Wijnfestival Delhaize 12 & slot – rood : Zuccardi

In 1963 plantte de Zuccardi familie de eerste wijngaard in Maipù, Argentinië. Sindsdien is Zuccardi uitgegroeid tot één van meest toonaangevende wijnhuizen in Argentinië. In 2008 opende het wijnhuis een Research & Development centrum waar ze onderzoek doen naar de bodem en de verschillende variabelen die invloed hebben op de kwaliteit van hun wijnen. Hun doel is niet om de ‘perfecte’ wijn te maken, maar wel om een wijn te ontwikkelen die het allerbeste uit de wijnstreek vertegenwoordigt.

ZUCCARDI Q MALBEC 2014

Een Malbec-wijn uit de Argentijnse Uco-vallei (Mendoza). Vinificatie en maceratie : klassieke vinificatie met behulp van inheemse gist. Maceratie op de schil gedurende 20 dagen met tussentijdse onderdompeling van de schilletjes in de most tijdens de gisting en delestage. De wijn ondergaat een volledig malolactische fermentatie en wordt gerijpt in betonnen tanks en eiken vaten.

In het glas een mooie donkerpaarse kleur met blauwe tinten. In de neus bloeien intense aroma’s open van vruchten en bloemen zoals rozen en viooltjes. Een wijn met een zeer  goede structuur. De zuurgraad biedt een frisse en mineraalachtige textuur. Zachte en zijdeachtige aanhef, gevolgd door een lange afdronk.

Perfecte compagnon bij rund- en hertenvlees. Alcohol : 14% vol. Bewaarpotentieel : 3 jaar. Prijs : € 11,99.

ZUCCARDI SERIE A MALBEC 2015

Eveneens een wijn van de Malbec-druif uit de Argentijnse Uco-vallei (Mendoza). De druiven worden voor de vinificatie en maceratie ontsteeld en geplet, waarna ze een koude maceratie ondergaan gedurende 5 tot 7 dagen. Vervolgens wordt een klassieke vinificatie uitgevoerd met behulp van inheemse gist (gefermenteerd tussen 25°C en 27°C). Daarna volgt een maceratiefase van 20 dagen, met tussentijdse overpompingen van de most en delestages. Een deel van de wijn wordt gerijpt in Franse eiken vaten.

Biedt een intens roodpaarse kleur met fruitachtige en kruidige aroma’s in de neus. Zorgt in de mond voor een mooie elegantie met een goede natuurlijke aciditeit maar blijft fris en rond.

Past bij rund en hertenvlees. Alcohol : 13% vol. Bewaarpotentieel : best meteen te consumeren. Prijs : € 8,19 – 20% = € 6,55.

FUZION ALTA TORRONTES PINOT GRIGIO 2016

Pinot Grigio uit de regio Mendoza. Vinificatie : de druiven worden geplet en meteen afgevoerd. Fermentatie met een selectie gist op een gecontroleerde temperatuur tussen 12°C en 16°C in roestvrije stalen vaten.

Geel met groenachtige tinten en zeer complexe en aromatische neus. Aroma’s van perzik, peer, citroen, sinaasappelschil, rozen, linde en kamille. Mooi gebalanceerd en elegant, zijdezacht op het smaakpalet. Goede structuur met zachte tannines en een lange afdronk. Past bij verschillende soorten pasta en salades, zeevruchten en geroosterde kip of kalkoen. Alcohol : 13,5% vol. Prijs : € 6,99 – 30% = € 4,89.