Wijnfestival Delhaize 4 – wit: Domein Schlumberger

De Schlumberger familie is al sinds 1810 actief in de wijnindustrie. Ze bezitten 140 hectaren aan wijngaarden in de Elzas, waarvan 70 hectaren zijn geklasseerd als Grands Crus. Vandaag werken zij nog steeds met vier paarden om hun velden te ploegen.

De samenwerking tussen het domein van de Schlumberger familie en Delhaize vindt zijn oorsprong in 1954. Haast 40 jaar lang, tot 1990, was de Schlumberger familie de belangrijkste (en vrijwel de enige) leverancier van Delhaize voor de invoer van wijnen uit de Elzas.

Deze dynamiek heeft geleid tot een jarenlange samenwerking en een onderling vertrouwen. Dat de familie Schlumberger en Delhaize een lange en duurzame geschiedenis delen, blijkt uit de volgende leuke en memorabele anekdote. In de jaren ’60 werden de wijnen naar Delhaize getransporteerd in herbruikbare vaten. Aangekomen in België bleek dat er in enkele vaten een beetje wijn ontbrak. Toen men dit ging onderzoeken, kwam men er achter dat de spoorwegmedewerkers kleine gaatjes prikten in de tonnen om de lekkere Alsace wijn op te drinken. Die gaatjes stopten ze dan terug dicht met lucifers.

GEWURZTRAMINER LES PRINCES ABBES 2015

Geteeld op een zandstenen ondergrond in de Franse Elzas op en oppervlakte van zowat 20 ha worden de druiven van Gewürztraminer voor vinificatie gefermenteerd in wijntonnen gedurende 8 maanden.

In het glas een mooie citroengele kleur die zijn aroma’s in de neus aangenaam en intens openspreidt. Na de eerste impressies komen ook aroma’s van exotisch fruit zoals passievrucht, mango en papaya aanzetten die doen denken aan witte peper, gember en pittige kruiden. In de mond een aangename smaak, mooi rond en dynamisch.

Aanbevolen temperatuur : 12°C, Alcohol : 13,4% vol. Met een bewaarpotentieel : 5 tot 7 jaar. Is een perfecte gezel bij eerder pikante voeding (Thais, Chinees, Indiaas, Creools), kazen met een sterke smaak en maar evenzeer bij ganzenlever. Prijs : € 11,19 – 20% = € 8,95.

PINOT GRIS LES PRINCES ABBES 2015

Geteeld op zandsteen van ruim 20 ha. Gefermenteerd in wijntonnen gedurende 8 maanden.

Goudgeel met aangename en intense neus, lichte rookgeur. Aroma’s van kweepeer, appel, zoete amandelen en drop. Smaakt ruim en heel fris. Doet denken aan gele vruchten zoals mirabel, kweepeer, appel en zoete amandelen. Alcohol : 13,7% vol. Bewaarpotentieel : 5 tot 7 jaar. Prijs : € 10,19. Past bij rillettes, terrines, wit vlees, paddenstoelen, kazen (zoals Comté of Emmental), wereldkeuken en pikant eten.

PINOT NOIR STEIN 2015

Geteeld op kalkstenen terroirs in de Franse Elzas, terroir van 1ha. Koude maceratie gedurende 3 weken. 20% van de wijn wordt gedurende 18 maanden gefermenteerd in nieuwe eiken vaten en 80% van de wijn wordt gedurende 8 maanden gefermenteerd in wijntonnen.

Robijnrood, in de neus aangenaam en intens. Aroma’s van aalbessen, braambessen, kersen en rozen. Smaakt compact en ruim met fijne tannines. Alcohol : 12,8% vol. Bewaarpotentieel : 10 jaar. Prijs : € 13,99 – 20% = € 11,19. Past goed bij wit vlees en kazen.