Eat Festival: verkiezing ‘eerste kaasspecialist van België’

Het Eat Festival is er weer van 29 september tot en met 2 oktober 2022. Vier dagen lang slaan meer dan 60 topnamen uit de Brusselse gastronomie hun tenten op in de schitterende Gare Maritime in de Tour & Taxis-wijk. En dat is niet alles! Voor deze nieuwe editie heeft het Eat Festival het genoegen om op zondag 2 oktober de 7e editie van het Belgisch kampioenschap kaasspecialist te organiseren. Een uitgelezen kans om het kaasberoep in de kijker te zetten.

Het Eat Festival is al bijna 10 jaar dé Brusselse afspraak voor fijnproevers. Het festival leidt je door de rijkdom en de diversiteit van het culinaire aanbod in de hoofdstad. Dit jaar organiseert het Eat Festival voor het eerst de Verkiezing van de Eerste Kaasspecialist van België. De officiële meesterschapswedstrijd is ondertussen al aan haar 7e editie toe en zal plaatsvinden in de Gare Maritime in de Tour & Taxis-wijk. Véronique Socié van de Brusselse kaaswinkel La Fruitière werd in 2016 verkozen tot België beste kaasmeester. Het is gebruikelijk dat de winnaar de volgende editie in zijn of haar stad organiseert. Het was voor Véronique Socié en de Unie van Zuivel- en Kaaskleinhandelaars niet meer dan logisch om samen met visit.brussels deze ongewone wedstrijd te organiseren tijdens het Eat Festival. Dit jaar nemen twee Brusselse kaashandelaars deel aan de wedstrijd.

Dit zijn de kandidaten in de running: Julie Moulia – Le Plateau du Berger – Brussel //  William Horlait – Julien Hazard Affineur – Brussel //  Linda Foret – Clos du Gourmet – Luik // Benedicte Herlinvaux – Fromage & Cie – Bastenaken // Bruss

Acht proeven

De officiële meesterschapswedstrijd bestaat uit acht proeven: – Theoretische kennis over kaas en zuivelproducten (geschiedenis, productie, regelgeving); – Vermogen om kazen uit te stallen voor verkoop, proeverijen en dienbladenpresentaties; – Vermogen om kazen te selecteren en hun rijping te volgen, zodat ze op het perfecte moment in hun organoleptische proces kunnen worden geproefd; – Vermogen om kennis over te dragen.

Vier van de acht proeven zijn toegankelijk voor het publiek: Verpakken- Kandidaten moeten tien kazen in verschillende vormen verpakken. Kazen worden geleverd door de jury die punten toekent op de netheid van het vouwen. Versnijden – De kandidaten krijgen elk een of meer kazen die ze moeten versnijden volgens de richtlijnen van de jury. – Brusselse kaas- en bierpairing – Het Meesterwerk: Samenstellen van een kaasplateau met als thema “Brussel tussen Europa en surrealisme”. De verkiezing start om 9u30. De prijsuitreiking gaat door vanaf 18u30.

Extra informatie

Officiële meesterschapswedstrijden willen de zichtbaarheid en de geloofwaardigheid van kleinhandelaars tegenover het publiek bevorderen. De wet verzekert hen objectiviteit, erkenning door een publieke instantie en geeft hen ook de bevestiging van de titel. De titel van «Eerste Kaasspecialist van België» is uniek en beschermd door de wet van 13 mei 2009.

De jury

In overeenstemming met de wet rond de officiële meesterschapswedstrijden bestaat de jury uit erkende Belgische en buitenlandse kaasspecialisten, vertegenwoordigers uit de opleidingssector en afgevaardigden uit de Hoge Raad voor de Zelfstandigen en de KMO (HRZKMO) en de minister.. De jury wordt versterkt door vertegenwoordigers uit de Brusselse gastronomie (restauranthouders, patissiers, sommeliers, enz.) die ervaring hebben met gerenommeerde wedstrijden. Zetelen onder andere in de jury: Christelle Lorho (Laureate Franse eretitel “Un des Meilleurs Ouvriers de France classe Fromager-2019) – Nathalie Vanhaver (Wereldkampioen kaasspecialist 2017, Eerste Kaasspecialist van België 2012) – Evert Schönhage (Wereldkampioen kaasspecialist 2019) – Grégoire Gillard (Chef restaurant Barge) – Quentin Callier (Banketbakker)

De titel van “Kaasmeester” opent nationaal en internationaal deuren voor kaashandelaars maar bovenal wil de verkiezing het kaasberoep opwaarderen en kwalitatieve kaasproductie in de kijker zetten.