14-daagse van de Elzas – Bistro-taverne La Brouette

La Brouette is een van de vele gildehuizen in het midden van de Brusselse Grote Markt. Het was de plaats waar de ‘smeerders’ samenkwamen en is nu een must in de Belgische gastronomie. Hun patroonheilige Sint Gilles waakt nog steeds over de traditionele keuken die het uithangbord bij uitstek vormt van deze rustieke taverne.

La Brouette is ondergebracht in een patriciërswoning uit de 12de eeuw en behoorde indertijd aan de familie Serghuys en werd initieel in hout opgetrokken. De gilde van de ‘smeerders’ kocht in 1439 de woning aan en bracht er hun vereniging onder. Twee eeuwen later, 1649, werd een woning in steen opgetrokken samen met de nabuurwoning Maison du Sac. Enkele decennia later weerstond ze aan de bombardementen van de Franse troepen van maarschalk de Villenoy in augustus 1695. Toch werd het gebouw in 1697 deels gerenoveerd door Jean Cosijn en kreeg het tal van versierselen mee waardoor het schijnbaar een uitloper werd van Le Roi d’Espagne.

De precieze gegevens omtrent deze renovatie werden bij de restauratie van 1912 teruggevonden en zaten verstopt in architecturale cartouches, een traditie die nog steeds in tal van belangrijke bouwwerken in ere wordt gehouden.

De decoraties zijn opvallend met leuk gebeeldhouwde vensterstijlen en diverse items die de naamgeving ondersteunen. In de 18de eeuw droeg de woning een tijdlang de naam ‘Cordenwagen’ maar de kruiwagen steelt nog steeds de show en La Brouette is dan ook de meest logische naam.

In meer recente tijden werd La Brouette een café-bistro waar Brusselaars en talloze toeristen kunnen genieten van diverse lokale specialiteiten samen met tal van lokale dranken. De bereidingen zijn van de hand van chef Paul-Louis de Gendt.

De deelname aan de 14-daagse van de Elzas is geen toevalstreffer maar veeleer de bevestiging dat de keuken van La Brouette ook traditionele en veeleisende gerechten kan aanbieden en zich openstelt om toekomtsgericht een strijdplatform te worden met de echte Brussel keuken in een hoofdrol.

La Brouette – Grote Markt 2-3 -1000 – Brussel – tel  02-5115494