Wijndomein Uylenbergher

In 2002 startten André Goemans en Francine Vandenberghen samen met hun vaders Edmond en François, hun zonen Bart en Geert met de opbouw van een kleine wijngaard achteraan in de tuin van de woning te Sint-Pieters-Rode op de Uilenberg ( waar sinds 1973 serredruiven rijpten)…. Een jaar later kwamen de eerste druiven op de ranken en de eerste rode en witte Uylenbergher wijn op de Uilenberg was een feit! Een eeuwenoude traditie werd opnieuw tot leven gebracht met inzet van gans de familie. Intussen is het aanbod gegroeid naar verschillende rode, witte natuurvriendelijke wijnen en ook brandewijnen. André bleef niet bij de pakken zitten en bracht het tot één van de beste èn duurzaamste wijnbouwers van het land.

Het domein gebruikt géén chemische onkruid-, insektenverdelgers, meststoffen of agressieve middelen op de druivelaars en géén milieu-belastend ontsmettings- of reinigingsmiddel in de werkplaats. Respect voor het milieu en voor de gezondheid zijn de grootste zorg bij het maken van de ambachtelijke natuurwijnen die ook een uiterst kleine ecologische voetafdruk hebben, vermits de wijngaard op amper 300m kelders is gelegen. Soms is er een natuurlijke kristalvorming (depot) aanwezig in de fles, dit beduidt geen fout maar wel de natuurvriendelijke bereiding aan van de wijnen.

Voor de Stoempdog selecteerde Eric Boschman de Pinotin- Rondo 2013. Een elegante fruitige bourgogne-achtige robijnrode wijn met houttoets door 12 maanden barrique eiklagering (grijs etiket + capsule), mooie afdronk, droog gevinifieerd zonder restsuikers resistente druif, afstammeling van Cabernet Sauvignon & Saint-Laurent.

Deze wijn wordt best geserveerd bij 16 à 20°C, en is een leuke compagnon en lekker bij rood vlees, kaas, pizza & pasta. Mag ook een paar jaar afrijpen in een goede wijnkelder.

Ook de Pinotin-Rondo 2012 behoort tot de selectie. Een fruitige donkerrode natuurwijn, type Bourgogne, met lichte houttoets, zonder restsuikers zonder geur-, kleur- of smaakstoffen, passend bij pizza, pasta, alle vlees en kaas en ook vis. Deze wijn kan vast nog afrijpen op de fles in een koele donkere omgeving. Tijdig fles open maken en laten luchten, schenken op kamertemperatuur.

24 maanden barrique eiklagering (grijs etiket + capsule) 60% Pinotin (kruising Cabernet Sauvignon + Silvaner) + 40% Rondo (kruising SaintLaurent + Saperavi Severnyi)