Club Prosper Montagne blaast 65 kaarsjes uit

Club Prosper Montagné vierde samen met haar leden en sponsors de 65ste verjaardag van de gastronomische vereniging. Het evenement vond plaats op de site van brouwerij De Koninck te Antwerpen. “Sinds 1952 organiseert onze vereniging, zonder onderbreking, de wedstrijd ‘Eerste Kok van België’. Dit is uniek in de wereld van de gastronomie”, aldus Robert Van Landeghem, voorzitter van Club Prosper Montagné. “Onze vzw is sedert 1960 tevens organisator van het concours ‘Eerste Sommelier van België’. Vorig jaar kwam er nog de wedstrijd ‘Eerste Maître d’hôtel van België’ bij. Deze drie wedstrijden zijn bij koninklijk besluit erkend en beschermd als officiële meesterschapswedstrijden.  De Minister bevoegd voor Middenstand duidde Club Prosper Montagné aan om deze kook- en servicewedstrijden te organiseren.”

Club Prosper Montagné werd in 1952 gesticht door Roger De Ramée, concessiehouder van het Casino Kursaal te Oostende. Hij wou een culinaire wedstrijd organiseren, gevolgd door een banket, waarop de uitslag van de kokswedstrijd zou bekendgemaakt worden.

De nieuwe competitie moest geloofwaardig zijn en prestige uitstralen. Daarom besloot Roger De Ramée een beroep te doen op Julien Vermeersch, chef van restaurant Carlton in Brussel en de eerste tweesterrenchef in België. Vermeersch had een stevige reputatie want meerdere grote chefs zoals Eddie Van Maele, huidig provoost-generaal van Club Prosper Montagné, en ereprovoost Michel Coppens werden door hem opgeleid.

De Ramée en Vermeersch slaagden in hun opzet. De beste Belgische kokstalenten namen de handschoen op en de wedstrijd werd al gauw een absolute referentie voor de professionele culinaire wereld. De lijst met winnaars, met o.a. namen als baron Pierre Romeyer en Pierre Wynants, is er het mooiste bewijs van.

In 1974 werd de heer Manu Desutter, toenmalig burgemeester van Knokke-Heist, de nieuwe voorzitter. Hij leidde tot 2013 de club op een doeltreffende wijze in nieuwe banen en werd daarbij sterk gesteund door chef Eddie Van Maele, die zijn inmiddels overleden leermeester Julien Vermeersch verving. Desutter en Van Maele omringden zich met een aantal provoosten, één van elke culinaire specialiteit. Stuk voor stuk mensen met een uitstekende reputatie. Tot op de dag van vandaag vormen de voorzitter, de provoost-generaal en het comité van provoosten het bestuur. Zij dragen er zorg voor dat alle culinaire beroepen binnen Club Prosper Montagné aan bod komen.

Sinds 2014 is Robert Van Landeghem, chef van het sterrenrestaurant Michel in Groot-Bijgaarden, voorzitter van Club Prosper Montagné. Eddie Van Maele is nog steeds provoost-generaal. Peter Goossens van het driesterrenrestaurant Hof van Cleve, is provoost van de keukenchefs.

Huidig bestuur van Club Prosper Montagné: Voorzitter: Robert VAN LANDEGHEM, Provoost-generaal:             Eddie VAN MAELE, Provoosten:            Peter GOOSSENS – Meester Keukenchefs; Dirk CORNELIS – Meester Spekslagers; Frans SAINT GERMAIN – Meester Tafelhouders; Pierre SAEY – Meester Banketbakkers; Jacques MARIT – Meester Restauranthouders; Marc RENAER – Meester Visconsulenten; Alain THOON – Maîtres d’hôtel; Gido VAN IMSCHOOT – Meester Sommeliers en Michel VAN TRICHT – Meester Kaasmeesters. Erevoorzitter: Manu DESUTTER, Ereprovoosten: Michel COPPENS, Marc DEBAILLEUL, Paul PUISSANT, Jean VAN BRABANT en Secretaris:          Marc DUYNSLAEGER

De Gastronomische Club Prosper Montagné werd gesticht in 1952. De vzw verenigt de grootste namen binnen de culinaire beroepen in België. De doelstellingen zijn het steunen van getalenteerde professionals in hun ambitie, zorgen voor de uitstraling van de Belgische gastronomie en het promoten van het culinair gebruik van topproducten van eigen bodem. De Club Prosper Montagné organiseert jaarlijks de meesterschapswedstrijden ‘Eerste Kok van België’, ‘Eerste Sommelier van België’ en voortaan dus ook ‘Eerste Maître d’hôtel van België’.