10de editie Kookeet Brugge

Van zaterdag 24 t.e.m. maandag 26 september 2022 – De tiende editie verrast met vijf sfeervolle eetbelevingen – Meer dan 30 Brugse topchefs zetten voet aan grond in de prachtige tuinen van het Grootseminarie Brugge –   Als uitblinker in gastronomie is Brugge dé foodie bestemming bij uitstek – Een ticket voor Kookeet kost € 10 en koop je via kookeet.be/tickets (of ter plaatse)

De crème de la crème van de Brugse gastronomie verzamelt van zaterdag 24 t.e.m. maandag 26 september 2022 voor de tiende editie van Kookeet in het groene decor van het Grootseminarie. Het gastronomische evenement staat er om bekend Vlaanderen, België en ver daarbuiten te laten genieten van de topkwaliteit die de Brugse restaurants en hotelscholen te bieden hebben. De vernieuwde aanpak voor deze tiende editie wordt een culinaire zintuiglijke trip boordevol vernieuwende en verrassende eetbelevingen vol smaak, geur en beeld. Bezoekers kunnen kiezen uit vijf eetbelevingen: Uit het vuistje, Op drie wijzen, Rond het vuur, Met de chef en Op zijn best.

VASTE GROND IN HET GROOTSEMINARIE

Kookeet is al jarenlang dé hoogmis voor foodies. In aanloop naar de komende editie werd de eerder grootschalige formule bijgestuurd, richting innovatie, verdieping en verbreding. Dit jaar verrast Kookeet met een innovatief en kwalitatief concept: maximum 5.000 bezoekers per dag een kwaliteitsvolle zintuiglijke trip aanbieden in het Grootseminarie. Deze groene prachtlocatie zorgt ervoor dat de bezoekers op Kookeet iets beleven wat op restaurant niet kan: de ervaring van gras onder de voeten, eten in openlucht, de geur van houtvuur… Organisator Brugge Plus keert daarom terug naar de basis en vertrekt daarbij van het thema ‘Grond’, de oorsprong van alles.

Wat blijft : Kookeet is het ideale platform om op een kwaliteitsvolle manier de Brugse gastronomie te promoten – Kookeet is toonaangevend in de culinaire en gastronomische sector.

Wat is nieuw? Kookeet werkt jaarlijks met een thema – Kookeet vindt dit jaar plaats in het Brugse Grootseminarie – Kookeet verbindt chefs, foodies en de Brugse hotelscholen. De gecumuleerde kennis van en liefde voor eten en koken zorgt voor méér dan lekkere gerechten: Kookeet wordt een totaalbeleving, gedragen door een verbond van culinaire experts.

“De impact van de voorbije jaren mogen we niet onderschatten. Na twee jaar van annulaties en regelgevingen omwille van Corona, voelen we dat er een grote hang is naar plezier en ontspanning. Het vernieuwde Kookeet is het slotevenement van een goed gevulde Brugse zomer, een soort ‘fin de saison’. We slaan de handen in elkaar met de beste Brugse chefs en hotelscholen en bieden bezoekers een culinaire trip met verhalen over mooie streekproducten, toegewijde boeren en vissers en vooral: onze creatieve Brugse topchefs. Op deze manier tonen we dat ondanks de moeilijke tijden, Brugge op gastronomisch vlak nog altijd een topbestemming is.”, aldus Burgemeester Dirk De fauw.

“Kookeet draagt nog steeds de bijzondere gastronomische sterkte van Brugge uit, maar de innovatie van het concept laat ons toe meerdere hedendaagse accenten te leggen. Door in te zetten op duurzaamheid, lokale en seizoensgebonden producten promoten we het bewust consumeren. We willen een ruime, diverse groep mensen kennis laten maken met culinaire topprestaties, maar meten het succes niet af aan massale bezoekersaantallen. Kwaliteit is ons hoogste streven en dat zal voelbaar zijn in elk aspect: in de gerechten en de producten, de keuze van de chefs, de eetbelevingen, de bediening, de bundeling van talenten…”, vult Franky Demon, Voorzitter van Brugge Plus verder aan.

