Zeeland culinair 6/slot : Conference peer moet zee ruiken tijdens haar groei

Slagerij Mieras zet in op lekker en verantwoord uit eigen streek. Het is nog steeds een slagerij die zelf dieren slacht, iets wat in Nederland nog steeds is toegelaten mits een aantal voorschriften in aanmerking te nemen, facet waarop trouwens regelmatig controles worden verricht. Omdat een groot deel van de producten huisgemaakt zijn, kunnen deze producten PURE worden aangeboden. Een groot aantal producten zijn vrij gemaakt van declarabele E-nummers, vele nummers zijn volledig veilig, maar toch zijn er steeds meer aanwijzingen dat grote hoeveelheden MSG in ons voedsel een relatie hebben met moderne ziekten en symptomen, o.m. hoofdpijn en Alzheimer zorgt slagerij Mieras voor pure producten.  Daarnaast reduceert slagerij Mieras het zoutgebruik in haar producten, tot wel 30% minder zout. Te veel natrium kan namelijk leiden tot verhoogde bloeddruk met als gevolg vaat- en hartziekten. Dit sluit naadloos aan op de trend van de bewuste consument. Ook de toenemende voedselallergieën en glutenintolerantie is een aspect waarmee rekening wordt gehouden. Veel voorkomende allergieën zijn reacties op koemelk, kippenei, vis, noten, schaal- en schelpdieren, pinda, soja, sesamzaad en zelfs appel.

Feijtel Fruit: Bas Feijtel, eigenaar van Feijtel Fruit in het Zeeuwse Wemeldinge, is een perenteler pur sang. Hij heeft zich naast de teelt ook altijd bekommerd om zaken die van meer maatschappelijke aard zijn. Je moet weten wat er buiten het bedrijf gebeurt, om daar intern de goede dingen mee te kunnen doen. Feijtel Fruit heeft twee certificeringen waarmee ze hun zorg voor het milieu willen benadrukken: GlobalG.A.P., een kwaliteitssysteem voor de primaire sector waarmee ze hun aandacht voor voedselveiligheid aantonen en Nature’s Choice, een norm van de Britse supermarktketen Tesco die hen de mogelijkheid biedt om ook de Engelse markt te leveren.

Feijtel fruit beschikt over ruim 32 ha fruitbomen waar hoofdzakelijk 5 varianten worden geteeld en heeft hiervoor zeer moderne koelruimten ter beschikking om het fruit in optimale condities te bewaren. De meeste aandacht gaat uit naar de teelt van de conference, lucas en sweet sensation peer, maar ook de triomphe de Vienne en de doyenné du Comice worden hier geoogst. Schertsend wordt meer dan eens beweerd dat de conference het best gedijt tussen Amsterdam en Parijs, logisch zegt Bas Feijtel, de conference moet tijdens haar groei immers de zee ruiken om zich naar hartenlust te kunnen ontwikkelen.