Wijnfestival Delhaize 5 – wit : Symington

De Symington familie kan gelinkt worden aan de wijnen uit de streek Douro vanaf het midden van de 17de eeuw. Johnny Symington, de Joint Managing Director van Symington Family Estates, bezit enkele Porto bedrijven die behoren tot de beste in de wereld. Het gaat over merken als Graham’s, Cockburn’s, Dow’s en Warre’s. Sinds 2000 behoort de familie tot een nieuwe generatie van wijnproducenten van witte en rode wijnen.

Het zijn John Symington en Ian Symington, resepectievelijk de grootvader en vader van Johnny, die voor het eerst in 1952 stappen zetten richting Delhaize. Ze ontmoetten destijds Monsieur Le Page, het toenmalige hoofd van Delhaize, waarna niet veel later een succesvolle samenwerking startte. Sindsdien reist de Symington familie jaarlijks naar België om de laatste ontwikkelingen en trends op de portomarkt met de wijnaankopers van Delhaize te bespreken. Delhaize ontpopte zich tot de premium portretailer, mede dankzij de invoer van Delhaize’s eigenmerk Aguilar en het merk Graham’s dat wordt beschouwd als het meest prestigieuze premiumportmerk in de wereld en onlangs een Royal Warrant van Hare Majesteit Queen Elizabeth II heeft ontvangen. Meer recentelijk hielp de Symington familie via een reeks Douro DOC-wijnen bij de uitbreiding van het Portugese wijnassortiment van Delhaize.

Het is dankzij deze 65-jaar oude exclusieve samenwerking dat Delhaize een toonaangevende retailer van Douro- en Portugese wijnen in België is geworden.

ALTANO DOC DOURO 2016

Assemblage van meerdere Portugese druivensoorten zoals Malvasia Fina, Viosinho, Rabigato en Moscatel Galego, geteeld op een ondergrond van schist in de Douro-vallei.

Vinificatie : nadat de druiven zijn ontsteeld en zachtjes geplet, wordt huidcontact aangeraden om de extractie van de aromatische verbindingen te stimuleren. Na het klaren van de wijn, wordt de most gefermenteerd in roestvrije stalen vaten onder een gecontroleerde temperatuur tussen 14°C en 16°C. Nadien komt de wijn in minimaal contact met zuurstof, wat ervoor zorgt dat de primaire aroma’s beter worden bewaard.

In het glas een mooie licht strogele wijn. In de neus bespeuren we onmiddellijk hints van tropisch fruit (passievrucht en lychee) die zich zelfzeker mengen met leuke  citroenaroma’s. In de mond een uitbundige, verfrissende smaak, met een scherpe en lange afdronk.

De ideale schenktemperatuur van deze Altano DOC Douro 2016 met 12.7% alc vol, bedraagt 10°C. Wijn die perfect past bij gegrilde vis, schaaldieren en koude salades, om meteen te consumeren, prijs : € 5,89.

ALTANO DOURO ORGANIC 2015

Assemblage van Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Barroca, Tinta Roriz en Tinto Cão, geteeld op schist in de Douro-vallei.

Diep robijnrode kleur met in de neus een boeket van verse pruimen met toetsen van bergamot en kruiden. Midden tot volle smaak op het smaakpalet met heerlijke rode en zwarte vruchtensensaties, mooi afgerond en gebalanceerd met een bevredigende lange afdronk. Alcohol : 14,1% vol. Bewaarpotentieel : tot 6 jaar. Prijs : € 6,99. Past bij kaas en vlees- en wildgerechten

GRAHAM’S 10 YEARS OLD TAWNY PORT

Druivensoorten : enerzijds mengsel van traditionele rode druivenrassen, waaronder  Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Barroca en anderzijds mengsel van  Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Barroca, Tinta Roriz en Tinto Cão.

Vinificatie en maceratie : alle druiven worden met de hand geplukt. De fermentatie gebeurt met behulp van natuurlijke gist aan een temperatuur tussen 26°C en 30°C.

Diepe lichtbruine, bruinoranje kleur. In de neus onthult de wijn complexe nootachtige aroma’s, gecombineerd met een vleugje honing en vijgen. In de mond rijke, rijpe fruitsmaken, vakkundig gemilderd door een weelderige lange afdronk. Alcohol : 20% vol. Gebruiksklaar. Prijs : € 18,85. Past goed bij : zoete pastijen zoals appeltaart met kaneel.