14 daagse van de Elzas – Restaurant Vincent

Een fiere deelnemer aan de 14-daagse van de Elzas met een rijke traditie die heel wat stormen met succes kon doorworstelen. Dit restaurant in de Predikherenstraat, een straatje dat verscholen ligt achter de St Hubertusgalerijen, opende de deuren in de vroege 20ste eeuw, 1903 om precies te zijn.

Het groeide op korte tijd uit tot een vaste afspraakplaats voor heel wat patriciërsfamilies en tooide in 1912 zijn muren met meer dan levensgrote faience-taferelen waarbij de bezoekers een leuk overzicht kregen van de gerechten die er werden aangeboden.

De keuken serveerde verse producten van het land, groenten en vlees die werden aangevuld met een leuk assortiment verse visgerechten. Gelijktijdig werd ook de toenmalige prijslijst vereeuwigd, eveneens in faience gedateerd anno 1912. Deze menukaart is ondertussen uitgegroeid tot een van de onmiskenbare paradepaardjes van het huis. Voor een rumsteak- frites moest men in 1912, maar liefst 1.25frank neertellen, een omelet met hesp of spek kostte 0.75 frank en rosbeef ,cotelet of kalfsvlees betaalde men 0.5 frank. Best prijzig net voor de eerste wereldoorlog, een rekensommetje en vergelijking met de huidige prijzen, geeft je alvast een beeld van de gestegen levensstandaard.

Sinds de opname in de groep Acceuil & Tradition heeft restaurant Vincent een tweede jeugd hervonden en wist het zijn blazoen duidelijk op te krikken. Het interieur is bijzonder goed bewaard gebleven en ook het meubilair weerspiegelt de tijd van toen. Op de kaart nog steeds een mooi, maar weliswaar beknopt assortiment visgerechten naast een uitgebreid aanbod aan vleesbereidingen. Een bewuste keuze gezien restaurant Vincent zich duidelijk als kwalitatief vleesrestaurant wil profileren.

Recent werden enkele technische ingrepen in de keuken doorgevoerd waardoor het restaurant thans over een uitstalraam aan de straatzijde beschikt. Hierdoor kunnen gasten nog voor ze het restaurant betreden hun geliefkoosd stukje vlees uitkiezen. Door de aanpassingswerken behoudt het vlees in de etalage alle voedingswaarden en beantwoordt het aan alle hygiënische voorschriften. Nieuw in restaurant Vincent is het vlees van Hendrik Dierendonck die in horeca-middens een erg hoog waarderingscijfer meekrijgt. Het uitstalraam aan de straatzijde is trouwens een unicum in Brusselse restaurantmiddens.

Op de kaart alvast waterzooi, kabeljauw meunière of Oostendse tongfilets, bij de vleesbereidingen de onweerstaanbare niertjes met mosterd Pommery, rumsteak, tournedos, cote à l’os of chateaubriand, 2 personen. Tot het huisassortiment behoren een 10-tal sausjes zodat je naar hartenlust kan combineren.

Tijdens onze proeverij kregen we een voorproefje van de 14-daagse van de Elzas met een mooie bereiding van kalfswangetjes met romige saus op basis van wijn uit de Elzas, geserveerd met kleine deegrolletjes, een gerecht dat doet denken aan onze traditionele karbonades. Dat het Belgische bier door een traditionele rode wijn werd vervangen lijkt de logica zelf. Alvast met aangename smaakaccenten en mooie smeuïge saus. Aansluitend een traditioneel taartje waarbij de chef afhankelijk van zijn humeur een keuze maakt uit diverse fruitsoorten, al dan niet vooral gemarineerd in een of andere kirsch, zorgt niet alleen voor smaakvariatie maar tevens voor  leuke verrassingen. Om je helemaal in de sfeer te brengen kan je dit laten verrijken met slagroom of zure room, gewoonweg heerlijk.

Restaurant Vincent – Predikherenstraat 8 -10 – 1000 Brussel – tel 02.511 26 07