Wijnhuis Jean-Marie Guffens: wit 2014

Maine en Jean Marie Guffens-Hynen trekken in 1976 van Vlaanderen naar de Bourgogne waarbij het jonge koppel zich als doel stelt om binnen het jaar Frans te spreken maar ook om de geheimen van de wijngaarden te ontdekken.

Een keuze die afwijkt van hun vorming, schone kunsten voor Maine en architectuur voor Jean Marie. Gevoeligheid en creativiteit zijn evenwel eigenschappen die beide werelden samenbrengen. Sindsdien hebben ze een eigen wijndomein uitgebouwd los van de platgelopen paden van de Bourgogne en ontwikkelden ze een bewuste uitgesproken passie voor wijn die ze op perfecte wijze in een gastronomische omgeving willen integreren. In 1997 worden ze eigenaar van Château des Tourettes, enkele kilometers van Apt en kunnen ze het domein gelegen op een hoogte van 420 m uitbouwen tot een eigen ‘thuis’ midden de Lubéron.

Voor hun witte wijnen doen ze een beroep op Chardonnay, Roussanne, Marsanne en Viognier, terwijl voor de rode en rosé wijnen een keuze wordt gemaakt uit Syrah, Grenache en Cabernet Sauvignon. De druiven zijn deels afkomstig van de eigen productie maar eveneens van nauwkeurig door Jean-Marie geselecteerde druiven van aanpalende domeinen en wijnbouwers.

Het voorjaar 2014 kondigde zich met warme klimatologische omstandigheden en lange droge periodes, zeer beloftevol aan voor het wijnjaar 2014. Hagel, onweders en koude viel de regio Maconais evenwel te beurt op een ogenblik dat de vruchten moesten groeien, terwijl juli en augustus erg grijs uitvielen. Toch kon de natuurlijke maturatie eind augustus opgestart en werd september een leuke maand met voldoende warmte waardoor toch een ruime oogst kon worden binnengehaald. Globaal betekent dit wijnen met voldoende karakter, aroma en mooie kleurschakeringen waardoor 2014 zich ontegensprekelijk bij de betere wijnjaren zal rangschikken.

Wijnhuis Jean Marie Guffens dat zich op de productie van witte wijnen toelegt, lichtte een tipje van de sluier 2014 op waarbij de weliswaar nog erg jonge wijnen reeds enkele leuke karaktertrekken vrijgeven. De globale productie van het wijnhuis kan worden opgesplitst in meerdere kenmerken regio’s: Verget du sud- Vaucluse; Guffens au sud – Vaucluse, Verget Bourgogne en Domaine Guffens-Heynen – Bourgogne.