2022: De tien beste restaurants

Smaken durven wel eens verschillen, in deze categorie zitten zowel ontdekkingen als traditionele smaakmakers waar we wel eens over de vloer komen. Ook hier geen rangorde gewoonweg omdat het gastronomische aspect meer dan eens door kleine materiele details onwillekeurig wordt beïnvloed, maar eveneens een alfabetische rangschikking.

Armes de Bruxelles – Brussel – 1 december 2022

Het restaurant werd na een aantal moeilijke jaren overgenomen door de groep rond ‘Chez Leon’. Het beleeft met chef Cedric Callenaere een nieuwe glansperiode. De bistro en het restaurant trekken opnieuw talloze bezoekers door het ruime aanbod van bistrogerechten maar evenzeer de verfijnde en smaakvolle gastronomische creaties in het restaurant. Net als in het verleden, een ‘must’ in hartje Brussel.

Aurum – Kasteel van Ordingen/St Truiden – 18 juni 2022

Gary Kirchens deed alvorens hij dit restaurant opstartte, ruime gastronomische ervaring op in tal van buitenlandse toprestaurants. Elke chef stelt andere prioriteiten aldus Gary maar de basis blijft een smakelijke klassekeuken. Een onvoorwaardelijke passie moet worden gekoppeld aan veeleisendheid en nauwkeurigheden. Zijn inzet voor topproducten, lokale ingrediënten en nieuwe creaties leverde hem alvast een Michelin ster op.

Brugmann – Brussel  – 16 april 2022

Reeds meer dan 7 jaar staat Matthias Van Eenoo hier aan het fornuis. Zijn creativiteit is in deze periode gegroeid en de chef tovert de meest decoratieve gerechten te voorschijn. Kwalitatieve topingrediënten worden gebundeld in creatieve gerechten die alle zintuigen en in het bijzonder de smaakpapillen op een unieke wijze verwennen.

Cor de Chasse – Wéris – 27 juni 2022

De nieuwe locatie van dit sterrenrestaurant van Mario Elias blijft voor hem een permanente uitdaging. In eigen tuin kweekt hij een aantal kruiden en ingrediënten die hij op sublieme wijze combineert met duurzaam geselecteerde topingrediënten. Een leuke en creatieve tafel met bijzondere gerechten en feilloze wijnpairing.

Culix – Merelbeke – 7 maart 2022

Het boeket restaurant van chef Davy Celen bulkt van X-factoren. Excellent: lekker eten en uitmuntende keuken, eXperience: pure en eerlijke gerechten, recht voor de raap; fleXibel : een menu en à la carte suggesties niet alleen op restaurant maar ook in diverse afhaaldimensies. Een uitdagende prioriteit. X gewoon een uitdaging om te ontdekken.

Dumon – Wakkerzeel – 8 januari 2022

Een absolute voltreffer die reeds meer dan 15 jaar door chef Rok Dumon wordt gerund. In deze kleine Brabantse gemeente weet hij foutloze combinaties tussen vis en vlees op je bord te draperen tot degustatieve pareltjes die de smaakpapillen begeesteren. De pairing met wijnen Mara Cristna van gastvrouw Mieke, geteeld in de Duororegio in Portugal, zorgt voor ongekende hoogtepunten.

EssenCiel – Leuven – 19 maart 2022

Dit restaurant van Niels Brants ruil de Leuvense Muntstraat voor een locatie in de Naamse straat. Als jong keukengeweld behoorde Niels tot één van de grootste young potentials van de Belgische gastronomie. Samen met zijn vriendin Romina zorgt hij met passie en inzet voor een sfeervolle elegantie op je bord. Spontaniteit in de keuken is nog steeds zijn grootste troef.

Hostellerie Gilain – Sorinnes – 11 juni 2022

Alain Gilain startte zijn restaurant in 1991 dat door permanente inzet, passie en strenge productselectie uitgroeide tot een gewaardeerde ontmoetingsplaats voor menig fijnproever. Respect voor onze gastronomische cultuur, verfijnde creaties en gulle eerlijke smaken bezorgde hem een Michelinster in 2000. Deze ambachtsman zorgt voor een smaakdiversiteit met een vleugje modernisme.

Table de Mus – Brussel – 19 november 2022

Mustafa Durcan, Mus, voor de vrienden, is de man met de eeuwige glimlach. Hij was de man die Gaetan Collin tot een hoogtepunt bracht. Samen met Khaled Bouhamidi bouwde hij dit huis uit tot een toplocatie. Zijn liefdesverklaring: ‘ De keuze van het bedienen en keuken is een kwestie van passie, vrijheid en liefde. Laat u verleiden door zorgvuldig uitgekozen seizoengebonden producten die eenvoudig en met een originele toets worden bereid tot een onvergetelijke maaltijd’.

Zarza – Leuven – 7 januari 2022

Het statige La Belle Epoque op de Leuvense Bondgenotenlaan werd begin van het millenium door Ben Lelievre getransformeerd tot het degustatiehuisje Zarza. Sedertdien werd het een volwaardig restaurant waar chef Gert Cordemans zijn culinaire inspiratie vorm en gestalte geeft. Zowel bij de voorgerechten als de hoofdgerechten  maakt hij een opsplitsing water/zee, het weiland en puur groenten. Met deze combinaties serveert hij zijn gasten permanent leuke gastronomische verrassingen.