Joyce van Rennes, keldermeester van kasteel Genoels-Elderen, werd uitgeroepen tot ‘Wine Lady of the Year 2024’. Baudouin Meyhui: “Joyce studeerde aan de Université du Vin in Suze-La-Rousse in de Bourgogne. Het kasteel van haar familie is met 22 hectaren wijngaarden het grootste wijndomein van ons land. Jaarlijks komen er duizenden wijnliefhebbers op bezoek. Aanvankelijk werden er drie druivensoorten geteeld: Auxerrois, Pinot Gris en Pinot Noir. Joyce heeft het als bekwame oenologe aangedurfd om de omslag naar Chardonnay-druiven te maken. Met succes trouwens, want de wijnen van kasteel Genoels-Elderen wordt zelfs in Franse toprestaurants geserveerd. Zij is dus met recht en rede een waardige ambassadrice van de wijnsector in ons land.” http://www.wijnkasteel.com/
Palmareslijst ‘Wine Lady of the Year’
2015: Vicky Corbeels (Viconsult) – 2016: Virginie Saverys (Avignonesi) – 2017: Sybille Troubleyn (WineWise) – 2018: Kristel Balcaen (Wine and Words) – 2019: Simonne Wellekens (journalist) – 2020: Alice Bown (Alice Bown Agency) – 2022: Carol Duval-Leroy (Maison Duval-Leroy) – 2023: Ona Rombaut (ONA)
Joyce van Rennes is dochter van Jaap van Rennes, eigenaar van het in Limburg gelegen kasteel van Genoelselderen. Wijnkasteel Genoels Elderen dateert uit de tweede helft van de negentiende eeuw. Heel in het begin werden er vooral 3 druivenrassen geteelt : Auxerrois, Pinot Gris en Pinot Noir. Maar Joyce die studeerde aan de Université du Vin in Suze-La-Rousse in de Bourgogne, blijkt zich als oenologe niet vergist te hebben met aanplant van de Chardonnaydruif. De Chardonnay van het kasteel wordt zelfs tot in Frankrijk in toprestaurants geserveerd.
Kasteel Genoels-Elderen CHARDONNAY BLAUW
Droge witte wijn. Medium goudgele kleur met mooie schittering. Geurt naar boterbloemen, zeer rijpe, gele pruimen en appelen met een fumé-toets. Bijzonder elegante, fruitige en frisse droge witte wijn met aroma’s van honing, verse ananas, appel en impressies van ranzige boter, maar bezit naast geel fruit vooral een prima fraîcheur in de afdronk.
Deze elegantie gaat mooi samen met zeevruchten vooral kreeft, of langoustines, menige visbereidingen en een Aziatische keuken.
Kasteel Genoels-Elderen CHARDONNAY GOUD
Droge witte wijn. Goudgele wijn met mooie schittering. In de neus rijkelijke aroma’s van rijpe appel, abrikoos, geklaarde boter en gekonfijte citruszeste. Een stevige en finesserijke aanzet, mooie fruittoetsen, vettig met een goed verweven houttoets en een schitterende afdronk. Gelimiteerde productie van slechts +/- 5000 flessen per jaar.
Een wijn die zijn mannetje kan staan bij tal van gerechten gaande van ganzenlever, gevogelte (parelhoen, kip, patrijs en kwartel) met een roomsaus tot wit vlees met een truffeljus, zachte kazen en geitenkaas.