Wijnen Galicië : Ribeiro

Ribeiro kreeg het D.O. statuut reeds in 1957, statuut dat in 2009 enigszins werd aangepast. Heden ten dage kent de regio een heropleving dankzij de diverse wijnen met inheemse rode en witte druiven. Sommige van de wijnen worden gemaakt men een blend van druiven. Ribeiro is een typisch regio met vele kleine, onafhankelijke wijnboeren, Colleteiros, die traditionele wijn produceren met uitsluitend zelf geteelde druiven.

De regio Ribeiro situeert zich in zuid-Galicië, met percelen op de talloze heuvelflanken gevormd door de rivieren Miño, Avia, Arnoia en Barbantiño. De wijngaarden liggen in de valleien en vaak op soms zeer steile hellingen in terrasvorm (“socalcos” of “bocarribeiras”) op een hoogte variërend tussen de 75 en 400m.

Hier heerst een uitzonderlijk klimaat voor Galicië door de beschutte zuidelijke ligging in Galicië. Men ondervindt gelukkig weinig hinder van de sub-Atlantische stormen en geniet van een eerder mediterraan klimaat met milde temperaturen en voldoende vochtigheid waardoor de druiven optimaal rijpen met behoud van aroma en zuurtegraad. De bodem is er voornamelijk zanderig, alluviaal aan de oevers van de rivierdalen, granieten onderlaag. Men vindt er eveneens terroirs van uitgesproken schist en quartz terug.

Voor de productie van de witte wijnen doet men een beroep op Treixadura, Albariño, Godello, Torrontés, Loureira, Lado en Caiño Branco. De Albilla en Palomino rassen zijn ook toegestaan. Voor de rode wijnen opteert met voor de variëteiten Caiño Tinto, Ferrón, Sousón, Brancellao, Mencían Caiñp Bravo en Caiño Longo, ook toegestaan zijn Garnacha, Tentureira en Tempranillo.

Het aantal wijnhuizen (115) en individuele wijnboeren (5780) is tussen 2015 en 2017 vrij stabiel gebleven. De productie bedroeg in 2015 nog 10,102 miljoen liter maar liep in 2017 terug tot 7,422 miljoen liters of een verlies van nagenoeg 25%. Een heropleving is dus meer dan nodig.

Op onze degustatietafel 36 wijnen aangeboden door 23 wijnhuizen.

Ribeiro:

Mauro Estevez 2017 – José Estevez Fernandez – 12.000 flessen

Assemblage van Treixadura, Albariño, Lado en Loureira. Leuke kleur met aangename aroma’s in de neus, In de mond mooi fris met fruitige toetsen en mooie complexiteit.

Avia valley:

Joaquin Vasquez 2017 – Adegas Joaquin Vasquez – 9.000 flessen – rood

100% Mencia. Mooie rode kleur met toetsen van rood fruit. In de mond een fijne aanzet met leuke karaktertrekken, evenwichtig en lange afdronk.

Terra do Castelo Godello 2017 – Bodega San Roque de Beade – 13.000 flessen

100% Godello. Mooie hints van wit en geel fruit met fijne aroma’s. Fris in de mond met leuke aciditeit, evenwichtig.

Algadia de Gomarie 20132 – cdo de Gomariz – 20.000 flessen – rood

Assemblage van Souson, Brancadero, Ferral en Mencia. Selectie van rijpe druiven met fijne aroma’s. Aangename aanzet in de mond, gezellige wijn met lange afdronk.

O por Cento 2017 – Javier Estevez Abeledo – 1.333 flessen – rood

Assembalge van Albariño, Godello en Torrontes. Stevige rode kleur met frisse licht kruidige toetsen in de neus. Volle aanzet in de mond, blijft aangenaam evenwichtig bij de afdronk

Fala de Min 2017 – Eva Bermudez Pulleito – Adegas de Rexurdir– 659 flessen – rood

Assemblage van een aantal autochtone rassen. Mooie kleur met aangename aroma’s. Volrond, karaktervol, aangename wijn, jammer van de sterk beperkte productie te wijten aan de strenge selecties van de rijpe trossen.

El Godello de Juan Miguez 2016 – O’Ventosela – 10.000 flessen

100% Godello. Mooie aromatische toetsen in de neus die hun volle fruitigheid in de mond bewaren waar subtiele hints van perzik zich aanbieden.

Minho Valley:

Gran Alanis 2017 – Alanis- 200.000 flessen

Assemblage van 85% Treixadura en 15% Godello. Leuke jonge wijn die te commerciële toetsen meekrijgt.

Modus Vivendi 2017 – Pazo de Toubes – Viña Costeira/Pazo de Toubes – 10.000 flessen

Assemblage van Treixadura, Albariño, Loureira. Mooie aromatische toetsen in de neus die in de mond overgaan in een frisse, fruitige en elegante wijn

Finca Viños Paraje Penaboa 2014 – Bodega y Viñedos Pazo de Casanova – 30.000 flessen.

Assemblage van Treixadura, Godello, Albariño en Loureia. In de neus hints van wit en geel fruit; licht aromatisch. In de mond frisse aanzet met lang uitlopende afdronk.