Wijnfestival Delhaize 10 – rood : Torres

Torres werd opgericht door Jaime Torres Vendrell in 1870 te Penèdes. De oorsprong van de Torres familie in Penedès gaat terug tot ver in de 17de eeuw. Uit oude documenten blijkt dat zelfs de voorouders van de Torres familie in die tijd al wijn op een kleinere schaal aan de man brachten.

Tussen het wijnhuis Torres en Delhaize bestaat een zeer mooie samenwerking die al meer dan 18 jaar duurt. Vandaag staat Miguel A. Torres, tweede zoon van Miguel Torres Carbó, aan het hoofd van het familiebedrijf (waar hij in 1962 voor het eerst tot toetrad.)

CELESTE CRIANZA 2014

Druivensoort : Tinto Fino (Tempranillo) uit de Spaanse regio Ribera del Duero. De bodem bestaat uit grondsoorten van het Páramo-plateau (Fompedraza). Het gebied heeft een zacht reliëf, gekarakteriseerd door hoge plateaus die doorkruist worden door steile en smalle valleien die deze regio typeren. De streek bevindt zich 900 meter boven zeeniveau, wat een belangrijke invloed heeft op het klimaat en de druiventeelt. Het gebied wordt overheerst door continentale afzettingen uit de Tertiare en Kwartaire periode. De wijngaard bevindt zich specifiek op afzettingen uit de Laat Mioceen en Kwartaire periode. De overheersende Mioceen-gesteenten bestaan uit grijze kalksteen, afgewisseld met mergel. De Kwartaire bestaan vooral uit klei. De bodemlaag die gevormd werd boven dit materiaal vertoont medium tot fijne structuren en is heel rijk aan carbonaten.

Na de oogst gebeurt de vinificatie en gisting in roestvrije stalen vaten onder een streng gecontroleerde temperatuur. Melkzuurgisting gebeurt grotendeels in nieuwe vaten en daarna rijpt de wijn op de wijnmoer gedurende 2 maanden.

Het resultaat in het glas is een kersenrode wijn met een purperen glim. In de neus bloeien aroma‘s van zwart fruit open zoals wilde bramen en blauwe bessen en delicate geroosterde koffietoetsen met een aangename eikgerijpte ondertoon (geroosterde eik). In de mond een volronde aanzet met warm gevoel en heel fijne, sappige fluwelen tannines.

Door zijn tannines en fruiteigenschappen past de wijn goed bij een brede waaier aan vleesschotels, waaronder gebraad en wild. Alcohol : 14,5% vol. Prijs : € 14,79.

ALTOS IBERICOS 2014

Gemaakt van Tempranillo-druiven in La Rioja op zandige granietmaterialen die rijk zijn aan organische stoffen en die een snelle afwatering hebben. Vinificatie en maceratie : de fermentatie gebeurt gedurende een week met behulp van roestvrije stalen vaten onder een gecontroleerde temperatuur tussen 26°C en 28°C.

Kersenrood met in de neus rijke fruitaroma’s zoals kersen en zwarte pruimenjam, met kruidige groene peperkorrel en rokerige toetsen. Zorgt voor een intense en warme smaak met zachte tannines, vergezeld van een subtiele fruitaciditeit. Leuke compagnon bij tapas, rood vlees, olierijke vis, kazen en gezouten Ibéro-varkensvlees. Alcohol : 13,5% vol. Bewaarpotentieel : 12 maanden. Prijs : € 9,09 – 40% = € 5,45.

PAZO DAS BRUXAS 2015

Torres heeft eveneens een witte wijn in aanbieding. Deze witte stroachtige witte wijn van de Albariño druif uit Rias Baixas wordt geteeld op klei-kalkachtige bodem en goed gedraineerd met een gelimiteerde vruchtbaarheid, wat gunstig is voor een optimaal rijpingsproces.

De druiven worden gemacereerd gedurende 6 uur. De fermentatiefase gebeurt onder een gecontroleerde temperatuur in roestvrije stalen vaten gedurende 2 weken. Het resultaat zijn intense aroma’s van fruit, appels en citroenschil. Fris en zacht in de mond met een lange en elegante afdronk.

Past bij rauwe, gekookte of gegrilde zeevruchten. Charmeert eveneens bij milde, witte vis en zachte geitenkazen. Alcohol 12.5% vol. Prijs €10.19