Waarom koffie je gelukkig maakt

Er wordt vaak beweerd dat koffie slecht voor je is, maar dit is niet helemaal waar. Cafeïne kan net vele positieve effecten op je gemoedstoestand hebben. Wist je namelijk dat koffie je gelukkiger en energieker maakt? Maar onthoud wel: te veel koffie is nooit goed, en dus ook niet als het op cafeïne aankomt. Hier zijn alvast 4 redenen waarom een matige hoeveelheid koffie je gelukkig maakt.

  1. Aanmaak van gelukshormonen

Het is algemeen bekend dat hormonen een enorme invloed hebben op je humeur. Daarom is dit wellicht de meest logische reden. Het drinken van koffie stimuleert de aanmaak van serotonine en dopamine. Die hogere dosis heeft onmiddellijk een positief effect, wat resulteert in een gelukkig gevoel. Let er wel op dat je koffie niet te laat op de dag drinkt. Het verhoogt namelijk ook de aanmaak van het stresshormoon cortisol, wat kan leiden tot een omgekeerd effect.

  1. Verhoogde productiviteit

Wel is het ook dat stresshormoon, cortisol dat je geheugen versterkt en je reactievermogen  verhoogt. Ben je dus nog wat slaperig in de ochtend? Zet dan een heerlijke kop koffie voor jezelf klaar, bijvoorbeeld gemaakt van Starbucks koffiebonen. Je zal zien dat het productief wezen je een aan het einde van de dag een enorm voldaan gevoel oplevert.

  1. Verminderde kans op depressie

Heb jij soms ook dagen dat je even minder goed in je vel zit? Dat is compleet normaal. Wat niet normaal is, is wanneer die trend blijft aanhouden voor een langere periode. Dan zal de dokter wellicht spreken over een depressie, en dat vermijd je ongetwijfeld liever. Wist je dat sommige studies aangeven dat koffie kan helpen bij een depressie? Ga gerust zelf op onderzoek om er het fijne van te weten te komen.

  1. Goede geur

Uit onderzoek blijkt dat je het zwarte goud zelfs niet hoeft te drinken om de positieve effecten ervan te ervaren. Ook bij het ruiken van de geur word je al meteen een stuk gelukkiger. Dat komt omdat deze via de hersenstam direct naar het limbisch systeem gaat, helemaal door tot het hersengebied waar emoties en herinneringen worden verwerkt. Voor veel mensen roept de geur een fijn gevoel op van gezelligheid, warmte en ontspanning. Des te meer reden om je eigen koffieapparaat in huis te halen, bijvoorbeeld van Dolce Gusto.