Monastery Oseira – Xagouza (Galicië)

 

Dit eeuwenoude klooster is een uitgelezen kader om wijndegustaties te organiseren maar biedt in de sfeervolle en authentieke zalen eveneens de mogelijkheid om unieke events en zakendiners op punt te stellen.

In wezen is het geen ‘echte’ restaurant dat dagelijks de deuren opent volgens een vast stramien, maar wel beschikt het over een perfect ingerichte keuken. Afhankelijk van de keuzes van de organisatoren wordt een aangepast menu geserveerd. Kenmerkend voor het menu zijn evenwel een selectie lokale bereidingen waarbij men geen compromissen toelaat.

Wij kregen de kans om na een wijndegustatie van de huiscatering te genieten. Als introductie een huisselectie van diverse soorten hesp getooid met pittige pepers gegaard in olijfolie – super lekker en mooi knapperig- waardoor ze voor een leuke smaakverrassing zorgden. Als extra component een brood met champignonschilfers dat een aangenaam smaakpotentieel aanbood. Als tussengerecht een ruime groenteschotel met sla, kool, snippers tomaat, ui, … met mooi geroosterde kip. Het hoofdgerecht werd een creatie van jonge geitjes. Pittig en kruidig geroosterd deels gemarineerd in wijn en mooi gegaard , een leuke delicatesse opnieuw ondersteund door het champignonbrood. Een geurige en dampende koffie met vruchtentaart vormde de afsluiter, hoewel …

Het hoogtepunt van de avond werd een adembenemend spektakel, een klank- en lichtspel, waarbij de middeleeuwse geesten de animatie verzorgen. Uit een grote schotel wordt in volle duisternis, likeur druppelsgewijze over het vuur gesprenkeld zodat de alcohol grotendeels verdampt. Uiteindelijk onthult de meester-druïde Alfonso Rodriguez Vasquez het geheim van deze Queimada en krijgen de aanwezigen een glaasje eucalyptuslikeur aangebonden dat ondanks de verdampingen toch nog een alcoholpercentage van ruim 40° bevat. Hoe dan ook blijft de likeur verbazend lekker en wordt hij een waardevol slaapmutsje.