Lam en rund “Brits kwaliteitslabel”

Kwaliteitsnormen voor excellentie. Er zijn maar weinig landbouwtradities die zo sterk verankerd zitten in de geschiedenis, dan de productie van lamsvlees en rundvlees. Het beste vlees van Groot-Brittannië, van dieren die in een uitzonderlijke omgeving zijn grootgebracht, bezit vandaag het Brits Kwaliteitslabel, een keurmerk dat de authenticiteit en traceerbaarheid van het vlees garandeert, net zoals het volledige productieproces van het vlees.

Vlees met Brits Kwaliteitslabel wordt zowel door keukenchefs als door hun klanten heel erg geapprecieerd, of het nu lam of rund is, en is voortaan een vaste waarde op de kaart van vele toprestaurants. Ook de individuele consument weet de kwaliteit van het Brits kwaliteitslabel te appreciëren. De aandacht die de Britse boeren besteden aan de kweek van hun dieren, samen met de inspanningen op ecologisch vlak, zijn aldus Rémi Fourrier, Directeur AHDG Frankrijk, te gast in het Brussels restaurant Aux Armes de Bruxelles tijdens een promotielunch, noch de restaurantsector noch de individuele consument ontgaan.

Maar naast de bijzondere smaak van het vlees, wordt er bij het kweken van de lammeren en runderen met Brits Kwaliteitslabel ook veel aandacht besteed aan de bescherming van het milieu en duurzame ontwikkeling. De producenten van lamsvlees en rundvlees met Brits Kwaliteitslabel volgen in die zin dan ook een expliciete landbouwpolitiek, geheel vrijwillig.

Zo worden er serieuze inspanningen gedaan om het broeikaseffect terug te dringen, net zoals er nauwlettend wordt toegekeken op een gezonde vegetatie door de weilanden en heidelandschappen nauwkeurig te onderhouden. Bovendien wordt er door deze enorme weilanden ook koolstof opgeslagen.

Daarnaast wordt het gebruik van meststoffen verlaagd, worden de dierlijke uitwerpselen en al het ander dierlijk afval gerecycled, wordt de waterbevoorrading geoptimaliseerd en ook het water zelf uiterst streng gecontroleerd.

Kers op de taart, en een logisch gevolg van deze doorgedreven visie, is dat de natuurlijke landschappen van deze landbouwgebieden er niet alleen prachtig uitzien maar ook kerngezond zijn.

Stuk voor stuk zaken die voor heerlijk lamsvlees en rundvlees zorgen met een onvergelijkbare kwaliteit, hetzij thuis of op restaurant, vlees met Brits Kwaliteitslabel dat op duizend verschillende manieren kan klaargemaakt worden, traditioneel of inventief, maar altijd smakelijk én met het oog op een beter milieu!

Geen woorden, maar daden, kunnen aldus chef Cédric Callenaere, deze visie onderschrijven. Hij wist dan ook op een succulente manier én het rund én het lam met Brits kwaliteitslabel in de kijker te stellen. Als introductie serveerde hij een leuke bouillon met lamsgevulde pasta onder een aantrekkelijk korstje. Nadien bracht hij een persoonlijke creatie van heerlijk mals rundvlees met gegratineerde aardappeltjes en ruim groenteassortiment, om af te ronden met een lekkere lamsvleesbereiding.

Bereidingen die niet alleen de kwaliteit van het Brits lam en rund laten bovendrijven en tegelijk de vele bereidingsmogelijkheden aantonen, maar eveneens het talent van deze ambitieuze en creatieve chef onderschrijven. Het is meteen de bevestiging dat het restaurant Aux Armes de Bruxelles, midden het Ilot Sacré, meer dan een referentie is in de Brusselse gastronomie, referentie die men beslist moet ontdekken.