30 jaar Peking Garden in Halle

Ruim 35 jaar terug belandde Liu Hok Sun met zijn echtgenote in België. Opgeleid tot technisch ingenieur ging hij aan de slag bij de firma Pauwels in het Mechelse. Tegelijkertijd speelde hij met het idee om na enige tijd, voor zijn echtgenote een geschikte locatie te vinden zodat ze een typisch Chinees restaurant kon openen.

Na de inburgeringsperiode bekoorde in deze zoektocht vooral de heuvelachtige regio rond Overijse en Hoeilaart maar hier bleek nergens een aanvaardbare locatie voorhanden. Een van Liu’s collega’s suggereerde om eens rond te kijken in de regio Halle. Toevallig ontdekten ze net buiten het centrum van Halle, maar toch nog makkelijk bereikbaar, een pand bestaande uit drie oude woningen die samen te koop werden aangeboden. Een deal was snel gesloten.

Restaurant Peking Garden kon derhalve dan ook 30 jaar terug de deuren openen. Liu Hok werd zaakvoerder en Li Zi Ning, zijn schoonbroer werd de kok des huizes. Het gloednieuwe restaurant trok vrij snel heel wat bezoekers die de Chinese keuken wilden ontdekken en kon zich de voorbije decennia profileren als een hoogstaand restaurant met authentieke bereidingen. Zonder zijn Chinese roots en specialiteiten terzijde te schuiven zorgde Li Zi ervoor dat de gasten ook van een meer Westerse keuken kunnen genieten waardoor ze absoluut geen drempelvrees moeten hebben om Peking Garden binnen te stappen. De uitgebreide menukaart kan iedereen behagen. Vanzelfsprekend blijven de succulente, traditionele en authentieke Chinese specialiteiten de hoofdtoon voeren, deze worden naast de à l carte keuze, gebundeld in menu’s die tijdsgebonden en actueel zijn maar ook inspelen op traditionele Chinese feesten.

Het interieur is sfeervol en gezellig, soms mogelijk met een overvloed aan decoraties, maar net dit facet typeert de authentieke Chinese restaurants. Leuke en verzorgde tafeldecoraties begroeten je beslist evenals het vriendelijke en charmante personeel zodat eenieder zich hier onmiddellijk thuisvoelt. De grote ruimte wordt stijlvol opgesplitst in eerder intieme kleine hoekjes, een gezellige eetruimte en ruimtes waar businessklanten ongestoord een mogelijke deal kunnen onderhandelen.

Wij opteerden bij onze proeverij voor gemarineerde kikkerbilletjes als voorgerecht en gelakte eend met pikante saus als hoofdgerecht. Als introductie een litchi aperitief, een leuk sapje met delicate alcoholische touch en mooi getooide litchi als garnituur. Fris en lekker. Onze kikkerbilletjes kregen een garnituur van sla, tomaat, kruiden, citroengras, gember, paprikasnippers, champignons, badend in een mooi pittig sausje. Overheerlijk in zijn totaliteit en mooi knapperig.

Vooraleer het hoofdgerecht aanrukte kregen we een schotelverwarmer bedoeld om zowel onze gelakte eend als de bowl met wilde rijst warm te houden. De forse portie leuk gelakte eend, prachtig rosé gehouden, genoot van een ruim assortiment groenten: sla, tomaat, schijfjes wortel, gember, citroengras, champignons, prei … Een creatie die door chef Li Zi mooi pikant, maar voor westerlingen beslist aanvaardbaar, werd geserveerd. Een heerlijk en succulente creatie die je best laat dagdromen van de rijke Chinese gastronomie en vele culturen. Wij opteerden voor een Château de la Commanderie als compagnon, een stevige en volronde rode wijn die uitermate aan alle pairing-vereisten voldeed. De wijnkaart van Peking Garden is behoorlijk ruim met een opmerkelijk aantal wijnen in kleine flesjes, ideaal voor wie alleen op restaurant gaat.

Of Peking Garden zijn 30ste verjaardag culinair in de verf zet laat eigenaar Liu Hok Sun in het midden. De menukaart is volgens hem voldoende ruim om van elke maaltijd een feest te maken. De 30ste verjaardag zullen ze alleszins aangrijpen om een aantal authentieke gerechten in de kijker te zetten.

 

 

Peking Garden- Bergensesteenweg 50-52 – 1500 Halle

Tel 02-360 31 20 – sluitingsdag: woensdag

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  3 minutes

attent en vriendelijk personeel

sfeervol, gezellig interieur

authentieke bereidingen

ideaal om de Chinese keuken te ontdekken

aanrader