THEMA: GROND

Alles begint en staat of valt met goede, voedzame grond. Grond geeft voeding en leven. Het is de basis voor de moestuin, het terroir voor de wijn … het is het vertrekpunt. West-Vlaanderen is door de goden rijkelijk bedeeld binnen dit thema. De Noordzee is befaamd om haar omvangrijke en gevarieerde visaanbod, de vruchtbare polders bekoren zowel groenten als runderen en in het zuiden van de provincie spot je zelfs wijnranken op de heuvels. Het leidde tot unieke streekproducten en een resem getalenteerde chefs die dankbaar met al dat lekkers aan de slag gaan.

Op alle niveaus – van de voedselproductie tot het klaarmaken en het proeven van de gerechten – gaat Kookeet terug naar deze basis. Dat betekent dus onder meer streekproducten, seizoensgebonden keuken, korte keten van boer of boot naar bord en pure smaken.

“Het thema van dit jaar is grond, de oorsprong van alles. We nemen letterlijk de weide van het Grootseminarie over van de koeien die er anders staan te grazen. Door op het terrein zelf te koken, staan we met onze voeten in de aarde en onderscheiden we ons van de andere bestaande culinaire events. We werken zoveel als mogelijk met streekproducten en focussen op lokale, korte keuken die van boer of boot naar bord gaat. Een verhaal dat in West-Vlaanderen perfect kan waargemaakt worden.”, zegt Karen Keygnaert, chef van Cantine Copine.

“De weide van het Brugs Grootseminarie is een onbekend stukje groen en opent slechts sporadisch de deuren. Het is niet alleen de gedroomde locatie voor een festival, het is ook een zeer inspirerende omgeving voor de chefs. De locatie sluit perfect aan bij het thema ‘Grond’, waar dit jaar rond gewerkt wordt. Voor de organisatie, Brugge Plus, kent de weide intussen nog weinig geheimen. Al meer dan tien jaar organiseren we er elke zomer het circusfestival Cirque Plus.” vult Franky Demon, voorzitter van Brugge Plus, aan.

PROEVEN VAN VIJF EETBELEVINGEN

De keuze voor kwaliteit, de stijlvolle uitstraling en het open karakter zorgen ervoor dat Kookeet zich onderscheidt en een unieke beleving garandeert. In vijf verschillende belevingen brengt Kookeet het verhaal van elke chef; al kokend leren bezoekers meer over drijfveren, inspiratie, welke herinneringen eraan vasthangen, hoe gerechten ontstonden,… Ook voor de voedselbron en de (korte) voedselketen is er aandacht. Bij elke eetbeleving gaan de chefs aan de slag met de gekozen producten en ontdekken bezoekers verrassende gerechten, van amuse tot dessert. Binnen deze bijzondere totaalervaring kan de bezoeker kiezen uit vijf afzonderlijke belevingen.

#1 … UIT HET VUISTJE : Streetfood en food sharing horen bij de hedendaagse gastronomie in al zijn vormen. Door samen te proeven en te delen, en samen op ontdekkingstocht te gaan langs fascinerende smaken en geuren, wordt ‘eten’ een beleving, een ervaring. De chefs presenteren je gastronomische streetfoodgerechten, ideaal als informele starter, uit het vuistje, of om je culinaire Kookeet-trip mee aan te vatten.

#2 … OP DRIE WIJZEN  : Drie chefs gaan aan aan de slag met tomaat, appel, vis en varken en benaderen deze vanuit een interessante of onverwachte invalshoek. Benieuwd naar wat culinaire creativiteit vermag? Gevarieerde gerechten, aparte interpretaties en bijzondere smaken verrassen de bezoeker.

