Debailleul: a taste of Belgian joie de vivre

Het Huis Debailleul gecreëerd door Marc Debailleul ‘Meilleur ouvrier de France’, behoort al sinds 1983 tot de top van de patisserie, chocolaterie en ambachtelijke ijsbereiding. Vandaag heeft het huis een vaste stek gevonden op de Grote Markt van Brussel. Joie de vivre, surrealisme en stijl zijn de sleutelwoorden van deze nieuwe en stijlvolle smaaktempel.

De plek : De nieuwe boetiek van Debailleul op het nummer 37 van de Brusselse Grote markt lijkt enigszins op een boudoir. Je ziet er geklede dames aarzelen over welke van de uitgestalde lekkernijen ze zullen kiezen. Zullen ze gaan voor de fijne pralines, de Debailleul, een lichte taart met frambozenmousse, of vallen ze voor de Voltaire, een chocoladetaart met crême brûlée die is bereid met vanille uit Madagascar? Deze twee iconen van het huis vinden in de uitstalling hun plek tussen de bijzonder geraffineerde pralines, uitzonderlijke macarons en als het weer er zich toe leent ook ijsjes. Naast nog veel meer. Onze dames vinden uiteindelijk waar ze het meeste zin in hebben, en vlijen zich neer op één van de smaragdgroene banken van het salon. Plaats genoeg in deze nieuwe ruimte die twee verdiepingen telt, met veel rondingen en boogwerk en bekleed met perzik, roze en blauw. Het innoverende interieur blinkt uit door zijn frisse kleuren die afsteken tegen het graniet en de bleke eik. Hier en daar zien we een touch van messing. In deze winkel annex theesalon, die de hele dag open is, kan je genieten van een zoet ontbijt, een lekker dessert of een heerlijke koffie met overheerlijke verwennerijen. Het fantastische uitzicht op de Grote Markt met zijn prachtige stadhuis dat je er gratis bijkrijgt is mooi meegenomen.

Het huis : Marc Debailleul, van Franse origine, begon zijn carrière in Rijsel. Op zijn zeventiende gaat hij in de leer bij een patissier om vervolgens in 1979 de in Frankrijk zeer begeerde prijs van ‘Meilleur ouvrier de France’ in de wacht te slepen. Na zijn carrière als chef-patissier en productiehoofd in gang te hebben gezet bij Wittamer, richt hij in 1983 in België het bedrijf op dat zijn naam zal dragen. Hij verovert in no time de harten van de Brusselaars. Zijn naambekendheid blijft echter niet beperkt tot ons land, en dus is hij ook internationaal al snel aanwezig met een aantal verkooppunten en een plekje in de rayons van tal van delicatessenzaken en op evenementen. Een van zijn belangrijkste markten is Japan. Je vindt er zijn producten in de hipste buurten van Tokio. Eind 2017 gaat het merk over tot een rebranding. Het doet daarvoor een beroep op studio Base Design, die de visuele identiteit en de persoonlijkheid van het merk moet heruitvinden. Ook het concept van de allereerste winkel in onze hoofdstad werd aan hen toevertrouwd. Zowel de Brusselaars als de vele toeristen stromen er toe om dit Belgische merk met Franse touch te leren kennen.

DEBAILLEUL grote markt 37 – 1000 Brussel – Dagelijks open van 9 tot 22 uur. www.debailleul.com