Violife in vegan kerststemming!

Ontdek zes feestelijke eindejaarsgerechten met plantaardige kaasvervangers!

Van een kerstrisotto om de feestdagen in te luiden tot kaneelbroodjes om op het nieuwe jaar te klinken. Aan vegan inspiratie geen gebrek, als het aan Violife ligt. Het merk van plantaardige kaasvervangers trakteert je op lekkere én leuke recepten om te maken.

VEGAN KANEELBROODJES

Ingrediënten voor 30 stuks  : 150 g Violife Vioblock, op kamertemperatuur – 30 g gist – 500 ml warme havermelk – 120 g griessuiker -2 koffielepels versgemalen kardemom – 1 koffielepel nootmuskaat –  1 koffielepel zout –  840 g tarwebloem

Vulling : 150 g Violife Vioblock, op kamertemperatuur – 100 g suiker – 2 eetlepels kaneel –  Amandelmelk, om te bestrijken – Parelsuiker, ter versiering

Bereiding 3 uur :

Verkruimel de gist in een kom. Giet er de warme havermelk over en roer tot de gist is opgelost. Voeg er de Violife Vioblock, de suiker, de kardemom, de nootmuskaat en het zout aan toe. Zeef de bloem erover en begin te kneden met je handen of gebruik een keukenmixer met kneedhaak. Leg het deeg zodra het klaar is en niet meer kleeft (voeg anders nog wat bloem toe) in een tweede, licht ingevette kom. Dek af en laat staan op een warme plek. Laat het deeg zo’n 30 tot 40 minuten rijzen. Meng alle ingrediënten voor de vulling onder elkaar en zet opzij. Rol het deeg uit tot een rechthoekige vorm en bestrijk met de vulling. Plooi het deeg langs de lange zijde dicht en snijd er reepjes van 1,5 cm breed van. Draai elk reepje met je vingers een paar keer rond zijn as en rek het tegelijk lichtjes uit tot het bijna dubbel zo lang is. Draai het deeg nu op tot een knoop. Stop het uiteinde onder de knoop vast. Herhaal met de rest van het deeg en plaats op een met bakpapier beklede bakplaat. Bedek met een vel bakpapier en laat nog 30 minuten rijzen. Bestrijk met amandelmelk, bestrooi met suiker en zet 15 minuten in de oven op 210°C. Haal de broodjes uit de oven zodra ze mooi goudkleurig zijn. Laat ze afkoelen op een rooster met een handdoek erover om het vocht vast te houden.

GRATIN VAN ZOETE AARDAPPELEN

Ingrediënten voor 6 personen: • 1 blok Violife Gouda flavour 200 g – • 6 kleine zoete aardappelen – • 1 kopje cashewnoten, minstens 1 uur in water geweekt – • ½ kopje ongezoete kokosmelk  – • 1 koffielepel zout – • ½ koffielepel peper – • 1/8e koffielepel nootmuskaat – • 1 koffielepel knoflook, fijngehakt  – • 1 kopje groentebouillon – • 1 eetlepel versgeperst citroensap – • 2 eetlepels kokosolie (1 lepel om de ovenschaal in te vetten, 1 lepel voor bij de zoeteaardappelschijfjes) – • ½ kopje verse peterselie, voor de afwerking – • Hazelnoten, grof gehakt (optioneel)

Bereiding 90 minuten :

Laat de cashewnoten minstens 1 uur voor je begint te koken, weken in de groentebouillon. Verwarm de oven voor op 200°C. Vet een ovenschaal in met kokosolie. Snijd de zoete aardappelen in flinterdunne schijfjes en doe ze in een grote kom. Meng er de kokosolie, het zout, de peper en de fijngehakte knoflook door. Mix de geweekte cashewnoten samen met het water en het citroensap, de nootmuskaat en de kokosmelk tot een gladde room. Rasp de blok Violife Gouda flavour. Voeg ¾ van de blok Violife Gouda flavour toe en roer door elkaar. Schep de zoete aardappelen voorzichtig onder het mengsel. Spreid de zoete aardappelen uit over de ingevette ovenschaal (laat de schijfjes elkaar wat overlappen). Giet er de bouillon over en bestrooi met de rest van de geraspte blok Violife Gouda flavour. Zet de gratin in de oven en laat ongeveer 1 uur garen, tot de bovenkant mooi goudbruin is. Laat ongeveer 10 minuten op kamertemperatuur rusten zodat de gratin wat kan afkoelen. Versier met verse peterselie en grof gehakte hazelnoten.

