10 jaar Château de Bousval: raszuivere wijnen, perceel per perceel

De wijngaard van Château de Bousval trekt in de kelder de lijn door van de wijnstokken. Dankzij het nauwgezette biologische en biodynamische werk produceren de wijnstokken druiven op de gewenste rijpheid voor de verwerking tot wijn van de hoogst mogelijke kwaliteit. Daarbij wordt elk perceel apart bekeken en onderverdeeld in verschillende blokken volgens de topografie en de bodem. De zandleemgrond heeft hier immers zeer variabele bodemdieptes en kleiverhoudingen.

De oogst en verwerking gebeurt blok per blok, om zo alle subtiele verschillen te behouden. Die zijn vooral merkbaar bij de oogst, met verschillen in rijpheid van tot wel tien dagen boven en beneden op de helling.

Germano Prior, teeltbeheerder: “De keuze om onze percelen op te splitsen en op het optimale moment te oogsten, vormt echt de essentie van onze wijnen. Dankzij het harde werk van een hecht en gepassioneerd team wist de wijngaard van Château de Bousval de productie te verviervoudigen tussen 2018 (10.000 flessen) en 2022 (bijna 40.000 geproduceerde flessen).”

Milieuvriendelijke, natuurlijke wijnmakerij

Michel Verhaeghe de Naeyer wilde de milieuvriendelijke filosofie van zijn wijngaard doortrekken in het hele productieproces. In 2019 werd een ultramoderne, ecologisch verantwoorde wijnmakerij gebouwd op een steenworp van de wijnstokken. Het gewelfde, moderne gebouw, ontworpen door Charly Wittock (architectenbureau AWAA), is bekleed met zwart hout en afgewerkt met een groendak, waardoor het perfect in de omgeving past. Deze unieke, baanbrekende wijnmakerij zet volop in op milieuvriendelijkheid: een korte afstand tussen wijngaard en wijnmakerij, weinig afval, weinig grijze energie en zo veel mogelijk gebruik van hernieuwbare en recycleerbare materialen.

Het gebouw met hoogteverschillen volgt het pad van de druiven, van ontvangst tot botteling. Alles is zo ontworpen dat het wijnbereidingsproces zo natuurlijk mogelijk verloopt, met behulp van de zwaartekracht. Binnenkort worden er zonnepanelen geïnstalleerd om de wijnmakerij 100% zelfvoorzienend te maken met groene energie.

Diepgang en complexiteit

Chateau de Bousval wil poëzie in een fles bieden, door harmonie tussen wijnstok en kelder. “Onze wijn is diep geworteld in de streek”, aldus keldermeester Romain Jacob. We laten onze wijnen rijpen in verschillende soorten kuipen: de Italiaanse amfoor uit terracotta, de ovale kuip uit beton die droesem en een rijkere smaak geeft, maar ook roestvrijstalen kuipen. We vinifiëren de druiven apart in kleine kuipen om de eigenheid van de verschillende percelen van de wijngaard te behouden. Toch streven we ernaar om onze witte wijnen telkens dezelfde onmiskenbare stijl mee te geven. Er zijn natuurlijk verschillen per oogstjaar, maar ons gamma bevat wel altijd zowel een fruitige, toegankelijke witte wijn – de Gouttes d’O – als een meer gastronomische – de Tout Cru. Een deel van de wijn laten we verder rijpen in vaten uit verschillende Franse regio’s.

Romain Jacob gaat verder: Na tien jaar kennen we onze wijnstokken, onze percelen en hun potentieel door en door. De unieke persoonlijkheid van de wijnen van Bousval komt nu steeds sterker uit de verf, altijd tintelend vers en spannend, met een vleugje zilt op de afdronk voor onze witte wijnen. Vandaag bieden onze wijnstokken meer diepgang en complexiteit. Jaar na jaar winnen onze wijnen aan rijpheid en substantie en geven ze blijk van hun eigen identiteit, altijd tegen de achtergrond van deze prachtige streek, die in elke cuvée haar weerklank vindt.

Dat enkele van de beste restaurants van België, waaronder La Table de Maxime, Le Chalet de la Forêt, Menssa, Maison Marit, Les Pieds dans le plat, Kamo en Humus x Hortense wijnen van Chateau de Bousval aanbieden, is voor het team een mooie waardering en erkenning van het harde werk.

Verkrijgbare wijnen

De wijngaard van Château de Bousval maakt uitsluitend niet-mousserende witte, rode en roséwijnen. De ludieke namen van de Bousval-wijnen dienen als inspiratiebron voor illustrator Valentine De Cort, die de etiketten op de flessen tekent. Het assortiment wijn Chateau de Bousval omvat : Gouttes d’O 2022 wit, 100% Chardonnay  75 cl; Le Petit Gris 2022 wit, 100% Pinot gris 75 cl; Le Naturiste 2023 wit, 100% Chardonnay 75 cl; Tout Cru 2022 wit, 100% Chardonnay 75 cl; Le Névrosé 2022 rosé, blend van Pinot noir, Chardonnay en Pinot gris 75 cl en Ange ou Démon 2022 rood, 100% Pinot noir 75 cl. Dit assortiment wordt aangevuld met Marc de Bousval, marc de Chardonnay, of van Pinot noir of Pinot gris 37,5 cl en een Eau-de-vie de poire 37,5 cl. www.chateaudebousval.be