Whiskey Fercullen: single malt

De eindejaarskeuze van Bord Bia viel dit jaar op distilleerderij Powerscourt dat met het whiskey-assortiment Fercullen bijzonder hoog scoort.

Powerscourt Estate heeft een rijke geschiedenis en is altijd een integraal onderdeel geweest van het pittoreske Enniskerry Village, op 1 km afstand van het landgoed. Het dorp werd oorspronkelijk gebouwd om de arbeiders van het landgoed te huisvesten en wordt nu vaak gebruikt als “live set” voor veel internationale filmmakers. Powerscourt Estate was al een eersteklas bestemming met een scala aan voorzieningen en een whiskeystokerij en bezoekerscentrum was een logische volgende stap om de bezoekerservaring verder te verbeteren.

Gerry Ginty en zijn zakenpartner, een lokale ondernemer Ashley Gardiner, presenteerden het voorstel om een whiskeystokerij te bouwen aan de eigenaars van het landgoed – de Slazenger Family – op een van de grootste landgoederen van Ierland. De bouwvergunning werd in 2015 verkregen en het project was klaar voor investering.

Whiskeyveteraan Mike Peirce en zijn zoon Alex Peirce sloten zich aan bij de onderneming en Powerscourt Distillery Ltd, “A Unique Distillery In An Extraordinary Location”, was geboren.

Met de daaropvolgende contacten uit de industrie duurde het niet lang voordat de wereldberoemde Master Distiller Noel Sweeney werd aangesteld en de bouw begon met een complete turnkey-installatie van de befaamde producent van whiskydestillatieapparatuur, Forsyths of Scotland. Het distilleren begon in juni 2018 en de eerste vaten werden in augustus van dat jaar gelegd. Oprichter, Master Distiller en Blender Noel Sweeney, die is opgenomen in de World Whisky Hall of Fame, had eerder onze oude range Fercullen Irish Whiskey gedistilleerd en afgevuld, waardoor het merk Fercullen Irish Whiskey eind 2018 kon worden gelanceerd tijdens Whiskey Live Dublin.

Met de bezoeker als middelpunt moest het bezoekerscentrum dan ook een eersteklas, volledig meeslepende ervaring aanbieden. Bij de bouw werd elk aspect van de bezoekerservaring overwogen om ervoor te zorgen dat Powerscourt niet alleen de ideale plek is om een nieuwe generatie te inspireren in vakmanschap, maar ook de perfecte omgeving om onze whiskeys te waarderen.

Omdat Powerscourt een van de weinige operationele distilleerderijen in Ierland is met een rijpingsmagazijn ter plekke, kunnen bezoekers het aroma van slapende vaten opsnuiven en de buitengewone spirit inademen die binnenin rijpt.

De Ierse whiskeycategorie is een van de snelst groeiende premium spiritcategorieën ter wereld. Het kan worden onderverdeeld in vier verschillende whiskeystijlen: Graanwhiskey, Malt Whiskey, Pot Still Whiskey en Blended Whiskey.

Bij Powerscourt Distillery distilleert men zowel Malt als Pot Still whiskey’s en worden ook Malt, Grain en Blended Irish whiskey’s uitgebracht onder het Fercullen merk.

Alle oude whisky’s werden zorgvuldig met de hand uitgekozen door oprichter Master Distiller en Blender Noel Sweeney, zodat men whisky’s kon uitbrengen terwijl men wachtten tot de gedistilleerde vloeistoffen rijp waren.

Vandaag de dag heeft het distilleer- en blendingteam, onder leiding van Paul Corbett, toegang tot de Powerscourt gedistilleerde whisky en is men druk bezig met het uitbrengen van nieuwe Fercullen whisky’s in de komende jaren.

De whiskey Fercullen single malt, alc vol 46%, wordt geproduceerd door de distilleerderij Powerscourt, gelegen net ten zuiden van Dublin in het comté de Wicklow. De nieuwe distilleerderij, gelanceerd in 2018, geeft perfect het dynamisme weer van de Ierse whiskey.

In het glas krijgen we een mooi amberkleurig product dat in de neus o.m. aroma’s aanreikt van karamel, vanille, dessertappels, peren, zacht leder, muskaatnoot en kaneel.

Deze overvloedige aroma’s krijgen in de mond het gezelschap van vanillecrème, zoete eik, gezouten karamel, tarte tatin. Een aangename afdronk die lange tijd de smaakpapillen aanspreekt verrast hen met warme eiken kruiden, soepel leer, gehoningde amandelen en gestoofd fruit.

Beslist een drankje voor fijnproevers bij een knapperig houtvuur dat perfect past in de kerst- en oudejaarssfeer om gezellige dromerige feesten af te sluiten. Verkrijgbaar i speciaalzaken en betere drankhandelaars.