Zeeland culinair 5: Verwijs kreeftenparken

Piet Verwijs-van der Endt en Verwijs’ Kreeftenparken zijn twee bv’s met één en dezelfde directie: al generaties lang staan beide bedrijven onder leiding van de familie Verwijs. De ondernemingen zijn gevestigd in Yerseke, direct gelegen aan de Oosterschelde. De oesterputten en kreeftenparken staan in directe verbinding met de Oosterschelde. Hierdoor kunnen de schelp- en schaaldieren optimaal worden verwaterd en gezuiverd. De verwerking en kweek van oesters en mosselen valt onder het bedrijf Piet Verwijs-van der Endt bv. Verwijs Kreeftenparken is in Noord-Europa een van de grootste importeurs van de levende Canadese kreeft. Ook andere schaaldieren zoals Noorse kingkrab behoren tot het assortiment van dit bedrijf.

Scelta Products B.V. is gespecialiseerd in gefrituurde/gedroogde champignons en uienringen. Scelta Products is opgericht in 2000 en met twee vestigingen in Kruiningen (hoofdkantoor) en Yerseke een internationaal opererende organisatie en marktleider op het gebied van gezonde snacks zoals o.a. gepaneerde champignons, gecoate uienringen, bloemkool en andere groenten.

Productinnovatie, kwaliteit, service en procesoptimalisatie zijn de sleutelwoorden en het succes van dit bedrijf, waardoor afnemers in meer dan 40 landen hier foutloos terechtkunnen. Met de installatie van een 4e productlijn in 2017 groeide de productiecapaciteit naar 45.000 ton waardoor aan de groeiende vraag naar deze producten kan worden voldaan.

Fruvo B.V. in Krabbendijke is een bedrijf dat het hardfruit (appels en peren) van het eigen teeltbedrijf Vogelaar Fruitcultures en andere telers koelt, sorteert, verpakt en afzet in binnen en buitenland. Voor dit doel beschikt het bedrijf over moderne sorteer- en verpakkings-systemen. Fruvo B.V. beschikt over een geconditioneerde opslagcapaciteit van ruim 7 miljoen kilo.

Een deel van het fruit wordt eveneens geperst en verkocht onder de noemer ‘Zuver’ het zijn 100% pure sappen zonder enige toevoeging. Hierbij wordt gebruikt gemaakt van de nieuwste perstechnieken in Europa. Het ganse proces gebeurt vacuüm, dus zuurstofloos wat oxidatie voorkomt. Er is niet alleen de natuurlijke kleur en smaak maar ook de voedingsstoffen blijven behouden. Na een korte pasteurisatie worden de sappen afgevuld. Na opening van de verpakking blijven ze op deze manier nog 45 dagen houdbaar.