Brussel herlanceert het restaurantlabel Brusselicious

Restaurants in het Brussels hoofdstedelijk gewest kunnen voortaan het label Brusselicious krijgen. Brusselicious is een kwaliteitslabel voor restaurants met een Belgische keuken. Het werd opnieuw gelanceerd door visit.Brussels. Zo’n dertig Brusselse restaurants kregen het label uitgereikt. Eén Brussels restaurant mag zich ook een jaar lang het ‘Brusselicious restaurant van het jaar’ noemen.

Zeven jaar geleden pakte visit.Brussels al eens uit het dit label. Bedoeling was een reeks restaurants naar voren te schuiven die de Brusselse, en bij uitbreiding de Belgische, keuken alle eer aandeden. De naam van het label was een verwijzing naar het gastronomiejaar in de hoofdstad in 2012.

Nu krijgt het label een vervolg. Bij visit.brussels merken ze namelijk dat de vraag naar Belgische gerechten toeneemt in de hoofdstad. Heel wat bezoekers uit binnen- en buitenland zijn op zoek naar een authentieke Belgische beleving. Die trekken ze graag door op restaurant. Om aan deze vraag te voldoen, werd het label nieuw leven ingeblazen.

Voor de vernieuwde selectie Brusselicious-restaurants werd niet over één nacht ijs gegaan. Een jury samengesteld uit culinaire journalisten ging grondig te werk. Restaurants met typisch Belgische gerechten op de kaart, werden gescreend op de kwaliteit en authenticiteit van de gerechten. Criteria waren o.m. de kwaliteit, de herkomst en de versheid van de producten maar ook kooktechniek, het Belgisch karakter van de zaak en de prijs-kwaliteitsverhouding werden in rekening genomen.

De geselecteerde restaurants zijn verspreid over het hele hoofdstedelijk gewest, ze ontvingen een tabel met het logo dat kan worden aangebracht. Het levert hen ook aandacht op via brusselicious.brussels en andere kanalen van visit.brussels. Elk jaar krijgt de lijst een grondige update. Restaurants kunnen zelf vragen om geëvalueerd te worden door een externe jury.

Restaurant van het jaar:

Jaarlijks wordt ook een ‘brusselicious-restaurant van het jaar’ gekozen. Die titel gaat naar een Brussels restaurant dat de Belgische keuken niet allen letterlijk maar ook figuurlijk op de kaart zette. Dit jaar viel de keuze van de jury op restaurant Les Brigittines – Aux marches de la Chapelle tegenover de kapellekerk in Brussel. Chef Dirk Myny slaagt er al immers jaren in om een erg persoonlijke en tegelijk authentieke interpretatie te geven van de Brusselse en Belgische terroirkeuken. Denk maar aan zijn fameuze Zennepot. Hij maakt van Les Brigittines een mekka van de Belgische gastronomie door traditie en creativiteit te combineren in een erg mooi kader.