Voor topsporters is comfortabel reizen met het vliegtuig heel belangrijk

Het vervoer van sportteams en hun uitrusting is een van de snelst groeiende reissegmenten wereldwijd. Ook het aantal charteraanvragen voor verplaatsingen met grotere privévliegtuigen neemt toe. Private-jetbedrijven zoals KlasJet bevestigen dat voor tal van sporters in de beste omstandigheden reizen een zeer belangrijk aspect is geworden, zowel in de aanloop naar een topwedstrijd toe als op het vlak van de lichamelijke recuperatie na de match.

Ook teams uit de Benelux doen soms een beroep op de diensten van KlasJet. Vorig jaar, tijdens het Europees voetbalkampioenschap, verplaatsten de Rode Duivels zich met een VIP-Boeing van KlasJet, en een paar maanden geleden vloog het team van Royal Antwerp FC vanuit de luchthaven van Antwerpen met de Baltische aanbieder van zakenvluchten.

In tegenstelling tot de meeste luchtvaartmaatschappijen met een gewone economy of businessclass binnen Europa, hebben de Boeing 737’s van KlasJet een ruime cabine en brede stoelen met aanzienlijk meer beenruimte. Deze comfortabele stoelen dragen bij tot de fysieke rust en mentale ontspanning van de spelers. Bovendien leven het cateringmedewerkers de richtlijnen van de voedingsdeskundige van het team strikt na. Ze houden rekening met eventuele voedselallergieën en specifieke dieetwensen. De maaltijden worden tijdens de vlucht geserveerd volgens de voorgeschreven kwaliteit, temperatuur, hoeveelheid en variatie.

‘The sky’ is letterlijk ‘the limit’ voor klanten van een luchtvaartmaatschappij zoals KlasJet. De carrier houdt  rekening met de wensen van het team en schenkt aandacht aan het kleinste detail. De vluchten kunnen perfect worden ingepland in het trainings- en wedstrijdrooster. De 737-privéjets van KlasJet kunnen ook vaak gebruikmaken van kleinere luchthavens, vlakbij de plaats waar de wedstrijd plaatsvindt. Op die manier wordt het vervoer met de bus tot een minimum herleid.

Privévluchten vertrekken doorgaans van de General Aviation-terminals. Hierdoor worden de teams niet geconfronteerd met annuleringen of lange wachtrijen op de luchthaven. In augustus gingen enkele Los Angeles Sparks-spelers een verplaatsing doen met een gewone lijnvlucht. De vlucht werd op het allerlaatste moment geannuleerd en de spelers waren genoodzaakt om te overnachten op Dulles International Airport en de dag nadien een andere vlucht te nemen. Dergelijke ongemakken kunnen worden vermeden door een beroep te doen op private chartervluchten. Teammanagers en trainers kunnen in de privacy van een privéjet de nodige richtlijnen meegeven aan de spelers. Zelfs bepaalde fysiotherapeutische behandelingen door de begeleidende artsen of verzorgers behoren tot de mogelijkheden. Dit alles draagt bij tot een zo stressvrij mogelijke reiservaring voor de atleten.

Rita Domkute, CEO van  KlasJet: “Het inschakelen van privéjets voor sporters draagt niet alleen bij tot de mentale ontspanning en fysieke rust van de atleten voor en na de wedstrijd, het is ook vaak een belangrijke tijdsbesparing. In bepaalde gevallen kan het zelfs qua totale reiskost een interessante optie zijn. Zo kan men bijvoorbeeld onmiddellijk na de match naar huis terugkeren en hoeven de spelers niet in een hotel te overnachten. Wij zorgen ervoor dat spelers zich optimaal op hun belangrijkste taak kunnen concentreren, namelijk het winnen van wedstrijden!”

Europese topwedstrijden

Ploegen die deelnemen aan Champions en UEFA League-wedstrijden doen vaak een beroep op private vluchten. In een recent rapport van BBC Sports hebben in het voorseizoen van 2022 alle Premier League-clubs samen meer dan 280.000 km gereisd. Daarvan was een aanzienlijk aantal via de lucht.

Naar aanleiding van de Olympische Winterspelen 2022 werden heel wat sportcharters ingelegd. Gevestigde namen zoals Austrian Airlines, Finnair, Delta Air Lines, Air Canada, en Lufthansa brachten hun respectievelijke nationale teams ter plaatse. Sommige Europese luchtvaartmaatschappijen combineren lijn- en chartervluchten als bedrijfsmodel. Lijnmaatschappijen zijn echter moeilijker of helemaal niet in staat om 100% tegemoet te komen aan de specifieke behoeften van teams, zoals de grotere beenruimte en de flexibiliteit van het vliegrooster.

Vervoer van sporters: een veeleisende opdracht

Rita Domkute: “Het verzorgen van vluchten voor topsporters is een van de meest uitdagende taken. We krijgen namelijk vaak te maken met logistieke aspecten waar andere reizigers geen of minder behoefte aan hebben. Dit soort reizen verschilt van reguliere zakenreizen omdat er doorgaans grotere groepen bij betrokken zijn en meer materiaal moet worden vervoerd. Het vereist een zorgvuldige afstemming en planning. Diensten zoals de onze dragen in hoge mate bij tot de prestaties van de teams die met ons reizen. Superieure vliegervaringen staan gelijk aan meer overwinningen.” www.klasjet.aero  – www.aviasg.com