Wayk’u brengt Aziatisch-Peruaanse streetfood naar Antwerpen

WAYK’U, het tweede restaurant voor de eigenaars van Lima Nikkei,  opende op 11 november haar deuren aan de Antwerpse kaaien. Bij WAYK’U komt Peruaanse streetfood tot leven, geïnspireerd op eeuwenoude fusies met Aziatische smaken. De eigenaars van WAYK’U openden 1,5 jaar geleden hun eerste restaurant LIMA NIKKEI en zetten nu met hun tweede zaak WAYK’U vol in op Aziatisch-Peruaanse streetfood, als een mooie aanvulling op het meer gastronomisch gerichte LIMA NIKKEI, dat de Japanse-Peruaanse keuken serveert. Je kan bij WAYK’U ter plekke eten, maar ook voor take-away en bezorging kiezen.

WAYK’U, het nieuwe broertje van LIMA NIKKEI

Lima Nikkei is een Japans-Peruaans nikkei-concept in izakaya-stijl van Mayra Linares en haar man Luis Garcia, met chef Diego Salas. Ontstaan tijdens Corona als een razend enthousiaste catering vanuit hun huis, vond Lima Nikkei meteen het juiste publiek en kon hun restaurant snel een trouwe klantenkring opbouwen. Het restaurant bestaat nu 1,5 jaar en is enorm succesvol. Lima Nikkei is bovendien het enige Nikkei-concept in België. Op het enthousiasme van dit eerste succes ontstond een tweede concept: WAYK’U.

Mayra en Luis besloten om hun menu van Lima Nikkei te verbeteren en te verfijnen en tegelijkertijd in hun tweede restaurant volop in te zetten op streetfood: toegankelijker, maar met dezelfde smaken en kwaliteitsniveau van Lima Nikkei. WAYK’U biedt een breder scala aan Aziatisch-Peruaanse gerechten, terwijl Lima Nikkei trouw blijft aan de Japanse-Peruaanse keuken. Peru wordt niet voor niets keer op keer verkozen als de beste culinaire bestemming ter wereld, en leent haar smaken ook aan dit nieuwe culinaire pareltje.

WAYK’U’s menu bestaat uit sharing dishes, hoofdgerechten en bijgerechten. Of je deelt, dat kies je natuurlijk zelf. Het signatuurgerecht van WAYK’U is hun heerlijke en typisch Peruaanse ‘charcoal chicken’, bereid in een houtskooloven vergelijkbaar met een josper. Niet te missen is hun gegrilde ‘Cuzco corn’: typisch Peruaanse maïs, veel groter en witter dan de gele maïs die wij kennen.

De Aziatische invloeden zijn duidelijk merkbaar in gerechten en ingrediënten zoals karaage (gefrituurde kip), bao, kimchi en noedels. Voor de liefhebbers van hamburgers zijn er maar liefst twee opties, waarbij je kunt kiezen tussen kip of Angus beef, geserveerd met Peruaanse sauzen en kimchi-mayo. Zin in een dessert? Je kunt kiezen tussen miso chocolade brownies en lucuma cheesecake. En dorst? Bestel een Kumasi-drankje, gemaakt met het friszoete sap van de cacaovrucht.

From Lima to Tokyo

Het eerste wat opvalt als je bij WAYK’U binnenstapt, is de opvallende neonverlichting, die ‘from Lima to Tokyo’ spelt, een knipoog naar de culinaire combinaties van het restaurant. Kijk je naar boven, dan zie je een kleurrijke collage op het plafond, vol bloemen, dieren en verwijzingen naar Peru. Zelfs de gang naar het toilet is één grote collage, dit keer met een Aziatisch thema, vol geisha’s, reigers, sakurabloemen en zelfs een tafereel uit de Kama Sutra.

Wat is nikkei? Nikkei-keuken is een fusiekeuken die de Japanse en Peruaanse keuken combineert. De term “Nikkei” verwijst naar mensen van Japanse afkomst die in andere delen van de wereld wonen. In het geval van de Nikkei-keuken verwijst het naar Japanners die naar Peru migreerden en daar elementen van de Peruaanse keuken aan hun eigen traditionele gerechten toevoegden. Het resultaat is een unieke culinaire ervaring met ingrediënten en smaken uit beide culturen.

Wat is Wayk’u? ‘Wayk’u’ betekent ‘koken’ in de inheemse Peruaanse Inca-taal Quechua.

WAYK’U – Ernest Van Dijckkaai 24 – 2000 Antwerpen – www.wayku.be

Maandag en dinsdag gesloten. De overige dagen open van 17:00 tot 22:00 uur.

LIMA NIKKEI – Grote Pieter Potstraat 36 – 2000 Antwerpen – www.limanikkei.be

Maandag en dinsdag gesloten. – Woensdag & donderdag 17.30 tot 22.33, vrijdag 17.30 tot 23.00 – Zaterdag en zondag 12- 14.30 en 18 tot 23 uur.