Wijnfestival Delhaize 2 – wit : De Wetshof

Sinds de jaren ’70 produceert De Wetshof Estate verfijnde wijnen in Zuid-Afrika. Ze waren het eerste geregistreerde wijnhuis in de Robertson Wine Valley. Hun rijke wijnerfenis en –geschiedenis gaan terug tot in 1694. Het was toen dat De Wets familie aankwam in de kaap en meteen hun stempel drukte op de Zuid-Afrikaanse wijnindustrie.

De relatie tussen De Wetshof Estate en Delhaize gaat terug naar de jaren ’90. De supermarktketen en De Wetshof Estate zaten toen voor het eerst aan tafel om er samen een wijn op maat van de klant te ontwikkelen. De beste wijnervaring aanbieden aan de klanten van Delhaize draagt De Wetshof Estate hoog in het vaandel. Jaar na jaar werd de relatie tussen beide partijen sterker. Elke liter wijn die in de rekken van de supermarkt belandt, wordt nog steeds met de grootste zorg uitgekozen.

DANIE DE WET FINESSE CHARDONNAY 2016

Een 100% Chardonnay geteeld in de Zuid-Afrikaanse provincie Robertson op een  rotsachtige, grindachtige bergbodem rijk aan kalksteen met een aanzienlijke hoeveelheid klei die ertoe bijdraagt dat het grondwater goed wordt geabsorbeerd. Zo kunnen de druiven op de naar het zuiden gerichte hellingen, zich ontwikkelen met een sterk citrusaroma en een karakteristieke notensmaak op het smaakpalet en de afdronk.

Geplukt in de koelte van de morgen ligt de nadruk op het behouden van de mooie, rijke complexiteit van de nootachtige aroma’s en de uitgesproken citroensmaak die op consistente wijze de wijnen uit deze wijngaarden karakteriseert. Na het afritsen en persen wordt het sap, dat een nacht heeft gerust, gescheiden van het bezinksel en overgebracht in Franse eiken vaten, speciaal uitgekozen door Meneer Christian Radoux. Voor deze wijn worden zowel nieuwe vaten gebruikt als vaten die voor een tweede keer gevuld worden. De geselecteerde Franse eik versterkt de noten- en citrusvruchtenaroma’s afkomstig van de rijke kalkhoudende grond met de hoge concentratie van steen en klei. Het zorgt ook voor een fluwelen elegantie in de wijn.

Na het gisten in de vaten blijft de wijn in de wijnmoer onder gecontroleerde temperatuur. Wekelijks wordt de wijnmoer omgeroerd, zodat een maximum aan smaken vrijkomt. Een paar maanden later wordt de wijn van de wijnmoer verwijderd en terug in vaten gedaan om de gisting op de vaten te vervolledigen. Het bottelen start pas wanneer het wijnmakersteam beslist dat de wijn voldoet aan de kwaliteitseisen. Het rijpingsproces op het vat neemt 10 maanden in beslag.

In het glas krijgen we een mooie geelgroene kleur. In de neus ontwikkelen zich lichte houttoetsen met delicate aroma’s van citroen en groene appels. In de mond krijgen we een klassieke, licht gestructureerde, droge witte wijn met een sterke citroen- en gistsmaak met een lang aanhoudende nootachtige nasmaak.

Deze Chardonnay. 13.5% alc vol, wordt bij voorkeur geserveerd tussen 8°C en 12°C en bezit een bewaarpotentieel van minstens 5 jaar. Hij past uitstekend bij slaatjes, gegrilde en gebakken vis. Actieprijs : € 9,99 – 20% = € 7,99.

DANIE DE WET CHARDONNAY SUR LIE 2017

Chardonnay geteeld op de lagere hellingen, overvloeiend in de vallei. Een citroengele kleur die in de neus frisse groene appels in combinatie met delicate citrusaroma’s vrijgeeft. Lange scherpe nasmaak van delicate rijpe perziken, groene appels en notige citrussmaken. Alcohol : 13,5% vol. Bewaarpotentieel : minstens 3 jaar. Prijs : € 6,69. Past goed bij : kaas en gevogelte.

DANIE DE WET LIMESTONE HILL CHARDONNAY 2017

Chardonnay geteeld op de hogere hellingen uitkijkend op de vallei. Biedt in het glas een limoengroene kleur met sterke, frisse citroen- en limoenaroma’s. In de mond  toetsen van pompelmoes, appel, perzik en citroen met een complexiteit die elegant balanceert en eindigt met een delicate rijpe notige nasmaak. Alcohol : 13,5% vol.  Bewaarpotentieel : minstens 3 jaar. Prijs : € 8,99. Past bij : varkens- en kalfsvlees, oesters en pasta.