Wijnmarkt Delhaize 3/3

Gloednieuwe locatie voor traditionele proeverij

Bij de lancering van een nieuwe wijnmarkt, hoort traditioneel ook en proeverij. De traditionele locatie in Brussel werd ditmaal omgeruild voor de gloednieuwe bottelarij van Delhaize in Asse. Een symboliek die tegelijkertijd de rijkdom van de vele opgeslagen wijnen moet weerspiegelen en de inspanningen van de retailer om zijn impact op het milieu te verkleinen, duidelijk moet aantonen.

Op de proeftafel van Alain Pardoms stonden o.m. volgende wijnen die in het aanbod en de verschillende promotiemodelen staan ingekleurd:

Hole white techno tempranillo:

Wijn uit de Spaanse Rioja, droog, vol en fruitig met 14% alc vol. Wijn met goede intensiteit in de neus en aroma’s van citrus en steenvruchten en leuke expressieve toets. Deze innovatieve druif wordt geteeld op 550 à 700m hoogte en zorgt voor een karakteristieke volume van de kleigrond.

Ezimut Muscat Temjanika

Wijn uit Noord Macedonië, Ovechepole regio, droog, fris en fruitig met 13% alc vol. Deze regio is voor velen het land van de zon waar mediterrane en continentale klimaten elkaar ontmoeten en genieten van kenmerkende winden. Wijn maken is hier al vele eeuwen present met specifieke wijnen en specifieke smaken. Leuke wijnen die mogelijk de wereld kunnen veroveren. Past bij sushi en salades.

Cote de Brouilly

Franse Beaujolais, 100% Gamay. 13% alc vol . Eén van de 10 crus van de Beaujolais, geteeld op steile, zonovergoten hellingen. Is iets meer geconcentreerd dan de Brouilly,  heeft meer toetsen van rijp fruit, persistente tannines. Zwaargewicht onder de Beaujolais wijnen. Past bij kalf- en varkensvlees.

Baie Cap Rosé

Zuid-Afrikaanse wijn uit de Western Cap, Robertson. Een assemblage van Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Pinot noir en Petit Verdot, 12.5% alc vol. De productie van roséwijnen is in Zuid Afrika de laatste 10 jaar verdrievoudigd en de producenten zien hun export jaarlijks met 4% toenemen. Frisse en fruitige toetsen met aroma’s van wit en rood fruit, leuke aciditeit met pittige toets bij de afdronk. Past als aperitief en bij salades.

La Bouqueria bio 2019

Wijn uit Spaans Catalonië Terra Alta. Assemblage van Syrah en Garnacha, 14% alc vol. Warme donkere kleur met aroma’s van rood fruit, zwarte bessen, pruimen en een vleugje rozemarijn. Gebotteld in 100% consumer gerecycleerde fles (PCR-fles). Past perfect bij gegrild vlees en lamsvlees.

Santa Julia Reserva Malbec

Wijn uit het Argentijnse Mendoza, Valle du Uco, 100% Malbec. 15% alc vol. Wijn van de familie Zuccadi die eind 15de eeuw naar Argentinië uitweek en haar wijngaarden voorzag van een vooruitstrevend irrigatiesysteem. Baat ruim 600 ha wijngaarden uit waarvan 300 ha in bio-exploitatie. Experimenteerde ook met aanplantingen van Viognier en Zinfandel primitovo. Wijnmaker Ruben Ruffo gebruikt wijnen geteeld op 950 tot 1400 m hoogte gelegen wijnranken, zorgt voor excellent frisse Malbec met toetsen van donker fruit, toast en chocolade, gemend met ragfijne tannines en een voorbeeldige lengte. Ideaal bij barbecue.

Le Anfore Masso Antico bio 2021

Afkomstig uit de Italiaanse Puglia regio, Salento IGT, 14.5 % alc vol. Assemblage van Primitovo en Negramero-druif. Wijn uit amforen. Het gebruik van amforen waaide uit Griekenland via de Etrusken over naar Italië. Wijn wordt na vinificatie gerijpt in cocciopesto amforas en zorgt voor leuk evenwichtig product. Beste kenmerken van Apulië door dubbele passage in cocciopesto en eiken vaten. Past bij gegrild vlees en wild.

Château Saint-Aubin 2018

Medoc Cru Bourgeois, assemblage van Merlot, Petit Verdot, Malbec, Cabernet Sauvignon en Carmenière. 13% alc vol Château Saint Aubin van de familie Castro ging in de negentiger jaren uitbreiden en sloot een samenwerking met de familie Cordonnier, eigenaar Dutruch Grand Poujeaux. Baat nu 21 ha uit in Medoc als een der betere cru Bourgeois. Gestructureerde en verfijnde wijn met rood en zwart fruit, verstandig gedoseerd hout en zachte tannines. Past bij lansvlees en rundvlees.

Château Kirwan 2019

Margaux grand cru classé. Assemblage van Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc en Petit Verdot. 14% alc vol. Meer dan 3 eeuwen traditionele wijnbouw,  sinds 1926 in handen van de familie Schyler. Wijngaard van 37 h rond kasteel van Cantenac. Vergisting van de sappen op cement en roestvrij staal, waarna rijping van 16 maanden op eiken Allier vaten. Aroma’s van rood en zwart fruit, vanille, mollig in de mond met rijp zijde-achtige bitters bij de afdronk. Past bij gegrild vlees, gekruide gerechten.