SPRUITENKOEKJES

Ingrediënten voor 8 personen : • 200 g Violife Grated Original – • 1 kilo spruitjes – • 3 bosuitjes, in fijne ringetjes gesneden – • ¼ kopje glutenvrije bloem – • 2 tot 4 eetlepels olijfolie – • Eivervanger met lijnzaad (2 eetlepels lijnzaad vermengd met 2 eetlepels water) – • 1 koffielepel paprikapoeder – • 1 koffielepel zout – • ¼ koffielepel knoflookpoeder – • 1 koffielepel zwarte peper – • Roze peper – • Munt, grof gehakt

Bereiding 20 minuten:

Maak de spruitjes schoon en snijd ze in kleine stukjes. Meng ze in een kom met de fijngesneden bosuitjes. Meng in een andere kom de bloem, het zout, de peper, de roze peper, het paprikapoeder en het knoflookpoeder. Voeg deze droge ingrediënten samen met de eivervanger met lijnzaad toe aan de spruitjes en roer er vervolgens de Violife Grated Original onder. Meng goed en zet minstens 10 minuten in de koelkast. Verwarm een diepe pan met olijfolie en maak, met je handen, telkens wafeltjes van twee eetlepels spruitjesbeslag. Bak ze aan iedere kant gedurende 4 minuten op een zacht vuurtje. Haal uit de pan en leg ze op een bord met keukenpapier zodat het overtollige vet wordt geabsorbeerd. Herhaal tot het hele mengsel gebakken is. Werk af met wat munt.

KERSTGLAASJES MET TIRAMISU

Ingrediënten voor 8 à 10 personen: • 150 g Violife Creamy Original – • 1 kopje sterke koffie – • ¼ kopje kahlua (koffielikeur) – • 1 eetlepel esdoornsiroop – • De schil van 1 citroen, fijngeraspt – • ¼ kopje esdoornsiroop – • 1 koffielepel vanille-extract – • 1 vanillecake, in blokjes gesneden – • Kersen uit blik – • Kersen ter versiering – • Cacaopoeder om te bestrooien

Bereiding 55 minuten:

Meng de koffie, kahlua en esdoornsiroop in een kommetje goed onder elkaar en zet opzij. Mix voor de vulling de Violife Creamy Original, citroenzeste, esdoornsiroop en het vanille-extract met een elektrische mixer tot een romig mengsel. Dompel de blokjes vanillecake in het koffiemengsel en leg er wat van op de bodem van ieder glaasje. Schep er vervolgens wat van het roommengsel op en daarna de kersen. Maak zo verschillende laagjes en eindig met een roomlaag. Bestrooi de bovenkant van de tiramisu met cacaopoeder en enkele kersen. Zet enkele uren in de koelkast.

KERSTCHEESECAKE

Ingrediënten voor 6 personen:

Voor de bodem : • 170 g Violife Vioblock – • 300 g gemberkoekjes – • ¼ koffielepel zout

Voor de cheesecake : • 300 g Violife Creamy Original – • 1 blik kokosmelk – • 100 g amandelmelk – • 2 g agaragar – • 2 eetlepels esdoornsiroop – • 1 eetlepel citroensap – • 1 koffielepel vanille-extract – • Kaneel om te bestrooien

Bereiding 30 minuten + 5 uur in de koelkast :

Mix de gemberkoekjes fijn in een keukenmixer. Voeg de Violife Vioblock en het zout toe en mix opnieuw tot alles vermengd is. Doe dit mengsel in een taartvorm en duw aan met de bolle kant van een lepel. Zet in de koelkast. Los de agaragar onder voortdurend kloppen in een pannetje op in de kokos- en amandelmelk. Breng aan de kook, haal van het vuur en laat afkoelen. Meng in een grote kom de rest van de ingrediënten met de Violife Creamy Original en het kokos- en amandelmelkmengsel en klop tot alles goed vermengd is. Schik het mengsel op de koekjesbodem en zet minstens 5 uur in de koelkast om op te stijven. Bestrooi met kaneel, versier eventueel nog met een gemberkoekje en dien op!

KERSTRISOTTO

Ingrediënten voor 2 personen : 400 g Violife Greek White Block – 3 eetlepels olijfolie –  1 rode paprika, in blokjes gesneden – 1 rode ui, in halve ringetjes gesneden – 1 gele paprika, in reepjes gesneden – 12 kerstomaatjes, in kwartjes gesneden – Peper en zout – 1 prei, in schijfjes gesneden – 1 teentje knoflook, fijngehakt – Tarwekorrels, gekookt – 50 ml droge witte wijn – 75 g diepvrieserwtjes –  Citroensap – 1 handjevol peterselie, grof gehakt – Enkele blaadjes verse munt – 2 eetlepels sesamzaadjes, geroosterd

Bereiding 45 minuten:

Schik alle groenten op een met bakpapier beklede bakplaat en overgiet met olijfolie. Breng op smaak met peper en zout en zet 25 tot 30 minuten in een op 180°C voorverwarmde oven. Stoof intussen in een middelgrote pot de prei samen met de knoflook tot de groenten zacht zijn en de geur vrijkomt. Voeg de gekookte tarwekorrels toe en laat nog 1 tot 2 minuten meebakken. Giet er de witte wijn over en roer tot alle wijn is verdampt. Roer er daarna de erwtjes onder, samen met de geroosterde groenten. Overgiet met wat citroensap, strooi er de peterselie en muntblaadjes over en dien op. Verkruimel er de Violife Greek White Block over en werk voor wat extra beet af met de geroosterde sesamzaadjes.