Wijnbeurs Delhaize : 21 februari – 20 maart 2019 : witte wijnen

Ook hier starten we onze selectie met een Belgische creatie die voor het eerst haar intrede doet in het Delhaize gamma, nieuw is eveneens de Kung Fu girl, een verrassende Amerikaanse Riesling.

Triturus 2017

Geteeld op de heuvelruggen ‘Entre deux monts’ het Heuvelland op terroirs van zandleem gemengd met Diestiaans zand, ijzerzandstreen en silexkeien en – grind. Hieronder goed drainerende lagen van Lediaans en Paniseliaans zand.

Een assemblage van Chardonnay, Pinot gris, Auxerrois en Sieger, de wijngaarden zowat 6 h werden in 2004 opgestart. De druiven fermenteren en de sappen rijpen na zachte persing met pneumatische pers, gisting bij 15 à 16° C, vijf maanden legering op fijne droesem in inox kuipen met batonnage op inoxgisting.

In het glas lichtgeel, helder en leuke schitteringen. In de neus aroma’s van abrikoos, perzik, peer en gele bloemen die voor een lichte mineraliteit zorgen maar toch elegant bovenkomen. In de mond fris, sappig fruit met subtiele zuren en mooie lengte.

Serveren bij 10° C, 12% alc vol met een bewaarpotentieel van enkele jaren. Past als aperitief, maar zorgt voor een leuke pairing bij frisse salades, geitenkaas, gevogelte en visgerechten.

Danie de Wet limestone hill – Chardonnay 2017

Zuid-Afrikaanse wijn geteeld op bodem van zware kleironden met kalksteen waardoor deze Chardonnay zich optimaal en met een rijke complexiteit kan uitdrukken. De wijngaarden liggen op de hogere hellingen met uitzicht op de vallei.

De druiven worden tijdens de koele ochtendperiode geplukt om onmiddellijk de natuurlijke complexiteit van de chardonnaydruif te kunnen opvangen. Zodra de steeltjes verwijderd zijn worden de druiven in de kelder geperst, nadat de nachtelijke sedimentatie is afgelopen wordt het sap gescheiden van het bezinksel en overgetapt in roetstvrije stalen vaten voor de alcoholische gisting. Na de gisting wordt de wijn, samen met de wijnmoer, onder gecontroleerde temperatuur bewaard. Door wekelijks in de wijnmoer te roeren komen er een maximum aan smaken vrij, 4 maanden rijping op dunne wijnmoer in het vat vooraleer te bottelen.

Mooie witte mantel in het glas, in de neus een uitgesproken frisheid met hints van citroen en limoen. In de mond geeft deze wijn, zonder invloed van eik gerijpt, toetsen van pompelmoes en noten, een leuke complexiteit wordt in evenwicht gebracht door een doordachte elegantie die uitloopt op een delicate rijpheid. Leuke verfrissende smaak van appel, perzik en citrusvruchten vermengd met een nootachtige, krijtachtige en fruitige lange afdronk.

Serveren bij 8 tot 12 °C, 13.5% alc vol met een bewaarpotentieel van minimum drie jaar.

Kung Fu Girl ‘Riesling’ 2017

Een 100% Riesling wijn geteeld op gefragmenteerd vulkanisch gesteente, grind, leem en kalksteen nabij Ancient Lakes in de staat Washington USA. De rijen wijnranken liggen langs een stukje steile kliffen boven de Columbia rivier in het meest recente wijngebied van de staat Washington, Ancient lakes. Nieuw in het Delhaize assortiment.

De sappen rijpen twee maand in vaten op het fijne wijnmoer. In het glas een heldere witte kleur die in de neus zorgt voor aroma’s van witte perzik en limoen. In de mond zuiver, geconcentreerd. De toetsen van citrusbloem, limoenbladeren en witte perzik mengen zich met leuke minerale accenten, lange verfrissende afdronk. .

Serveren bij 10 tot 12° C, 12% alc vol, met bewaarpotentieel tussen 3 à 5 jaar. Past bij pittige Thaise gerechten, Indiase keuken, langoustines en ganzenlever maar ook bij gegrilde zeevruchten.

Jacob’s Creek Dots Pinot Grigio 2018

100% Pinot gris, afkomstig uit zuidoost Australië met amper 10.8% alc vol die beslist jong moet worden gedronken, bij voorkeur bij 6°C. Nieuw in het Delhaize aanbod.

Een gele naar groene neigende mantel, in de neus ontwikkelen zich aroma’s van witte bloemen en vruchten. In de mond licht zoet met fruitige en leuke florale accenten. Bestaat ook in een rosé versie op basis van muscatdruif die 7.5% alc vol aanbiedt, hier halen de toetsen van aardbei en framboos de bovenhand met subtiele hints van verse peer.

De Pinot grigio past als aperitief maar ook bij een pittige Aziatische keuken of fruitdesserts. De Moscato Rosé verkiest kruidige viscreaties.

Pouilly Fumé A.C. 2017

Een Sauvignon wijn uit de Val de Loire met helder lichtgele kleur met groene schijn. Biedt een leuk expressieve neus met aroma’s van cassisbloem, appel en pompelmoes. In de mond een elegante mooie frisheid, mooi evenwichtig.

Serveren bij 8° C met 13.5 % alc vol en bewaarpotentieel van twee jaar. Past als aperitief, bij schaaldieren en geitenkaas.