Op de We’re Smart® Taste Summit op 6 mei in Amsterdam zijn de 100 beste groenterestaurants van de wereld voorgesteld.
Dit is de top 10: 1. (1) Xavier Pellicer El Menjador, Barcelona, Spanje – 2. (2) Vrijmoed. Gent, België – 3. (4) La Distillerie, Bourglinster, Groothertogdom Luxemburg – 4. (8) L’Arpège, Parijs, Frankrijk – 5. (60) Joia, Milaan, Italië – 6. (5) Graanmarkt 13, Antwerpen, België – 7. (29) Humus & Hortense, Brussel, België – 8. (17) Arabelle Meirlaen, Marchin, België – 9. (6) De Librije, Zwolle, Nederland – 10. (10) Noma, Kopenhagen, Denemarken.
In de Top 100 van dit jaar vinden we 26 nieuwe restaurants, waarvan Villa Aida in Wakayama (Japan) op de 17de plaats staat en daarmee de hoogste nieuwkomer is. Het restaurant Joia in Milaan is de hoogste stijger in deze Top 100. Het gaat van de 60ste naar de 5de plaats.
Meer dan 800 restaurants
In de We’re Smart® Green Guide 2019 zijn dit jaar meer dan 800 restaurants uit 38 landen opgenomen. Dat zijn 311 restaurants meer dan vorig jaar en 9 nieuwe landen extra. De Benelux kreeg er in totaal 98 nieuwe restaurants bij.
Xavier Pellicer: voor de tweede maal Beste Groenterestaurant ter wereld
Het restaurant Xavier Pellicer in Barcelona werd voor de tweede maal op rij verkozen tot ‘Best vegetables restaurant number one of the world 2019’. Hoe dat komt heeft te maken met El Menjador, het nieuwe concept dat Xavier Pellicer in zijn restaurant heeft uitgewerkt. El Menjador is een intieme en exclusieve ruimte, met een aparte ingang en plaats voor 16 klanten, waar hij zijn meest persoonlijke gerechten voorstelt. De klant kan kiezen uit drie verschillende degustatiemenu’s: een veganistisch, een vegetarisch en een omnivoor. Elk menu bestaat uit 9 gangen waarbij hij telkens een creatief gerecht maakt met een seizoenproduct, geïnspireerd op de natuur.
Frank Fol over El Menjador: Ik heb het voorbije jaar vijf keer voor een van de plantaardige menu’s gekozen. En heb telkens vastgesteld dat Xavier Pellicer in een andere dimensie kookt. Zijn plantaardige bereidingen zijn nog creatiever en verfijnder dan alles wat hij daarvoor heeft gemaakt. Wie op zo’n hoog niveau gastronomisch plantaardig kookt, verdient deze titel voor de tweede maal”.
We’re Smart® Green Guide Awards Best Vegetables Restaurants 2019
Dit jaar werden 39 restaurants in 13 landen (3 per land) genomineerd voor de Award van Best Vegetables Restaurant. De winnaars zijn : Zuid-Afrika: La Colombe – Silvermist; België: Arabelle Meirlaen – Marchin; Nederland: Bord’Eau – Amsterdam; UK: Riverford Field Kitchen – Devon: Oostenrijk: Picea – Lech am Arlberg; Spanje: El Invernadero – Madrid; Frankrijk : Le Prieuré – Villeneuve-lès-Avignon; Italië: Piazza Duomo – Alba; USA: Farm Spirit – Portland/Oregon; Japan : Villa Aida – Wakayama; Denemarken: Gemyse – Copenhagen; Duitsland: Cookies Cream – Berlin en Zweden: Rutabuga – Stockholm.
Best Veggie and vegan restaurant 2019
De twee beste restaurants ter wereld in hun categorie zijn Best Veggie restaurant World: The Green Spot in Barcelona en Best Vegan restaurant World: Humus & Hortense in Brussels.
We’re Smart ® Future Awards World 2019
De We’re Smart® Future Awards zijn awards voor mensen en bedrijven die zich op een bijzondere manier inzetten met activiteiten, producten en promoties, voor het verspreiden van het plantaardige gedachtengoed, en samen met ons te evolueren naar een gezondere wereld waarin we meer ecologische en duurzame keuzes maken.
Communication of the year: Act for Food – Carrefour — Innovation of the year: Pépites – Bonduelle — Online shop/Project of the year: Too Good To Go – toogoodtogo.nl — Person of the year: Tobias Lenaerts – The Vegan Strategist — Product of the year: Kalettes – Tozer Seeds / Van Putten Agro — Project of the year: Food Made Good – SRA — Media of the year: Cook Magazine
Word zelf een We’re Smart Inspector
Nieuw dit jaar is het We’re Smart® Academy e-learning platform waarbij iedereen die dat wil een opleiding kan volgen om een erkend inspecteur van groenterestaurants te worden.
Wat moet je daar voor doen? We’re Smart® Ambassadeurs kunnen inloggen op de applicatie van de We’re Smart® Academy (www.weresmartworld.com) en een opleiding volgen om een officieel erkende ‘We’re Smart® Inspector’ te worden. Het project omvat de creatie van drie specifieke modules (Influencer, Expert & Inspector) in een stijgende moeilijkheidsgraad, met aan het einde van elke module een quiz of opdracht. De deelnemers worden getraind en getest met de intentie om meer te leren over fruit en groenten, de ‘We’re Smart® Green Guide’, de 50 kooktechnieken, de geschiedenis van ‘We’re Smart World®’, de filosofie van ‘Denk Groenten! Denk Fruit!®’.
Op deze manier verwerven de deelnemers de nodige vaardigheden en kennis om restaurants die prioriteit geven aan groenten en fruit te beoordelen over de hele wereld. En zo mee te helpen aan de ontwikkeling van de We’re Smart®Green Guide.