Wijnbeurs Delhaize: 21 februari-20 maart 2019: Bubbels

Onze selectie bubbels op de grootse wijnbeurs van Delhaize starten we met een Belgische creatie!

Chardonnay Meerdael:

In 1994 gingen Paul en An Vleminckx-Lefever na overleg met deskundigen uit de Champagnestreek inzake bodemonderzoek en klimaatanalyse over tot de aanplanting van 21.000 stokken Chardonnay op een domein in Vaalbeek in het vooruitzicht een mousserende wijn voort te brengen van het type Blanc de Blancs. De planttechniek, snoeiwijze en verzorging van de wijngaard gebeuren volgens de laatste hoogtechnologische normen. Tussen 1998 en 2000 werd het domein uitgebreid tot 60.000 wijnstokken.

De Chardonnay Meerdael heeft een heldere bleekgele kleur met een rijke, overvloedige belletjesvorming die in het glas voor een leuke schuimkraag zorgen. In de neus is hij fris en fijnzinnig met aroma van lentebloemen en rijp fruit. Zijn verfrissende en charmerende smaak in de mond wordt ondersteund door rijp fruit, mooi geaccentueerd door een elegante zuurtoon die eveneens zorgt voor een lange, aangename afdronk.

Een schuimwijn. 12% alc vol, die bij voorkeur wordt geserveerd bij 6 tot 8° C en goed past bij elke feestelijke gelegenheid.

Cava ¡Hola! – brut pink.

Een Spaanse schuimwijn van het Belgische koppel Christopher Heirwegh en Christel Weemaes, een DO Cava (zona Penedès). Deze schuimwijn is een assemblage van Macabeu, Xarel-lo en Pinot Noir. Na de oogst worden de steeltjes verwijderd, druiven geplet met een eerste fermentatie in roestvrije stalen vaten met gecontroleerde temperatuur, 14 tot 16° C. De tweede fermentatie vindt plaats in de fles via de traditionele methode. Hier wordt aldus Christopher gekozen voor de beste bessen die 18 maand rijpen en een 2de fermentatie op fles krijgen.

Een leuke lichtroze kleur in het glas met fijne bubbels. In de neus elegante aroma’s van bloemen fruitige toetsen van aardbei en framboos met subtiele hints van geroosterde toetsen. In de mond rond, licht sensueel, zeer vrouwelijk met frisse en levendige smaak die bij de afdronk een mooie fruitsensatie achterlaat, afgestemd op de vrouwelijke consumenten.

Serveren bij 5 à 6 °C met 11.5% alc vol, 11g suikerresidu met een mooi bewaarpotentieel die perfect past bij hapjes, snacks, desserten en vis.

Marques de Marialva – espumante branco blanc de blancs

Assemblage van 60% Bical, 35% Arinto en 5% Maria Gomes geteeld in Bairrada, een wijnstreek ruim 80 km ten zuiden van Porto op minder dan 20 km van de kust wat zorgt voor een ideale combinatie van terroir met zee-invloeden perfect voor mousserende wijnen van grote kwaliteit.

Rijping van minimaal 12 maand in de kelders en 1 maand na degorgement, mousserende wijn volgens de traditionele methode, bestaat ook in Espumante rosé, een 100% Baga-variatie.

Geeft in het glas een mooie citruskleurige mantel met heldere, persistente bubbels. In de neus aroma’s van gedroogd en gegrild wit fruit, in de mond krijgen we bij de aanzet noten van geroosterd en gedroogd fruit die overgaan in frisse en knapperige toetsen met leuke fruitige accenten en mooie aromatische aanwezigheid.

Serveren bij 5 à 6 °C, 12.5% alc vol en 3 à 4 g suikerresidu, past als aperitief en is een puike gezel bij diverse visgerechten.

Prosecco Zonin DOC brut – cuvée 1821

Een Italiaanse bubbelwijn uit de regio Veneto, een 100% Gleradruif. Na de oogst worden de druiven zachtjes geplet en geperst om er enkel de most van de beste kwaliteit uit te halen. De fermentatie gebeurt op een gecontroleerde temperatuur van 18° c voor een fractie van de most, terwijl de rest bewaard wordt op 0°C tot deze begin te mousseren, wat in aangepaste recipiënten gebeurt om een druk van ongeveer 5 atmosfeer te behouden.

In het glas licht stralend en quasi strogeel met fijn wit schuim met zeer fijne pareling. In de neus aangenaam, intens, mooi fruitig en aromatisch met hints van gouderegen en renetappel. In de mond een lichte toets van zoete amandel, vrij normaal voor de prosecco druiven maar toch fris en leuk harmonieus.

Serveren bij 5 tot 7°C, 11% alc vol. Ideale aperitiefwijn, kan ook bij lichte en delicate gerechten worden geserveerd, inclusief het dessert.

Champagne Vranken brut nature

Dit Frans slotakkoord is een assemblage van Chardonnay, Pinot Meunier en Pinot noir. De laatste creatie van Vranken is een champagne zonder enige kunstmatige vorm. Deze niet gedoseerde nieuwe Cuvée brut nature is een volledig nieuwe interpretatie van traditionele champagne assemblage. Nog dichter bij de druivensoorten, verhoogt Brut nature de aroma’s en wijst hiermee op de kwaliteiten van de Champagnestreek. Perfecte harmonie met dosering “0”, geen toegevoegde suikers en meer dan 4 jaar gerijpt

Gouden kleur met bronzen tonen, verrassende bloeiende en aanhoudende mousse. Opent fijn in de neus met bleek fruitige aroma’s, nadien licht bewerkt om te eindigen met gedroogd fruit. In de mond een oprechte en zeer gerichte aanval, overgaand in fruitige smaak door de Pinot, terwijl de Meunier zorgt voor een grote frisheid en een lange, mooie afdronk.

Serveren bij 6 tot 8°C, 12% alc vol. Heerlijk als aperitief, maar deze Vranken brut nature degusteert zeer goed bij gegrilde, gebakken en in papillot klaargemaakte vis. Ook aangeraden bij zeevruchten en zeer specifiek bij oesters.