisse aroma’s met lichte zouterige accenten in de neus. In de mond een mooie densiteit met gezellige afdronk waarbij subtiele toetsen van grijze pepers zich manifesteren.

Légende AOC Maury 2014:

De percelen van Cabirou samen zowat 2 ha, op kalkachtige chistegronden bieden een perfecte voedingsbodem voor de gemengde aanplantingen Grenache noir en Carignan. Légende millésime 2012 bevat 80% Grenache noir en 20% Carignan en vormt als eerste droge Maury een complexe en harmonieuze wijn ietwat kruidige met aangename toetsen van rood fruit. Aanrader bij tajine van lam en ui en boeuf bourguignon.

Vol de nuit – Terres Rares 2014

Een 100% Carignanwijn, de vrucht van drie oude percelen alle zuidoost gericht, Sainte Eugénie: 5280 ranken uit 1900; Mas Raphaël, 3300 ranken uit 1925 en Colle del Beou, 6500 ranken eveneens uit 1925, zijn de leveranciers voor deze wijn. Carignan werd lange tijd verwaarloosd maar Mas Ariel beschermde deze ranken als een natuurlijk erfgoed. De 3 percelen meer dan 100 jaar oud, leveren nog steeds de druiven voor deze uniek wijn boordevol frisse levendigheid.

Origine – AOC Côtes de Roussillon Villages 2010

Assemblage van Grenache, Carignan en Syrah. Mooie fruitige accenten van zuiders fruit die in de mond, temidden de generositeit van de wijn, subtiele toetsen laten openbloeien. Wijn met grote finesse en intensiteit.

Vintage Charles Despuy – 2009

100% Grenache waarvan sommige ranken uit 1914 dateren, leuke kersenrode mantel met toetsen van gedroogd fruit in de neus. Rijpte 18 maand op nieuwe eik wat in de mond delicate toetsen van suiker weergeeft, gemengd met een mooie aciditeit en intense aroma’s

20 ans d’âge – AOC Maury:

Assemblage van ranken van 20 jaar oud met leuke complexiteit en elegantie. De wijn geeft aroma’s van gedroogde vijgen, noten en een toets van balsamico vrij. Zorgt in de mond voor een gezellige frisheid en delicate hints van zoethout.

Millésime 85 – AOC Maury:

Mooie donkerrode kleur. Millésime met leuk geconcentreerde aroma’s en toetsen van gebrande koffie en gegrilde nootjes. Stevige aanzet in de mond met toetsen van rijp rood fruit. Bij de afdronk subtiele hints van witte tabak; een vleugje eucalyptus en een toets van cacao. www.tourisme-pyrenneesorientales.co