#3 … ROND HET VUUR : Kookeet neemt de bezoeker mee op een zintuiglijke trip waar alle gerechten ter plaatse met vuur worden bereid. Bezoekers maken kennis met de eeuwenoude oorsprong van onze keuken en kunnen genieten van een vurige smaakervaring.

#4 … MET DE CHEF  : Koken is kunst. In het kooktheater beleven bezoekers de magie van het koken dichtbij het fornuis van de chef; vanop de eerste rij dus. Tijdens deze blind date met ingrediënten weet de chef op voorhand niet met welke producten hij of zij aan de slag zal gaan. De klok tikt, binnen de 60 minuten worden smaakbommetjes op de borden getoverd. En terwijl dat gebeurt, mag de bezoeker even meekijken in het hoofd van de chef: verhalen over achtergronden, inspiratiebronnen, lievelingsproducten, drijfveren … ook dat maakt deze beleving onvergetelijk. *Wil je kans maken om dit gerecht te proeven? Volg het Kooktheater, want terwijl de chef kookt, worden een aantal mensen uit het publiek geloot die mee aan tafel mogen schuiven samen met de chef.

#5… OP Z’N BEST (VIP) : De meest gepassioneerde foodies worden met deze beleving exclusief in de watten gelegd. Als het ‘op z’n best’ mag zijn, dan laat deze vipbeleving bezoekers in stijl en met extra comfort genieten van een sterrenmenu waarvoor ze niet hoeven aan te schuiven. In de stijlvolle viptent proeven bezoekers in alle rust van overheerlijke gerechten. Het vipmenu wordt samengesteld uit de vier voorgaande eetbelevingen. De gerechten krijgen ter plekke een extra toets van de chef en worden geserveerd zoals ze het in eigen restaurant zouden doen.

BRUGGE, GASTRONOMISCHE TOPBESTEMMING

Bruggelingen houden al sinds mensenheugenis van het goede leven. Geen wonder dat Brugge zich één van de gastronomische centra van Europa mag noemen. Enkele strategische cijfers bevestigen dat ook: van alle steden met meer dan 100.000 inwoners voert Brugge de wereldranglijst aan wat betreft het aantal Michelinsterren per hoofd, nergens ter wereld vind je zoveel sterrenrestaurants geconcentreerd in en rond een stad; niet minder dan 35 Brugse chefs zijn gewaardeerd door Michelin, Gault&Millau en BibGourmand; en maar liefst drie gereputeerde Brugse hotelscholen – Spermalie, Ter Groene Poorte en Flanders Culinary Arts Centre – leiden culinair talent op die internationaal furore maken. Brugge is dé plek om te genieten van de culinaire geneugten van Belgisch toptalent.

“Al jaren worden initiatieven opgezet waarmee het stadsbestuur lokale gastronomie op de kaart zet. Het recent opgestarte project ‘Flavourite Bruges’ structureert, versnelt en intensiveert deze inspanningen met lokale initiatieven zoals Brugs Foodlab en samenwerkingen tussen scholen en topchefs. Een belangrijke meerwaarde van Kookeet is dat alle culinaire partners samenwerken: we creëren verbindingen tussen de chefs, de hotelscholen Spermalie; Ter Groene Poorte en Flanders Culinary Arts Centre, producenten… en we betrekken de bezoeker dicht bij het maakproces.”, besluit Pablo Annys, Schepen van Werk & Ondernemen.

 

PRAKTISCH

Zaterdag 24, zondag 25 en maandag 26 september 2022.  Grootseminarie Brugge, Potterierei 72, 8000 Brugge (ingang via Peterseliestraat). Tickets – Een toegangsticket voor Kookeet kost € 10. Betalen op Kookeet – Gerechten en dranken betaal je met de Kookeetbetaalkaart. De betaalkaart kan je enkel kopen en opladen tijdens Kookeet, op voorhand kopen en opladen is niet mogelijk. Betalen doe je met bancontact of creditcard. Toegangstickets & info via www.kookeet.be.