De Kasteelhoeve -Sterrebeek : klassieke en moderne toetsen

Een kwart eeuw geleden opende Rudi De Win, samen met zijn echtgenote Karla, restaurant De Kasteelhoeve in het Vlaams Brabantse Sterrebeek de deuren. De passie voor lekkere gerechten is ook zoon Kenneth niet ontgaan, na zijn studies en stages staat hij nu samen met vader Rudi achter het fornuis.

Het restaurant dat steeds een gezellig en eigentijds interieur aanbood, is in de loop der jaren enkele keren aangepast, de bovenverdieping werd omgebouwd tot een feestzaal en er kwam een nieuw terras. Toch blijft gezelligheid en sfeer een aparte troef en gaat alle aandacht nog steeds naar de bereiding van goed geportioneerde schotels boordevol verse producten.

Rudi volgde de modetrends enigszins vanop afstand, maar paste tegelijkertijd zijn gerechten aan de wensen van het cliënteel aan. Zijn signatuur is permanent aanwezig met de nadruk op de pure smaak. Naast verse producten heeft hij oog voor regionale specialiteiten en volgt nauwgezet de seizoenen. Dit neemt echter niet weg dat enkele figuurlijk ‘oude’ klassiekers zoals de côte à l’os, Spaanse vis- en zeevruchtenragout en in het seizoen een uiteenlopend palet mosselbereidingen hun plaats op de kaart behielden.

Het hoofddoel bij de opening van het restaurant was de klanten verwennen met een lekkere, volkse keuken met persoonlijke accenten. Opzet dat nog steeds wordt nageleefd al vertroont de kaart nu af en toe vleugjes modernisme. De inbreng van zoon Kenneth is hierin niet vreemd. Kenneth ging na zijn opleiding op diverse plaatsen stage lopen en heeft een maandenlang verblijf bij topchef Wout Bru achter de rug. Voor hem een perfecte leerschool om de nieuwe methodes onder de knie te krijgen, maar tegelijkertijd een enorm respect op te bouwen voor de authenticiteit van de producten. Ongeacht de bewerking van de producten is het aldus Kenneth noodzakelijk dat de klant hun oorspronkelijke smaak in de gerechten terugvindt. Het is geenszins de bedoeling om de klant te bruuskeren en plotseling op een moleculaire keuken over te schakelen die voor talrijke trouwen klanten als een wereldvreemde bedoening zou overkomen, wel willen vader en zoon zorgen voor onverwachte, maar alleszins lekkere culinaire verrassingen.

De bereidingen worden naast de à la carte suggesties en de dagsuggesties, gebundeld in een seizoenmenu, 65€, met wijnen 87.5€, een marktmenu €39, een 3-gangenmenu met telkens twee keuzemogelijkheden en een dagschotel

Bij onze proeverij opteerden we voor een wandeling door de kaart en kozen voor oesters, gebakken sint jacobsvruchten, een fazantenfilet en een hazenrugfilet. De Normandische oesters waren gewoonweg supervers, leuk ziltig en heerlijk van smaak, hun compagnon, een Zuid-Afrikaanse Chardonnay Huis Schoongoed zorgde voor een mooie pairing. Ook de coquilles ofte sint jacobsvruchten waren kraakvers, mooi aangebakken, ook zij behielden hun ziltig karakter en werden vergezeld van een bijzonder smeuïg geitenkaasje licht gebakken in zijn omhulsel van boerenham, en geurige puree van knolselder die samen met enkele takjes crest zorgden voor een heerlijk smaakaccent. De witte Spaanse huiswijn gaf extra diepgang aan dit gerecht.

De fazantenfilet ‘fine de champagne’ kreeg een leuk assortiment bospaddenstoelen en mooi gebakken kropjes witloof als garnituur. Het gerecht werd behoedzaam overgoten dor een romig wildsausje, terwijl de goudgele en krokante kroketten in een apart mandje werden geserveerd.

Het wintergarnituur dat samen met de hazenrugfilet werd aangeboden, was bijzonder ruim: rode kool, appel met veenbessen, wortel, spruitjes, champignons, knolselder, koolrabi, raap, … Een geurig en mooi romig wildsausje werd geserveerd in een apart kannetje. Ook de smeuïge en bijzonder lekkere puree van groene kool werd apart geserveerd. De Spaanse Rioja 2011 reserva die als ideale pairing naar voren werd geschoven en ook per glas wordt geserveerd, vormde een sublieme compagnon bij deze wildbereidingen.

Restaurant Kasteelhoeve – Beekstraat 50 – 1933 Sterrebeek

Tel 02- 731 68 98 – www.kasteelhoeve-sterrebeek.be

Gesloten op maandag – dinsdag en zaterdagmiddag

Marktmenu: 2 gangen en dessert of koffie 38€

Seizoensmenu: 4 gangen 65€ – met aperitief, wijnen en koffie 87.5€

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  3 minutes

vriendelijke bediening

volwaardige gerechten

ruime porties

authentieke smaaktoetsen