Vintage 2019 – rijpheidspunt in Médoc

– Mild weer…….

De voorbije periode was de zon quasi permanent aanwezig en schommelden de temperaturen ver boven de seizoengemiddelden. Een geruststellend klimaat met het oog op de maand september, die ongetwijfeld van doorslaggevend belang zal zijn voor de kwaliteit van het oogstjaar 2019. Bepalend, want 2019 is een klassiek rijpingsjaar in de Médoc en dus afhankelijk van de kostbare Bordeaux-Indische zomer.

De voorspellingen zijn goed met een lichte daling van de temperaturen die rond de normale seizoenen worden gehandhaafd. Een stralend weer en een nieuwe maan geven reden tot optimisme!

– Verlegen start voor de witte wijnen …

De voorbije week zijn de eerste witte druiven van de Médoc geoogst. De hoeveelheden blijven echter anekdotisch. Dit is de eerste sortering van Sauvignon Gris op vroege terroirs, een wijnjaar dat na een oogst begin 2017 en 2018 wellicht terugkeert naar de klassieke oogstdata in Bordeaux.

De eerste sappen een goede suiker/zuurbalans. De alcoholische gisting in vaten geeft het geheel zijn aromatische uitdrukking, moet worden opgevolgd….

De oogst van het grootste deel van de witte druiven van de Médoc zou rond 10 september achter de rug moeten zijn.

– De rode wijnen …

Oenoconseil heeft de allereerste rijpheidscontroles uitgevoerd. Maak je geen zorgen, één ding is dit jaar zeker, de oogst 2019 zal de Marathon du Médoc niet verstoren. De eerste waarden zijn bemoedigend en evenwichtig, maar het is nog te vroeg om commentaar te geven op de kwaliteit van dit nieuwe wijnjaar.

De oogst van de druiven voor de rode wijnen zal waarschijnlijk rond 25 september moeten beginnen.