Ontdekkingen 2022

Culinaire verrassingen worden traditioneel uitgespreid over meerdere domeinen, nieuwigheden en ontdekkingen liggen soms verscholen in enkele details, in grotere luxueuze etablissementen maar zitten ook verborgen in kleine eetgelegenheden waar men met beperkte technische middelen toch creaties serveert met een zeer ruim smaakpalet.

Carcasse – Koksijde – 15 december 2022

Een restaurant waar figuurlijk twee werelden samenkomen, de gastronomie en een slagerij! Chef Timon Michiels brengt in Carcasse het vlees van Dierendonck rechtstreeks uit de slagerij op jouw bord. Vlees heeft aldus Timon een verhaal en net dit verhaal wil Carcasse met ambacht, terroir en passie etaleren. Carcasse is een pure keuken waar niets verloren gaat.

Casa Conservas – Antwerpen – 5 februari 2022

Een gezellige tapasbar, een wijn –en sherrybar, een delicatessenshop. Iberische specialiteiten en delicatessen in blik! Een initiatief van Carla Antens en Wim Schuur, een uitdaging voor een uniek foodproject waarbij Raoul Pena ingrediënten uit blik, zoals sardientjes, ansjovis, makreel en tonijn transformeert tot succulente gerechten.

FAK – Fushion art kitchen – Antwerpen – 19 maart 2022

Eetcafé of restaurant? What’s in the name ? Vanuit een piepkleine keuken serveren een schilderes en een stadsdichteres een verrassende keuken. Combinaties van wereldwijde culinaire stijlen, tradities en kooktechnieken met een vleugje humor en heel veel passie. Gerechten met een verhaaltje, speelse benamingen maar vooral een intense smaakdimensie.

Miramar – Blankenberge – 8 oktober 2022

De roots van dit Blankenbergs restaurant liggen in de Pallieterstad Lier. Chef Heidi Mondelaers droomde na haar opleiding in PIVA Antwerpen van een eigen restaurant. Haar eerste project werd een broodjeszaak/frituur, nadien volgde een bistro. Aan de kust verrast ze samen met zoon Andy, hotelschool Ter Groene Poorte Brugge, de lokale bevolking en de toeristen met lekkere en gezonde gerechten en laat hen tevens genieten van een uniek uitzicht op de Noordzee.

My Tannour – Elsene – 21 februari 2022

Met een 5-tal restaurants in de regio Brussels is Georges Baghdi Sar erin geslaagd om de typische Syrische streetfood ook in België populair te maken. Hij bakt zijn brood gedurende meerdere uren in een traditionele broodoven en verruimt zijn aanbod met items uit diverse culinaire culturen. Het interieur in de restaurant is vrij rudimentair maar wel uniek. My Tannour is tegelijk restaurant, homedelivery en een take away.

Noman – Gent – 12 september 2022

Restaurant en boetiekhotel in het Gentse Patershol in de schaduw van het Belfort. Chef Karen van Oyen bouwde een eigen keuken uit en verrast met natuurlijke en dagverse ingrediënten. Het pand uit 1772 kreeg een nieuw leven en wordt door de chef als een hideway in België omschreven. Je vindt er erg verrassende creaties die door overheerlijke wijnpairings worden ondersteund.

Noun – Leefdaal – 3 januari 2022

Geen transformatie van onze ‘noen-middag’ maar wel een benaming met Britse- en Spaanse roots. Chef Bert Castermans en echtgenote Sandra hebben deze doorsnee woning in Leefdaal getransformeerd tot een gezellig huiskamerrestaurant met een zeer pure keuken met lokale toetsen en hints van oosterse invloeden. Menu is gebaseerd op eenvoud, subtiliteit en eerlijkheid.

Pazzo – Antwerpen – 5 december 2022

‘Prettig gestoord!’ Het restaurant van Ladychef Ingrid Neven ligt op amper een boogscheut van het MAS. Ingrid brengt eersteklas ingrediënten op je bord. Truffels zijn hier geen buitenbeentje maar een product dat haar nauw aan het hart ligt. Een 200 jaar oud pakhuis omgebouwd tot een klasserestaurant. Voor Ingrid is het leven te kort om slechte wijn te drinken, haar pairingsuggesties zijn dan ook niet te versmaden.

Olivier, le petit bistro c/o Pillows hotel – Gent – 8 augustus 2022

Een gloednieuw concept in de uitbouw van de gastronomisch uitstraling van het hotel met een knipoog naar en hulde aan Olivier de Reylof. Chef Alejandro Mirrales Cabrera biedt een alledaagse lekkere bistrokeuken met verse seizoenproducten en regionale ingrediënten.  Het globale gastronomische project van het hotel is in handen van Hannes Vandebotermet.

Vis & Dis – Keerbergen – 27 januari 2022

Maarten Dereymaeker verrast in dit Keerbergs restaurant de fijnproever onder het motto ‘ recht uit de zee, op je bord’. Hij wil hiermee iedereen de kans bieden om al het voortreffelijke uit de zee te ontdekken. Dit een dubbelformule, gasten verwennen in het restaurant, en anderzijds is al dit lekkers in de winkel te koop zodat men ook thuis kan genieten. In het restaurant worden deze heerlijkheden aangevuld met een selectie kwaliteitsvlees van de Butchers store De Laet & Vanharen.