Zomerwijnen uit Bordeaux: verfrissende vervoering (1)

Tijd voor een terrasje! Daar is de zon, daar zijn de zomerwijnen van Bordeaux. De droge witte wijnen, roséwijnen, lichtrode en rode fruitige wijnen zitten boordevol frisheid en zijn ideaal bij een aperitief of een heerlijk ontspannen maaltijd. Ook de keuken ‘goes on the road’? Dan de bordeauxwijnen ook! Bij een geïmproviseerd aperitief of als lekkere aanvulling bij een hamburger 2.0, een veggie picknick of een barbecue. Dankzij de brede waaier aan toegankelijke bordeauxwijnen kunnen we onszelf bij tal van gelegenheden een pleziertje gunnen! Van streetfood tot gastronomische tafels, ontdek de sterren voor de zomer 2017.

De droge witte wijnen

De zomer is onlosmakelijk verbonden met heerlijk frisse, droge witte wijnen. Het bordeauxgamma biedt alvast een ruime keuze. De sauvignon is de ster onder de druivenrassen voor de droge witte bordeauxwijnen (sauvignon Blanc, sémillon en muscadelle). Het smakenpalet is veelzijdig: citrusvruchten, brem, exotische vruchten, knoppen van zwarte bessen, bukshout of witte bloemen. Dankzij de goede zuurtegraad en de rijkdom aan aroma’s van de sauvignon, kunnen diepe, krachtige en complexe, witte droge wijnen gemaakt worden.

De witte droge bordeauxwijnen zijn ofwel levendig en fruitig (o.a. Entre-Deux-Mers, Bordeaux blanc, Côtes de Bordeaux); ofwel gestructureerd en vol (o.a. Graves en Pessac-Léognan) met een mooi verouderingspotentieel.

Château La France, 2016, Bordeaux AOP – 44% sémillon, 46% sauvignon blanc, 10% sauvignon gris – 5,95 € – Colruyt – www.tonvincolruyt.be – http://www.chateaulafrance.com/

Een zeer expressieve en heerlijk verfrissende wijn met toetsen van pompelmoes, peer, appel en acaciabloem. Ook de smaak zit goed: krachtig, breed, fris en lang. Zeer lekker bij het aperitief en perfect in combinatie met zeevruchten en gegrilde vis.

Château Sainte Marie, 2016, Entre-deux-Mers 64% sauvignon blanc, 28% sémillon, 8% muscadelle – Beredeneerde landbouw – 9,32 € – Caves de France – http://cavesdefrance.be/caves-de-france-world-quality-wines – http://www.chateau-sainte-marie.com

Een super aantrekkelijke Entre-deux-Mers, met veel vers fruit en ragfijne zuren. Fantastische zomerwijn, bij salades en helemaal top met groene kruiden.

De seizoencombinatie: Crostini à la ricotta en met gekonfijte paprika’s

Een klassieke combinatie: Levendige en fruitige droge witte wijnen – – Entre-Deux-Mers. In combinatie met de kruiden die dit gerecht op smaak brengen, zorgt een witte droge wijn uit Entre-Deux-Mers voor frisheid en een evenwicht met de zoete toetsen van de gekonfijte paprika’s.