Week zonder vlees

4 vegetarische recepten om het tij te keren door Sofie Dumont

Elke dag vlees eten is zo ouderwets. Het initiatief Week Zonder Vlees van 23 tot 29 oktober, nodigde Belgen uit om een week lang vleesvrij te eten. Om van deze uitdaging een heerlijk moment te maken, dat je het hele jaar makkelijk realiseerbaar is verwijzen we graag naar 4 heerlijke veggie recepten van Sofie Dumont.

VEGETARISCHE ‘BOURGUIGNON’ STOOFPOT

Sofie Dumont : “Een echte rijke klassieke stoofpot maar dan helemaal vegetarisch, zelfs vegan! Bereid met ongeveer dezelfde ingrediënten als de boeuf bourguignon, even krachtig en rijk van smaak door de rode wijn en lekkere groenten bouillon. Heerlijk genieten voor iedereen!”

Ingrediënten (4 personen): 400 g knolselder, 500 g rode aardappelen, gewassen, 2 dikke wortelen, 4 stelen selder, 1 grote zoete ui, 3 teen Look, 4 el maisolie, 400 g paddenstoelen, 350 cl rode wijn, 20 g bloem, Takje tijm & laurier, 2 el balsamico crème, 350 g groentebouillon, 3 lente-ui, 1 el tomatenconcentraat

Bereidingswijze

Stoof de fijngesneden look en ui aan in helft van de olie in een gietijzeren pot, laat lichtjes aankleuren. Roer er de bloem bij tot je die niet meer ziet en blus met de wijn en bouillon. Voeg tijm en laurier toe en balsamico met de tomatenconcentraat.

Dit is de saus waar de groenten in garen, proef en kruid met peper en zout en check of de smaken goed zitten. Snij de aardappelen, zonder schillen in stukken van 3 à 4 cm. Schil wortel en snij schuine schijven. Schil knolselder en snij in stukken. Schil selder en snij in grote repen. Voeg alles in de pot, roer en zet deksel erop, laat 40 min sudderen, roer regelmatig.

Snij de paddenstoelen in schijven en kleur ze goed aan in de rest van de olie, voeg de laatste 5 min toe in stoofpot. Werk af met fijngesneden lente-ui. Serveer met aardappelpuree.

VEGETARISCHE BURGER OP STOEMP MET SPIEGELEI

Sofie Dumont : “Een voedzaam, gemakkelijk en vegetarisch gerecht aan mijn gezin voorschotelen doe ik graag. Yep, wij zijn hier flexitariërs! Meerdere keren per week dus geen vlees op tafel. Vermits ik graag eens iets nieuws probeer, heb ik hier nog een zalig receptje als je op zoek bent naar een groenteburger, smakelijk!”

Ingrediënten : 4 groenteburgers, 4 hoeve eieren, Klontje boter, 800 g bloemige aardappelen, 80 g boter, 100 ml warme melk, Peper, zout, muskaatnoot, 125 g fijngesneden witte kool of spitskool, 8 sneetjes Cheddar kaas

Bereidingswijze

Warm de oven voor op 210°. Schil de aardappelen en stoom ze. Leg de groenteburgers op een bakplaat met bakpapier en bak ze 20 min tot ze mooi gekleurd en krokant zijn leg op de laatste minuut de kaas erop om te smelten.

Stamp de aardappelen met de boter, melk en kruiden, proef, kruid bij en meng er nu de witte kool onder, Bak 4 spiegeleitjes in de boter. Dresseer een hoopje puree met daarop de groenteburger en gesmolten kaas. Werk af met het spiegeleitj. Aan tafel iedereen!

GEVULDE TOMAAT MET LINZEN EN AUBERGINE

Sofie Dumont : “Een heerlijke vegetarische ovenschotel! De tomaten zijn gevuld met een stoofpotje van gebakken smeuïge, gekruide aubergine en zachte gestoofde linzen en afgewerkt met frisse yoghurt en wat munt.”

Ingrediënten (4 personen): 5 grote vleestomaten, 4 teentjes look, 3 el olijfolie, 3 sjalotten, 3 teen look; 250 g aubergine, 180 g droge groene linzen, Peper van de molen en zout, 1 kl harissa, 1 kl curry poeder, ½ tl kaneelpoeder. Afwerking: 4 el yoghurt en 1 handvol munt

Bereidingswijze

Snij look en sjalot fijn, stoof een 10 tal min mooi aan in de olie.  Snij aubergine in fijne sneetjes , dan in reepjes en dan in fijne blokjes, voeg toe en bak even mee, voeg alle kruiden en harissa toe en zet even aan de kant.

Snij de hoedjes van 4 tomaten, leg opzij , neem een koffielepel en haal de tomaten leeg. Strooi in elke tomaat een snuifje zout en zet omgekeerd op een keukenrol. Snij de 5de tomaat en de tomatenbinnenkanten grof, je zou 600 g moeten hebben.  Anders vul je aan met groentenbouillon, voeg toe samen met de linzen en laat nu 15 min sudderen onder deksel, zet vuur af en laat deksel toe, laat nog 15 min rusten.

Zet de tomaten in een ovenschotel en vul ze ruim met de linzenmengeling. De rest van de mengeling verdeel je gewoon langs de tomaten. Zet 25 à 30 min in een voorverwarmde oven van 190°. Werk elke tomaat af met een lepel yoghurt en fijngesneden munt.

Kan ook op voorhand klaargemaakt worden. Of wil je dit gerecht helemaal vegan, werk dan af met plantaardige yoghurt.

CRISPY VEGGIE FISH BURGER MET DILLE AIOLI

Sofie Dumont : “Zachte buns met krokante vegetarische fishsticks, een vegan dille-aioli en snelle rode kool pickle. Wat een feestje! Ideaal voor die extra dag zonder vlees in de week.”

Ingrediënten (8 burgers) : 8 zachte buns of sandwiches,2 doosjes vegetarische fishsticks, 1 kleine romeinse sla fijn gesneden

Snelle rode kool pekel: 1/8 rode kool, 70 g honing, 200 ml water, 200 ml azijn, ½  el zwarte peperbollen

Vegan dille aioli:250 ml koolzaadolie op kamertemperatuur, 100 ml sojamelk op kamertemperatuur, 2 teentjes look of lookpoeder, Peper zout, Sap van 1 citroen, 1 bot dille fijn gesneden

Bereidingswijze

Rode kool: Snij rode kool fijn en duw in pot samen met peperbollen. Kook azijn, honing en water kort op en giet erop. Sluit pot en laat afkoelen. Eens afgekoeld kan je het onmiddellijk gebruiken

Mayo: Doe alle ingrediënten in een hoge maatbeker met de helft van de dille en zet staafmixer op bodem. Zet mixer aan en kom zeer traag naar boven en mix alles tot een dikke gebonden saus. Proef, kruid bij met pezo en meng andere helft fijn gesneden dille eronder.

Snij bun open en rooster ze even op een grillplaat, oven of toaster. Bak fishsticks zoals vermeld op verpakking. Smeer saus op de broodjes, leg er de sla, gebakken sticks en kool op. Dien op en geniet!