Wijnbeurs Delhaize 2 – Brut de France

Het wijnhuis Vranken is een outsider bij Delhaize en vaste leverancier voor diverse champagnes. Blikvanger van deze wijnbeurs zijn de bubbels van Domaines Vranken Brut de France, een assemblage van 98% Chardonnay en 2% Ligni Blanc geteeld in de wijngaarden van de Camargue.

De geschiedenis van de zandwijngaard is uniek op verschillende punten: de beschermde wijnstokken die groeien in het zand, en de verschillende fauna en flora kennen alle een duizendjarige geschiedenis. De kust van de Golfe du Lion wordt gevormd door de zandbanken die werd aangebouwd met zandsediment door de eeuwen heen en vervoerd door de Rhône en verder door de zeestroom en de wind. De zandwijngaard Les Domaines Vranken strekt zich uit op 1800 hectaren van Saintes-Maries-de-la-Mer tot Aigues-Martes en van Sère tot Agde. De eerste historische verwijzingen naar de wijncultuur in het zand van Aigues-Martes zijn de gezegelde brieven van Karel VI in 1406 en een brief van Karel VII in 1431. De 21ste eeuw schijft een nieuwe pagina van de geschiedenis en opent zich met de creatie van Brut de France, een sparkling Franse wijn uit een unieke grond.

De wijngaard les Sables van het Domein Vranken strekt zich uit in een natuurgebied van ca 3400ha, het perfect evenwicht van de oppervlaktes toegewijd aan de wijngaard en de natuur (lagunes, stranden, bossen, …) is fundamenteel voor een duurzame wijnbouw en de biodiversiteit. In het camargue-gebied hebben de cultuurmethodes van Vranken continue vol respect gezorgd voor het klimaat en de ontwikkeling van een bijzondere biodiversiteit; ongeveer duizend levende soorten werden geïdentificeerd door ecologische biologisten. Deze inventaris van de biologische diversiteit heeft de hoge ecologische en klimaatkwaliteit verhoogt van het Domein Royal de Jarras, verankerd land in de Domeinen Vranken.

Als verantwoord landeigenaar heeft Vranken gekozen voor een model van algemeen beleid die het mogelijk maakt wijn te vervaardigen en terzelfdertijd de grond te bewerken op een duurzame manier. In die zin werd een actieplan en praktische regels opgesteld in een klimaatbeheersplan dat aan de doelstellingen van het klimaatbehoud beantwoordt. Het Domein Royal de Jarras is ook één van de belangrijkste ‘manadiers’ van de Camargue. Een Manade telt meer dan 70 paarden zuiver Camargue ras, opgevoed in volledige vrijheid in het natuurgebied. Ze leven samen met de Camargue-ossen en de symbolische flamingo’s.

De Chardonnay-druiven zijn afkomstig uit een ruime selectie van percelen verdeeld over de grote en mooie wijngaard in Camargue, de Grands Domaines du Littoral. Bij de vinificatie zorgt de chardonnaydruif voor frisheid, finesse en elegantie. Deze kwaliteitsvolle schuimwijn is ontwikkeld volgens hetzelfde concept als champagne, zijnde een directe schuimvorming in de fles.

In het glas een mooie lichtgele kleur met heel fijne bubbels. In de neus in de geurbeleving zeer complex omdat de wijn zich achter de mooie bloemige toetsen van kleien witte bloemen opent met aroma’s van geel en wit fruit. Deze aroma’s worden versterkt door een grote frisheid die verwacht wordt van een schuimwijn.

De aroma’s in de mond vormen een verlengstuk van de sensaties in de neus met een bijzondere mineraliteit van zandwijnen die al haar charme meegeeft aan deze onvergelijkbare wijn. Bij de afdronk een schone maar niet overdadige smaak die toch uitnodigt om dichter bij deze onwaarschijnlijke wijngaard te komen.

Wijn bij voorkeur te serveren bij 6 tot 8° C met 12% alc.vol.

Een leuke plezierwijn die perfect past bij feestelijke gebeurtenissen, aperitieven met vrienden of feestdagen.