Wijnfestival Delhaize 11 – rood : Vinas del Vero

Viñas del Vero, met zijn 550 hectaren aan wijngaarden, werd in 1986 opgericht te Somontano. Het wijnhuis heeft haar naam te danken aan de rivier, de Vero, die door de Somontano regio stroomt. In 1987 herplantte men het domein met lokale druivelaars zoals Tempranillo, Moristel, Garnacha en Macabeo. Hiernaast beplantte men ook enkele wijngaarden met Chardonnay, Gewürztraminer, Cabernet Sauvignon, Merlot en Pinot Noir druivelaars. Viñas del Vero is één van de grootste bezitters van wijngaarden in Spanje.

De samenwerking tussen Viñas del Vero en Delhaize gaat al 25 jaar mee. De toenmalige aankoper van Delhaize geloofde sterk in het potentieel van Viñas del Vero en de Somontano-streek. De verkoop van Viñas del Vero wijnen in de Delhaize-winkels vertegenwoordigt een belangrijk aandeel van hun internationale exportactiviteiten. Het succes van Viñas del Vero wijnen in België is te danken aan de steun, het harde werk en het goede advies van de Delhaize-wijnaankopers. Hierdoor groeide Viñas del Vero uit tot één van de belangrijkste Spaanse wijnmerken in België.

VIÑAS DEL VERO GARNACHA SYRAH 2015

Assemblage van Garnacha en Syrah afkomstig van de wijngaardlandgoeden “Latre”, “Buil”, “Arilla” en “Borrace” uit de Spaanse – DO Somontano.

De Garnacha- en Syrahwijngaarden werden geplant op een gebied op 470 à 550 meter boven zeeniveau, richting het noordoosten. Die oriëntatie laat een maximale blootstelling aan de zon toe in de morgen en de vroege namiddag gedurende de zomermaanden. Dat is ideaal, want het laat fotosynthese toe van de wijngaarden, terwijl het ze op hetzelfde moment beschermt van de namiddagzon die, in de breedtegraden van de regio, heel schadelijk is voor de kwaliteit van het fruit. De gronden zijn lemig met een diepe kleitextuur. De wijngaard heeft licht- en luchtcirculatie met dag- en nachttemperatuursverschillen, zowel tijdens de oogst- als de rijpingsfase. Die klimatologische omstandigheden bevorderen de biosynthese van tannine, anthocyanine en aromatische voorlopers in de druivenschil en limiteren de incidentie van schadelijke organismes en ziekten.

Vinificatie en maceratie : de oogst van de Syrah-druiven vindt plaats in de tweede week van september, terwijl de Garnachadruiven worden geoogst in de eerste week van oktober. In beide gevallen worden de druiven gekoeld tot 8°C en wordt de most verweekt op de schil gedurende drie dagen voor de start van de alcoholische fermentatie, waarbij de temperatuur onder 25°C werd gehouden. Eens de fermentatie is voltooid, worden de schillen verwijderd en geperst. Daarna, na de natuurlijke decanteerprocessen, wordt een mengsel gemaakt van beide wijnen. Ten slotte wordt de Vinas del Vero Garnacha Syrah gefilterd en gebotteld.

In het glas vertoont de wijn tinten van violet die doen denken aan de oogst, de druiven en de jeugdigheid. De aroma’s in de neus roepen herinneringen op aan de oogst en aan de mostfermentatie in de tank, samen met de rijpe rode en zwarte vruchten en de heel verse, zuivere aroma’s. In de mond zijn de fruitsmaken overvloedig aanwezig op het smaakpallet. Het is een gemakkelijk drinkbare en heel welgevormde wijn.

Past uitstekend bij lichte, informele of simpele gerechten. Alcohol : 14% vol. Prijs : € 4,99 – 30% = € 3,49.

LA MIRANDA DE SECASTILLA GARNACHA 2015

Druivensoorten : overwegend Garnacha, gemengd met Syrah en Parraleta uit het wijngebied Pago “La Miranda”. De wijngaarden van de Secostillavallei bevinden zich in het noordoostelijke gebied van Somontano.

Door het delicate natuurlijke productieproces heeft de wijn een aantrekkelijke paarse kleur. In de neus intense aroma’s die lentebloemen en zomerfruit suggereren. Een goed geïntegreerde en bevredigende wijn, aangenaam en plezierig in de mond.

Perfect te combineren met rood vlees, gebraad, vette vis, kaas en desserten. Alcohol : 14% vol. Bewaarpotentiaal : uitstekend bij uitgave, te genieten tot najaar 2021. Prijs : € 7,99.